Genç Bilim Adamlarina Tesvik

Genç Bilim Adamlarina Tesvik

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Baskani Prof. Dr. Muzaffer Seker’in katilimlariyla, Atatürk Üniversitesinin ev sahipliginde “Üstün Basarili Genç Bilim Adami Ödülleri Yillik Bilimsel Degerlendirme Toplantisi ve Genç Akademi Konferansi” düzenlendi. Bilim dünyasinin önemli isimlerini bir araya getiren bu etkinlik, genç bilim adamlarinin basarilarini takdir etmek ve onlarin bilimsel katkilarini desteklemek amaciyla gerçeklestirildi.

Programin açilis töreni, 15 Temmuz Milli Irade Salonunda düzenlenen toplantiyla basladi.

Toplantiya ev sahibi olarak katilan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli’nin yani sira; Erzurum Vali Yardimcisi Lokman Düzgün, TÜBA Baskani Prof. Dr. Muzaffer Seker, TÜBA Asli Üyesi ve TCMB Banka Meclis Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kar, Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin, Istanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Zülfikar, Igdir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakki Alma, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haci Ali Mantar ile TÜBA üyeleri, davetliler ve çok sayida akademisyen katilim sagladi.

“Cumhuriyetimizin kuruldugu sehir Erzurum’a hos geldiniz”

Istiklal Marsi ve Saygi Durusunun ardindan yayinlanan tanitim filmi ve sonrasinda Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuvari Ögr. Gör. Dr. Derya Eroglu’nun müzik icrasi ile devam eden etkinlik, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli’nin açilis konusmasiyla basladi.

Prof. Dr. Çomakli; tarihi, kültürü ve essiz dogal güzellikleri ile Türkiye’nin en müstesna sehirlerinden olan Erzurum’da böylesine bir etkinlige ev sahipligi yapiyor olmaktan gurur ve mutluluk duyduklarini belirterek: “Bilim alaninda ülkemizin en saygin ödül programlarindan biri olan, arastirmaciligi ve bilim adamligini özendirerek, gençleri bilim ve arastirma alanlarina yönlendirmede önemli bir isleve sahip olan 2024 TÜBA-GEBIP Yillik Bilimsel Degerlendirme Toplantisina hepiniz hos geldiniz. Öncelikle üstün basarili genç bilim adamlarinin akademik etkinliklerinin sunum ve degerlendirilmesini içeren ve 2001 yilindan itibaren Geleneksel TÜBA-GEBIP Yillik Bilimsel Degerlendirme Toplantisina ikinci kez ev sahipligi yapmaktan gurur duydugumuzu vurgulamak isterim. Bu vesileyle bu toplantinin Üniversitemizde düzenlenmesine karar verdigimiz TÜBA Baskanimiz Prof. Dr. Sayin Muzaffer Seker’e tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.

“Bilim üretme ekosistemine sahip bir arastirma üniversitesiyiz”

Atatürk Üniversitesinin evrensel bilimde ön siralarda yer alan, sorun odakli çalisan ve toplumsal sorunlara bilimsel çözümler üretebilen, güçlü Ar-Ge ve inovasyon altyapisi ile bilim üretme ekosistemine sahip bir arastirma üniversitesi oldugunu ifade eden Rektör Çomakli: “Yönetim olarak, sahsim ve çalisma arkadaslarimla üniversitemizin bütün bilim adamlari ve bilim alanlarini kapsayan bir bakis açisiyla Türkiye’yi yeni yüzyila tasiyacak bilim ve teknolojik üretim bilinci ve sorumlulugu isiginda görevimizi sürdürdük. Üniversitemizin devletimizden aldigi güç ve destekle bilim alaninda ciddi bir Ar-Ge potansiyeli mevcut. Bu potansiyeli dogru bir biçimde kullanmak en temel hedefimizdir. Inaniyorum ki ülkemizde üniversitelerimiz baglaminda üretilecek bilimin dolayisiyla teknolojinin niteligi ve basarisi, gün geçtikçe geliserek devam edecektir” diye konustu.



“Böylesine önemli bir etkinlige ev sahipligi yapmaktan gurur duyuyoruz”

Rektör Prof. Dr. Çomakli, yönetim kadrosunun bu vizyonla hareket ederek çalismalarini bir bölge üniversitesi olma temeli üzerinden evrensel bir dünya üniversitesi statüsüne tasimak yönünde sürdürdügünü belirterek sunlari aktardi: “Bu vesileyle 2024 TÜBA-GEBIP Yillik Bilimsel Degerlendirme Toplantisinin düzenlenmesinde emegi geçen, akademi üyelerine, bilim adamlarina ve mesai arkadaslarima tesekkür ediyorum. Bilimin ve arastirmanin özendirildigi bu toplantinin basarili geçmesini ve ülkemiz için faydali sonuçlar vermesini temenni ediyorum. Ev sahipligimizden memnun kalmaniz dilegiyle sizlere bir kez daha Cumhuriyetimizin kuruldugu sehir olan Erzurum’a ve Üniversitemize hos geldiniz diyor, Atatürk Üniversitesi ailesi adina hepinizi en derin saygi ve sevgilerimle selamliyorum” sözleriyle konusmasini tamamladi.

“Bu ödüller, genç bilim adamlarimizin motivasyonunu artirmaktadir”

Ardindan söz alan TÜBA Baskani Prof. Dr. Muzaffer Seker, Türkiye’nin bilimsel potansiyelini artirmak için genç bilim adamlarinin tesvik edilmesinin önemini vurguladi. TÜBA-GEBIP Yillik Degerlendirme Toplantilarini farkli üniversitelerde yaparak hem bölgesel farkindaligi artirmayi hem de bilim ödüllerinin tanitimina katki sunmayi amaçladiklarini dile getiren Prof. Dr. Seker, konusmasinda sunlari söyledi: "Üstün Basarili Genç Bilim Adami Ödülleri, genç arastirmacilarimizin bilimsel çalismalarini takdir etmek ve onlari daha büyük basarilara yönlendirmek için önemli bir platformdur. Bu ödüller, genç bilim adamlarimizin motivasyonunu artirarak, ülkemizin bilim ve teknoloji alanindaki rekabet gücünü artirmayi hedeflemektedir. Yapilan toplantilar zinciri, temel bilimlerden sosyal bilimlere kadar birçok alana yönelik çok önemli veriler sunuyor. Dis paydaslara da açik olan toplantilara akademisyen ya da ögrencilerde katilim saglayabilir ve parlak fikirlerin tartisildigi ortamda kendi görüs ve önerilerini bilim adamlari ile paylasabilir” dedi.



“Geçmis günahlarini düsünenler, gelecek günahlara da ortak oluyor”

Erzurum’dan önce Brezilya’nin Rio de Janeiro kentinde Brezilya Bilimler Akademisi tarafindan düzenlenen 8. Bilim20 (Science20) zirvesine katildigini aktaran Baskan Seker: “Enerji kaynaklarinin azalmasindan, iklim degisikligine, beslenme zincirinden gida paylasimina kadar birçok konunun akademik bir bakisla ele alindigi bu zirvede biz de Filistin’de bir yila yaklasan soykirimi gündeme getirerek Israil tarafindan uygulanan vahsete dikkat çektik. Geçmis günahlarini düsünerek konusmayanlarin yeni günahlara da ortak oldugunu vurguladigimiz toplantida akademinin böyle durumlarda uyarici görev görmeyecekse ne zaman göreceginin merak konusu oldugunu kayitlara düstük. Bu konuda ülkemiz adina da çikarilmasi gereken dersler oldugunu belirtmek isterim. Kendi kendine yeten bir ülke olmanin ne kadar önemli oldugunu bize hatirlatan bu süreçler, daha çok çalismamizi bir kez daha en aci sekilde gözler önüne serdi” diye konustu.



“Devletimizin sratejisine güvenmemiz gerekiyor”

Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlara aldiris etmeden, sosyal medya üzerinden yapilan algilara kapilmadan birlik ve beraberlik içerisinde tüm dünyaya karsi dik durulmasi gerektigine dikkat çeken Baskan Prof. Dr. Seker, Türkiye’nin yatirimci çekme, turizmden önemli bir pay alma ve sanayi yelpazesini genisletme gibi birçok alana yönelik çabasi mevcut. Bu gelisim vizyonuna yönelik vurulacak en önemli darbe yabanci düsmanligidir. Sosyal medyaya esir düsmeyelim, dünyanin her alaninda göçmen var, bugün en büyük göçmen yurdu Amerika’dir. Devletimizin stratejisine güvenmemiz gerekiyor. Yakilan kibritlerin ülkemizin birlik ve beraberligini yakmasina izin vermeyelim. Bu güzel ülkeden kolaylikla vazgeçmeyelim. Gelecegimiz için daha sabirla ve gayretle çalismalarimizi sürdürelim. Genç bilim adamlarimizin yarin yapacagi sunumlara tüm akademisyenlerimiz ve ögrencilerimiz davetlidir. Interaktif olarak da sürecek etkinliklerin verimli geçecegine inancim tamdir. Yapay zekâ ile ilgili alaninda uzman arkadaslarimizin yapacagi sunumlarda bir o kadar basarili geçecegine yürekten inaniyorum” diyerek sözlerini tamamladi.

Üstün Basarili Genç Bilim Adami Ödülleri, bilimsel arastirmalariyla ulusal ve uluslararasi alanda öne çikan genç bilim adamlarina verilmektedir. Bu yil ödül almaya hak kazanan isimler, farkli disiplinlerdeki üstün basarilari ve bilimsel katkilari nedeniyle seçilmektedir. Ödül törenlerinde, genç bilim adamlari çalismalarini ve gelecek hedeflerini paylasma firsati bulmakta, biyoloji, kimya, fizik, mühendislik, sosyal bilimler ve tip gibi çesitli alanlara yönelik arastirma alt yapisi, yapilan çalismalar ile genislemektedir.

Açilis konusmalarinin ardindan gerçeklestirilen Genç Akademi Konferansi, bilimsel tartismalar ve bilgi paylasimi için önemli bir platform olusturdu. Konferansta, genç bilim adamlari kendi arastirma projelerini sunarak, meslektaslariyla bilgi alisverisinde bulundu. Ana temasi, "Yapay Zekâ" olarak belirlenen konferans çerçevesinde, katilimcilar çesitli oturumlarda yenilikçi arastirmalarini ve projelerini tanitti.

Farkli alanlarda yapilan arastirmalar ve elde edilen bulgular tartisildi

Prof. Dr. Muhsin Kar’in “Küresel Ekonomi: Quo Vadis?” konferansi ile devam eden program süresince düzenlenen bilimsel oturumlarda, farkli alanlarda yapilan arastirmalar ve elde edilen bulgular tartisildi. Bu kapsamda, Prof. Dr. Haci Ali Mantar “Yapay Zekanin Ekonomik Katma Degere Olan Etkisi”, Prof. Dr. Bahadir Kürsat Güntürk “Yapay Zekâda Güncel Durum ve Gelecege Yönelik Beklentiler, Prof. Dr. Hüseyin Seker ise “Verinin Gücü ve Güçlendirdikleri” baslikli sunumlarini gerçeklestirdi. Her oturum, ilgili alanin önde gelen uzmanlari tarafindan yönetildi ve genç arastirmacilar çalismalarini detaylandirarak sorulari yanitladi. Bu oturumlar, genç bilim adamlarinin hem kendi aralarindaki is birligini artirmalarina hem de deneyimli akademisyenlerle etkilesimde bulunmalarina imkan tanidi.

Program, TÜBA-GEBIP Bilimsel Alan Degerlendirme Toplantilari ile devam edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile