Genç Çiftçilere 50 Bin Liralık Hibede Son Başvuru 12 Mayıs

Genç Çiftçilere 50 Bin Liralık Hibede Son Başvuru 12 Mayıs

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın genç çiftçilere yönelik 30 bin liralık hibe desteği vereceğini açıklamasının ardından bakanlığa bağlı il müdürlüğü yetkilileri de Ödemiş ilçesinde çiftçilere yönelik sunum yaptı.

Genç Çiftçi projesi adı altında 18-40 yaş arası genç çiftçilere yönelik 30 bin TL’lik hibe desteğine 5 Nisan 2016 tarihinden itibaren Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurular başladı.

Konu ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü yetkilileri de Ödemiş’te bir sunum yaptı. Ödemiş Nikah, Düğün ve Kongre Merkezinde yapılan sunuma, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Belediye Başkan Vekili İpek Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Ali Akar, oda ve kooperatif başkanları ve üreticiler katıldı.

Kaymakam Celil Ateşoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Devletimiz genç çiftçilerimize tesislerini kurabilmeleri, üretmek istedikleri üretim ile ilgili olarak destek verme adı altında böyle bir program geliştirmiştir. Tabi hepimizin kafasında soru işaretleri vardır" dedi.

"BESİ İŞLETMESİ VE DÜVE İŞLETMESİ KURABİLİRSİNİZ"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Fatih Kılıç, daha sonra slayt sunumu eşliğinde genç çiftçilerin programdan yararlanabilmesi için neler yapmaların gerektiğini başlıklar halinde belirtti.

Kılıç, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından düzenlenen 30 bin TL’lik hibe programından 18-40 yaş arası genç çiftçilerimiz yararlanabilecektir. Öncelikle Bütünşehir Yasası üzerinden başvuru adresleri inceleniyor. Ödemiş merkez mahallede iseniz başvuru yapamazsınız. Kırsalda olan bütünşehir yasasından önce köy statüsünde olan mahallelerimizde ikamet edenler başvuru yapabilir. Programın içerisinde hayvansal, bitkisel, yöresel ürünler, aromatik tıbbı bitkiler ambalajlama başlıkları var. Büyükbaş hayvancılıkta besi işletmesi ve düve işletmesi kurabilirsiniz. Beside 8 aylık en az 220 kg olan yedi adet dana verilecek. Düvede ise 9 aylık dört baş düve verilecek. Küçükbaş hayvancılıkta ise sadece koyun verilecek. 38 dişi, iki koç verilecek. Küçük ve büyük baş hayvanlar sizlere TİGEM’den verilecek. Arıcılık, kanatlı türler ve ipek böcekçiliği üretim projeleriniz varsa serbest piyasadan alıp faturalandırılma sorumluluğu olacak. Bitkisel üretimde ise tavsiye programlarımız var ve 10 dekar alanda yapma koşulları var. Kısa süreçte ve çok yıllık çalışmalarda var. Çok yıllık programda en az dört dekar alanda işlem yapılabilecek. Kontrollü örtü altı tesisi en az bin metrekare alanda süs bitkileri yetiştiriciliği en az 5 dekar alanda, mantar üretimi en az 100 metrekare alanda olabilecek. Bu programlarda çeşitli gereksinim duyulan çapa makinesi, sırt pompası, pulvizatör gibi ekipmanlarda hibe programı içerisinde olacak. Eğer bankacılığın farklı bir projesinden bu ekipmanlardan yararlanan varsa da bu program içerisinde ekipmanlardan yararlanamayacak" şeklinde konuştu.

BAŞVURULAR 12 MAYIS’TA SONA ERİYOR

Fatih Kılıç, şöyle devam etti:

"5 Nisan tarihinde tebliğ edilen programda 12 Nisan tarihinde internet üzerinden başvurular alınmaya başlandı. İlk günlerde yeni talimatlarda eklendiği için eklemelerde devam ediyor. İnternet ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüklerine son başvuru tarihi ise 12 Mayıs’ta sona erecek. Daha sonra 10 gün değerlendirme süreci olacak. Bakanlığımızın il ve ilçe müdürlükleri ile borsa heyetleri başvurulara puanlama verecek. Daha sonra beş günlük ilan sürecimiz var. Bu süreçten geçenler kazanan olmuş olacak ve ilçe müdürlüğümüz ile sözleşmesini imzalayacak. Hayvancılıkta iş yapma süresi 120 gün olarak belirlenmiştir. Gelir tespiti yapıldığında ve ödeme talebi geldiğinde 1 ay içerisinde Ziraat Bankası üzerinden hesaplarınıza para yatırılacak.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile