Genç Girişimci Geliştirme Programı

Gaziantep Üniversitesi, Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğiyle düzenlenen ''Genç Girişimci Geliştirme Programı'' Gaziantep'te düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi, Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğiyle düzenlenen ''Genç Girişimci Geliştirme Programı'' Gaziantep'te düzenlendi.
Gaziantep Üniversitesi İnşaat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen programa, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, TEKMER Müdürü Selçuk Eriş, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile genç girişimciler ve öğrenciler katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan GSO Başkanı Nejat Koçer, Türkiye'de üniversite-sanayi işbirliğinde model oluşturduklarını belirterek, girişimciliğin çok önemli olduğunu kaydetti. Koçer, 5 yıl önce TEKMER'i kurarken üniversite sanayi işbirliği anlamında bir adım attıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Bugün yine bu salondaysak üniversite sanayi işbirliğine inandığımız için Türkiye'de üniversite sanayi işbirliğinde bir model oluşturduğumuz için buradayız. Aslında girişimciliğin konuşulduğu her yere koşa koşa gidiyoruz ama bugün bu toplantıya daha büyük bir heyecanla katıldığımı ifade etmek istiyorum. Girişimcilik gerçekten çok önemli. Tabiri caizse girişimcinin olmadığı yerde ot bile bitmiyor. Ne kadar teşvik ederseniz edin, eğer girişimciliği yaratamıyorsanız, parasal teşviklerin hiçbir önemi kalmıyor. Girişimciliği ortaya çıkaramamışsanız, yenilikçiliği ortaya çıkaramamışsanız, farkındalığı ortaya çıkaramamışsanız, yeni teknolojilerle buluşmayı, bilgiyi ortaya çıkaramamışsanız hiçbir şey yapamıyor ve hiçbir mesafe kat edemiyorsunuz."
"Türkiye'nin en girişimci şehri olan Gaziantep'in sanayi odası başkanı olarak girişimciliğe verdiğimiz önemle ilgili olarak birkaç düşüncemi paylaşmak istiyorum. Girişimcilik kendi şehrimiz için de Türkiye için de çok önemli. Özellikle sizlerin, üniversitelerden yeni mezun olacak kardeşlerimizin, girişimcilikle ilgili bilgiler alması ve kendini daha fazla girişimci hissetmesi açısından yapılan bu toplantıların çok büyük önemi var" diyen Koçer, şöyle devam etti:
"TOBB bünyesinde kurulan ve bütün illerde örgütlenen, Gaziantep'te geçen yıl faaliyete geçen genç girişimci kurulu bu anlamda önümüzdeki aylarda Gaziantep'te çok önemli adımlara imza atacak. GSO olarak yine kendi odamız içerisinde açtığımız TOBB-TEPAV işbirliği ile girişimcilik enstitüsünü kurduğumuz bir projemiz var ve devam ediyor. Bizim de hedefimiz, daha girişimci olmak, daha çok girişimci yetiştirmek. Aslında girişimciliğin sonu da yok ne kadar çok girişimciyseniz o kadar girişimci olmanız gerekiyor. Çalışmaya, düşünmeye, üretmeye devam etmek zorundasınız. İşte bu anlamda Türkiye'de girişimciliğin teşvik edilmesi çok önemli. Hükümetimizin yapmış olduğu çalışmalarla gerek Bağlık Bakanlığının gerek KOSGEB'in gerek TÜBİTAK'ın ve buna bağlı diğer kurum ve kuruluşların, girişimcilik konusunda vermiş oldukları destekler, programlar, yardımlar son yıllarda önemli ölçüde arttı. Bunu takdirle karşılıyoruz ancak yeterli mi? Yeterli değil, daha çok girişimci elde etmek zorundayız. Türkiye'deki genç nüfusu girişimciliğe itmek ve onları daha çok yüreklendirmemiz gerekmektedir."
Başkan Koçer, girişimciliğin temelinde kalitenin olduğunu savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Girişimcilikte; toplam kalite anlayışı, yenilikçilik, markalaşma, gelecek vizyonları var. Eğer bunları düşünemiyorsak girişimci olmamız çok zor. İşte Türkiye'nin en girişimci şehri diye bahsettiğim Gaziantep'in son 10 yılda sanayisinin elde ettiği sonuçlara baktığımızda hepsinin altında bu kavramlar yatıyor. Toplam kalite süreciyle başlayan, markalaşmayla devam eden, inovasyon süreciyle hızlanan ve son birkaç yıl içerisinde Ar-Ge atılımıyla yine devam eden bir süreç var. Bu şehirde ve bu sürecin sonunda akıllı sanayi projesine doğru bir gidiş var. Dünyadaki yeni akımları, yeni icatları takip eden, adeta icat çıkarma yarışı içinde olacağımız yeni bir dönemin içinde bulunuyoruz. Bu dönemi girişimci insanlarımızla ileriye taşıyacağız. Eğer girişimci insan sayımızı arttırabilirsek; gerek Gaziantep'te gerekse Türkiye'nin her tarafında, işte bu akımlarla Türkiye'nin ekonomisini Türkiye'nin sanayisini ileriye taşımak çok daha kolay olacak."
Türkiye'de her 100 kişiden ancak 4,9'unu kendi işini kurabilen girişimcilerin oluşturduğunu kaydeden Koçer, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu girişimcilerin ancak yüzde 3'ünü bayanlar oluşturuyor. Eğer Türkiye gelişecekse bayan girişimci sayısını da arttırmak zorundadır. Özellikle son yıllarda yükselen değer kadın girişimcilerimizin sayısının artması yönünde ve bunu bizde GSO olarak destekliyoruz. Tabii burada yeni verilecek desteklerin ve hükümetin alacağı kararların, girişimciliği geliştirmede ve ileriye taşımada çok büyük önemi var. Ne kadar çok girişimci yetiştirebilirsek o kadar çok fayda sağlayacağız ve o kadar çok Türkiye'yi hep birlikte geliştireceğiz. Bugüne kadar GSO olarak 'girişimci' lafının söylendiği her yerde olmaya çalıştık. GSO olarak her toplantının, her programın içinde hem maddi hem manevi bulunmaya çalıştık. Çünkü bu kent girişimci insanların omuzlarında yükselen bir kent. 3,5 milyar dolar ihracat yapan ve Türkiye'de ihracatta 6. sırada bulunan, marka-patent sıralamasında 5. sırada yer alan ve dünyada 158 ülkeye ihracat yapan bir şehir olduğu için bu şehrin girişimcilerinin üzerinde çok büyük bir yük var. Ama biz yeni girişimciler elde etmek, yeni girişimciler kazanmak zorundayız. Sizlere, yeni girişimcilere, yeni vizyonlara, yeni akıllara ihtiyacımız var. İnşallah Türkiye sizlerle en kısa zamanda buluşur."
TEKMER Müdürü Selçuk Eriş de Ar-Ge projesi olmayanlar için destekler olduğunu hatırlatarak, "Çağımız bilgi çağı. Önünüzde büyük fırsatlar var. Kişiliğinizde girişimcilik ruhu varsa bize gelin" tavsiyesinde bulundu.
TSE Bölge Müdürü Mustafa Derecik ise, hedefleri en üst seviyede belirlemek gerektiğini, mutlaka ölçülebilir olarak belirlenen hedeflerin ise önceden belirlenecek planlar kapsamında yürütülmesi gerektiğine dikkati çekti.
2-A Tasarım, Planlama ve Danışmanlık yetkilisi Kıvılcım Mert Demir de, genç girişimcilere yönelik olarak hazırladıkları programlar hakkında bilgi verdi.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise üniversite gençlerinin önündeki kalıpları, tel örgütleri yıkmak ve öğrendikleri bilgileri katma değere dönüştürmek gerektiğini ifade ederek", Bilgi ve teknoloji yoğun üretimlerle çağı yakalayabiliriz" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile