Genç Girişimci, Sığır Kemiğinden Jelatin Üretti

Şanlıurfa'da girişimci Serdal Dursun, KOSGEB'den aldığı destekle yürüttüğü proje sayesinde sığır kemiğinden jelatin elde etti Girişimci Dursun: 'Yürüttüğümüz ArGe çalışması kapsamında bir yıl boyunca yaptığımız 75 deney sonucunda en uygun sonucu elde ettik ve sığır kemiğinden jelatin üretmeyi başardık' 'Biz 'helal sığır jelatini' olarak piyasaya çıktığımızda bu ürün hiçbir şekilde pazar sıkıntısı çekmeyecektir'.

MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'da genç bir girişimci, Ar-Ge çalışması kapsamında sığır kemiğinden jelatin üretti.

Rize Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirdikten sonra Kilis 7 Aralık Üniversitesinde yüksek lisansını tamamlayan ve Şanlıurfa'da bir okulda ücretli öğretmenlik yapan Serdal Dursun (28), sığır kemiğinden jelatin üretmek amacıyla Ar-Ge desteği için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığına (KOSGEB) başvuruda bulundu.

Dursun, projesinin onaylanmasının ardından KOSGEB'den aldığı destekle bir yıl önce Teknokent'ten yer kiraladı ve çalışmalara başladı.

Genç girişimci Dursun, AA muhabirine, yüksek lisans tezi için yaptığı araştırma sırasında hazır gıda maddelerine katılan ve ürünün uzun ömürlü olmasını sağlayan jelatinin büyük kısmının yurt dışından ithal edildiğini öğrendiğini söyledi.

Bunun üzerine jelatin üretimi için araştırma yaptığını ve KOSGEB'e başvurarak Ar-Ge çalışması için destek aldığını anlatan Dursun, 'Jelatin, Türkiye'de yıllık 6 bin ton, dünyada ise 360 bin ton tüketilen bir gıda maddesidir. Yaptığımız çalışmayla sığır kemiğinden jelatin üretmeyi başardık' dedi.

- Maliyeti de düşük

Dursun, sığır kemiğinden üretilen jelatinin maliyetinin daha düşük olduğunu vurgulayarak, 'Bu nedenle sığır kemiğinden jelatin üretimi konusunda Ar-Ge çalışması yaptık. Yürüttüğümüz çalışma kapsamında bir yıl boyunca yaptığımız 75 deneyle en uygun sonucu elde ettik ve sığır kemiğinden jelatin ürettik. Bu jelatinde yüzde 99,6 protein, yüzde 0,1'in altında yağ ve yüzde 0,6'nın altında kül içeriği bulunuyor' diye konuştu.

- KOSGEB desteğiyle üretim tesisi kurulacak

Jelatinin seri üretiminin yapılması amacıyla KOSGEB'den endüstriyel uygulama tesisi kurulması için destek alacağını anlatan Dursun, şöyle konuştu:

'Endüstriyel uygulama projesi desteğiyle üretim tesisi kuracağız. Türkiye'de ilk kez sığır kemiğinden jelatin üretimini biz yapacağız. Tesiste jelatin üretiminin yanında hayvansal atıkların yan ürün olarak kırtasiye tipi yapıştırıcı ve elde edilen yağlardan da sabun üretimi yapacağız. Türkiye, jelatin ihtiyacının yüzde 75'ini yurt dışından karşılıyor. Biz 'helal sığır jelatini' olarak piyasaya çıktığımızda bu ürün hiçbir şekilde pazar sıkıntısı çekmeyecektir. Şu anki destek ve bütçemizle kuracağımız tesis, ihtiyacın bir kısmını karşılamaya yetecek.'

- Hedef Türkiye'deki ihtiyacın yüzde 10'unu karşılamak

İlk hedeflerinin Türkiye'nin jelatin ihtiyacının yüzde 10'unu karşılamak olduğunu belirten Dursun, 'Tesisi kurduktan sonra üreteceğimiz jelatin ile Türkiye'den 6,4 milyon doların yurt dışına çıkmasını engellemiş olacağız. Bununla birlikte birçok kişiye istihdam sağlayacağız. Bu şekilde de ülke ekonomisine katkı sağlamış olacağız' ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa Teknokent Müdürü Hasan Erdoğdu da jelatin katkı maddesine Türkiye'nin büyük ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Kurumlarında yapılan Ar-Ge çalışmasının olumlu şekilde sonuçlanmasının kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Erdoğdu, 'Yatırım yapılması durumunda Türkiye'nin yüzde 75'ini ithal ettiği bu ürün helal gıda olarak üretilecek. Yani ülkemizde üretilen hazır yiyeceklere katkı maddesi olarak katılan jelatin helal gıda olarak üretilecek. Ülkemiz için de uygun olan bu jelatindir' şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile