Genç Hukukçuların Mezuniyet Heyecanı
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, adaletin olmadığı toplumlarda sağlığın değerinin olmayacağını, o nedenle her işin başının sağlık değil, adalet olduğunu ifade etti.
DEÜ Hukuk Fakültesi ve Adalet Meslek Yüksekokulu 2012-2013 öğretim yılı mezunları için Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen diploma töreninde konuşan Prof. Dr. Füzün, DEÜ'nün 63 bini aşan öğrencisiyle öğrenci sayısı bakımından İzmir'in en büyük üniversitesi olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Füzün, gençlere hoşgörülü ve adaletli olmaları nasihatinde bulunarak, hoşgörünün her kapıyı açacağını vurguladı. Halk arasında "Her işin başı sağlık" şeklinde bir söz kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Füzün, şöyle konuştu:
"Ben 'Her işin başı adalettir' diyorum. Adaletin olmadığı toplumda sağlığın değeri olmaz. O yüzden adalet çok önemli. Özellikle bireyin haklarını devlete karşı korumakta çok titiz davranınız. Tek güvenceleri sizlersiniz. En önemli nasihatım, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yolundan asla ayrılmayın. Atatürk'ün yolundan gitmek, bilimin ve aklın peşinden ayırılmamak demektir. Atatürkçü olmak barıştan yana olmaktır, inkılaplara saygılı olmakla beraber değişimden, gelişimden yana olmaktır, laik ve demokratik cumhuriyete ilelebet sahip çıkmaktır."
- "5 öğrenciden 3'ünün oturacak yeri yok"
DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Karakoç, 35. yıl dönümü kutlanan Hukuk Fakültesi'nden 2012-2013 öğretim yılında 431 öğrencinin mezun olduğunu belirterek, fakültenin kuruluşundan bu yana toplam 9 bin 934 öğrenciyi mezun ettiklerini söyledi.
Fakültede 2012-2013 öğretim yılında 2 bin 167 öğrencinin öğrnim gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Karakoç, "Fakültemizin fiziki yetersizliği yüzünden, şu an beş öğrenciden üçünün oturacak yeri bulunmamaktadır. Yeni fakülte binasının temeli 14 Mayıs 2012 tarihinde atıldı, inşaat hızla ilerlemektedir. Yüzbinlerce kişinin tercih ettiği hukuk fakültelerinin kontenjanları YÖK tarafından masa başında belirlenmekte, fakültelerin beşeri ve fiziki mekanlarının yeterliliği göz önünde bulundurulmamaktadır" diye konuştu.
Günümüzde hukuk adına birçok haksızlığın meşrulaştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Karakoç, "Hukuk asli amacının tam aksi yönde her türlü hırs ve açgözlülüğün silahı haline dönüştürülmemeli, suçu denetim altına alarak azaltılması beklenirken, cezalandırılması gereken kötülüklerin kaynağı haline getirilmemelidir" dedi.
Prof. Dr. Karakoç, devlet üniversitesinde çalışan öğretim elemanlarının mali durumlarının düzeltilmesi ve üniversite kadrolarının güçlendirilmesinin de şart olduğunu sözlerine ekledi.
DEÜ Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Veli Özbek ise "Atatürk olmasaydı bu coğrafyada demokrasi mücadelesi başlatılamazdı" diyerek, toplumun çoğunun benimsediği değerlere saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Özbek, öğrencilerden okulda öğrendikleri bilgileri bilimin süzgecinden geçirerek uygulamalarını, Türkiye'nin üzerine kurulduğu temel değerlere sahip çıkmalarını istedi.
Törende fakülte ve meslek yüksekokulundan dereceyle mezun olanlara plaketleri verildi.
Fakültenin 2012-2013 öğretim yılı birincisi Sena Nebioğlu, mezuniyet kütüğüne adının yazılı olduğu plaketi çaktı, bu öğretim yılında fakülteye birincilikle yerleşen Melis Bekar'a okul flamasını teslim etti.
Diplomasını almak için sahneye çıkan öğrencilerden bazıları "Tutuklu avukatlara özgürlük", "Van'da 150 aile kızlı erkekli üşüyor", "Ne güzel şeysin sen, hep yaşın 19, Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür" pankartı açtı, öğrenciler "Her yer Taksim her yer direniş" sloganı attı.
Tören mezunların keplerini havaya fırlatmasıyla sona erdi.