LALE KÖKLÜ / İSMİHAN ÖZGÜVEN - Hatay'daki Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi'nde kalan savaş mağduru Suriyeli kadınlar, kendilerine yönelik düzenlenen kursta öğrendikleriyle gelinlikleri nakış nakış işleyip, aile ekonomisine katkı sağlıyor.
Altınözü ilçesindeki 8 bin 63 kişinin yaşadığı merkezde kadınlar için açılan gelinlik atölyesinde kurs gören 25 Suriyeli, İstanbul'daki özel bir firma için her genç kızın rüyası olan gelinliklerin 'drape' adı verilen taşlı kısmını hazırlıyor.
Renkli boncuklarla gelinlikleri nakşeden savaş mağduru Suriyeli kadınlar, parça başı 20-30 lira kazanıyor. Kadınlar, kurslar sayesinde hem ev ekonomilerine katkı sağlıyor hem de vakitlerini dolu dolu geçirme şansını elde ediyor.
Usta eğitici Sevgi Fakiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli kadınların atölyede gelinlik üzerine süsleme yapıp parça başına kazanç sağladıklarını söyledi.
Kurs bitiminde atölyede iş gören kadınlara sertifika verileceğini belirten Fakiroğlu, 'Sponsorluk aracılığıyla buradaki Suriyeli kadınlar çalışıyor. İstanbul'dan bir firma bize parça ve malzeme gönderiyor. Oradan aldığımız siparişler doğrultusunda üretime geçiyoruz. Şu ana kadar 500 parça süsleme yapıldı. Suriyeli kadınlar çok becerikliler. Yapılan parçalar da İstanbul'a gönderiliyor.' diye konuştu.
Atölyede abiye kıyafet dikmeye de başladıklarını anlatan Fakiroğlu, kıyafetlerin barınma merkezindeki Suriyeli genç kızlar tarafından kiralandığını ve kira getirisinin de atölyede çalışan kadınlara ek gelir olduğunu dile getirdi.
Usta eğitici Serpil Güven de amaçlarının parça başı başladıkları gelinlik işinde ilerleyip gelinliğin tamamını üretebilmek olduğunu vurguladı.
- Aylık ortalama 200 ila 700 lira arası kazanç getiriyor
Yaklaşık 4 yıl önce Türkiye'ye sığınan Lina Kusa, Suriye'de de gelinlik süslemesi yaptığını, Türkiye'de açılan kursta da mesleğini geliştirme fırsatı yakaladığını söyledi.
Çok sevdiği mesleğini sürdürmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Kusa, '11 yıl Suriye'de bu işi yaptım. İnşallah burada güzel şeyler öğrenip daha iyi şeyler başaracağız.' dedi.
Haldi Şah da ilk kez öğrendiği süsleme işini geliştirip kendi gelinliğini dikmeyi hayal ettiğini anlattı.
Parça başı 20 veya 30 lira aldığını anlatan Şah, 'Bize böyle bir fırsat verdikleri için Türkiye Cumhuriyeti'ne çok teşekkür ediyoruz. Savaş nedeniyle ülkemizi terk ettik ve buraya sığındık, bize ev, ekmek ve iş verdiniz, Allah Türkiye'den razı olsun.' diye konuştu.
İdlib'in Cisr-i Şugur kentinden gelen Zekiye Hicaze de 16 yıldır bu işi yaptığını ifade etti.
Hedefinin ileride gelinlik mağazası açmak olduğunu dile getiren Hicaze, şöyle konuştu:
'Buraya geldik ve tekrar eski işimizi yapmamıza fırsat oldu. Ne kadar çok çalışıyorsak o kadar çok para kazanıyoruz. Benim kazancım aylık 600-700 lirayı buluyor. İşimiz çok şükür güzel. Ben daha önceden bildiğim için buradaki kızlara da yardımcı oluyorum. Eşim çalışmıyor, benim kazandığımla geçiniyoruz. Temennim iş yeri açıp satış yapabilmek.'
Hatice Cenudi de asıl mesleğinin hemşirelik olduğunu ancak çalışamadığı için Türkiye'nin kendilerine sağladığı imkandan faydalandığını kaydetti.
Genç Kızların Rüyası Gelinlikleri Nakşediyorlar
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Hatay'a sığınan ve el işi atölyesinde çalışmaya başlayan Suriyeli 25 kadın, İstanbul'daki özel bir firma için her genç kızın rüyası gelinliklerin 'drape' denilen taşlı kısmını işleyerek aile ekonomisine katkı sağlıyor Suriyeli Hicaze: 'Ne kadar çok çalışıyorsak o kadar çok para kazanıyoruz. Benim kazancım aylık 600700 lirayı buluyor. İşimiz çok şükür güzel'