1986 doğumlu Türk bilim insanı Elvan Böke, Barcelona’da bulunan ve Avrupa’nın en büyüğü kabul edilen Genom Düzenleme Merkezinde Oositler ve Hücre Biyolojisi bölümlerini yönetiyor. Böke’nin liderliğini yaptığı ekip, ALS ve Alzaymır gibi hastalıklarda yer alan amiloid agregatlarının çözünmesini anlamayı sağlıyor.
Genç bilim insanı Böke buluşunu, "Amiloid tipi agregatların (patolojik bir durumda farklı doku ve organların hücreleri arasında biriken madde), bu iki hastalıkta önemli rolleri bilinir. Normalde amiloidleri patolojik agregatlar olarak düşünülür. Bu oluşumlar, görevlerini tamamladıktan sonra çözülür. Fakat problem varsa ve yapmazlarsa, çok hızlı bir şekilde patolojik hale gelebilirler. Oositlerde bir fizyolojik amiloid proteini vardır. Eğer bir amiloid proteininin fizyolojik çözünmesinin nasıl çalıştığını anlarsak, bu bilgiyi Alzaymır gibi patolojik olanlara uygulamaya başladık” şeklinde anlattı.
İngiltere’de Manchester Kanser Araştırmaları bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Daha sonra Harvard Tıp Okulunda Sistem Biyolojisi Bölümünde kazandığı burs sayesinde doktorasını tamamladı. Şubat 2017’den beri de Barselona’daki Genomik Düzenleme Merkezinde Hücre Biyolojisi ve Geliştirme programına başkanlık yapıyor.
Genç Türk Kadını, ALS Ve Alzaymıra Karşı
Türk bilim insanı Elvan Böke, Avrupa’nın en büyük genom düzenleme merkezinde, ALS ve Alzaymır hastalıklarına karşı çözüm arıyor.