Gençler Hayatına 'Değer' Katacak

"Gençler Hayatına Değer Katıyor" projesiyle üniversitelilere sosyal değerler kazandırılacak. Alanında uzman akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bürokratlar, siyasetçiler ve gazetecilerin yer alacağı "Gençlik ve Değerler Akademisi"nde eğitim alan üniversiteliler, daha sonra öğrendiklerini lise öğrencileriyle paylaşacak.

İçişleri Bakanlığı'nın desteklediği, Gazi Üniversitesi'nin de ortağı olduğu "Gençler Hayatına Değer Katıyor" projesi hayata geçirildi. Gençlik Stratejileri Araştırma Kurumu Derneği'nin yürüttüğü projeyle, toplumda değerler algısının yerleşmesini ve bireylerin bu yargılara göre yaşamlarını sürdürmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında üniversitelerin iktisadi idari bilimler fakültesi bölümleri, sosyoloji, psikoloji, sosyal hizmetler, hukuk bölümlerinden lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilere yönelik "Gençlik ve Değerler Akademisi" düzenlenecek.

Gençlik Stratejileri Araştırma Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Dolunay Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumsal uyum süreci düşünüldüğünde problemsiz bir aşamanın gerçekleşmesi açısından değerlerin özellikle gençler tarafından içselleştirilmiş olması gerektiğini belirtti.

Gençliğin en büyük probleminin değer kaybı olduğunu vurgulayan Şenol, bunun arkasında yatan sebebin iletişimde yaşanan sıkıntılar olduğunu, gençlerin eskisi gibi iletişim kuramadığını vurguladı.

Projenin sosyal değerler kazandırmak amacıyla başlatıldığını ifade eden Şenol, "Mesela yolda yürürken karşıdan karşıya geçen yaşlıya yardım etme, trafikte insanlara saygı gösterme, komşusunu gürültü çıkararak rahatsız etmeme gibi değerler vurgulanacak. Akademi eğitiminin ardından üniversite öğrencileri öğrendiklerini yaklaşık bin lise öğrencisine anlatacak" diye konuştu.

Üniversite gençliğine değerler eğitiminin formal eğitimden ziyade informal yöntemlerle verilmesinin konunun içselleştirilmesi açısından daha faydalı olacağına dikkati çeken Şenol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Projenin sonunda, değerlerin rolü ve etkisi konusunda toplumsal farkındalık oluşturulması bekleniyor. Üniversite gençliğinde değer algısı oluşturulacak, anketlerle gençlerde değer algısının ulusal düzeyde tespiti yapılacak. Sempozyum düzenlenerek farkındalık yaratılacak, değerler konusunda akademik yayın hazırlanacak. 8 lisede değerler eğitimi vererek geniş kitlelere ulaşılacak. Akademi ve yaratıcı drama eğitimleri ile konu içselleştirilecek. İnternet sitesi ile eğitimler daha geniş kitlelere ulaştırılacak. Yarışmalar sonucunda yeni görsel materyaller hizmete sunulacak."

-Gençlik ve Değerler Akademisi

"Gençlik ve Değerler Akademisi" 20 kişilik gruplar halinde 4 ayrı grup ve toplam 120 öğrenci ile gerçekleştirilecek. Akademi kapsamında her grup haftada 1 gün olmak üzere 1 aylık süreyle eğitim görecek. Eğitimde, alanında uzman akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bürokratlar, siyasetçiler ve gazetecilerin katılacağı eğitim ve söyleşiler olacak. Akademiye 20 Eylül-15 Ekim tarihlerinde "www.gesak.org" adresinden başvurulabilecek. Başvuru formları "[email protected]" adresine gönderilecek. Katılımcılar "www.gesak.org" adresinden 18 Ekim tarihinde ilan edilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile