Gençlerde Görülen Diz Önü Agrisini Önlemek Için Uzmanindan 6 Öneri

Gençlerde Görülen Diz Önü Agrisini Önlemek Için Uzmanindan 6 Öneri

Diz agrilarinin genellikle kosarken, merdiven inip çikarken, uzun süre otururken veya çömelirken arttigina dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Turan Aydin, agrilari önlemek için 6 öneride bulundu.

Patellofemoral agri sendromu, dizin ön kisminda patella olarak da bilinen diz kapagi çevresinde olusan agriya deniyor. Diz hastaliklari ve spor yaralanmalari polikliniklerine basvuran hastalarin yüzde 25-40’ini, kosucularin da yüzde 25’ini olusturuyor. Patellofemoral agri sendromu kosucu dizi olarak da biliniyor. Kosma ve ziplama içeren spor yapan kisilerde daha sik görülüyor. 20-30 yaslarda ve genç eriskinlerde karsilasilan patellofemoral agri sendromuna kadinlar daha çok yakalaniyor. Dinlenme ve buz gibi basit tedaviler genellikle fayda sagliyor ancak bazen diz önü agrisinda fizik tedaviye ihtiyaç duyulabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Turan Aydin, diz önü agrisi hakkinda bilinmesi gerekenleri anlatti.

Asiri kilo dizde agriya neden oluyor

Diz agrisi genellikle kosarken, merdiven inip çikarken, uzun süre otururken veya çömelirken arttigina dikkat çeken Aydin, “Diz önü agrisi, dizin ön kisminda ve diz kapagi eklemi çevresinde siklikla dizi bükme hareketinde açiga çikan agridir. Ilerlemis vakalarda istirahat halindeyken ve uykuda da olusabilir. Agrinin nedeni, patellanin karsisindaki olukta kaymasini zorlastiran ve bozan durumlar, asiri kullanma, dizilim kusuru ve travmalardir. Özellikle beden kitle endeksi 25’ten fazla olan kisilerde travma olmadan da zorlanma olabilir” dedi.

Bu durumlar eklem kayma mekanizmasini bozarak; eklem kikirdaginda yumusamaya, eklemin yumusak dokularinin anormal gerilmesine, quadriseps kasinin zayiflamasina ve hamstringlerde gerginlige, retinakulum içinde agrili nöroma gelisimine neden olur. Patellofemoral agri sendromu genellikle basit önlemler veya fizik tedavi ile tamamen giderilir. Ancak, egzersiz rutininde veya etkinlik seviyesinde ayarlamalar yapilmazsa tekrarlayabilir” dedi.



Zaman zaman dizlerinde bosalmadan sikayet eder

Prof. Dr. Ahmet Turan Aydin degerlendirmesini söyle sürdürdü:

“Diz önü agrisinda hastalar çömelirken ve merdiven inip çikarken zorlanmadan, zaman zaman dizlerinde bosalmadan sikayet eder. Muayenede PFE’de kayma zorlugu, hareket kisitliligi, dizilim kusurlari, instabilite varligi sorgulanir ve X-Ray, BT, MRG ile de özellikle eklem kikirdagi, patellanin yerlesim kusurlari ve menisküs gibi ek bir hastalik olup olmadigi degerlendirilir.”

Gerekli önlemleri almak gerekiyor

Tedavinin baslangiçta ve ekseriyat konservatif oldugunu açiklayan Aydin, “Temel hedef diz önü bölgesinde düzgün ve dengeli bir kayma mekanizmasinin olusmasini saglamaktir. Diz önü agrisinin önüne geçmek için; eklemleri zorlamadan spor yapma ve koruyucu destek kullanma, yasam modifikasyonu, rehabilitasyon, gida destekleri (HA+Kollajen kompleks kürü, yesil çay) önemlidir. Ameliyat çikik, patella kiriklari ve instabilite gibi ek durumlar gelisen çok az bir hasta grubunda söz konusu olur” açiklamasina yer verdi.

Prof. Dr. Ahmet Turan Aydin, diz önü agrisini önlemek için su unsurlara dikkat edilmesini istedi:

“Güçlenin; güçlü bacak ve kalça kaslari, aktivite sirasinda dizin dengede kalmasina yardimci olur ancak agirlik çalismasi sirasinda derin çömelmekten kaçinin. Dogru hareket etmeyi ögrenin; dogru sekilde ziplamaniza, kosmaniza ve dönmenize yardimci olacak egzersizler hakkinda bir fizyoterapiste danisin. Dis kalça kaslarini güçlendirmek özellikle önemlidir. Bu, çömelirken, ziplarken yere inerken veya bir basamaktan inerken dizinizin içe dogru çökmesini önlemeye yardimci olacaktir. Fazla kilolardan kurtulun; fazla kiloluysaniz, kilo vermek dizlerdeki stresi azaltir. Isinmadan spor yapmayin; kosmadan veya baska bir egzersiz yapmadan önce, bes dakika kadar hafif aktivite ile isinin. Antrenman sikliginizi ve performansinizi birden artirmayin. Bacak kaslarinizi uzatin; nazik germe egzersizleri ile esnekligi destekleyin. Kullandiginiz ayakkabilara özen gösterin; ayak sagliginiz için ayaginizi ve yapacaginiz etkinlige göre bileginizi iyi kavrayan ve etkinlik için özel tasarlanmis ayakkabilar giyin.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile