Gençlerden Harika Projeler

Gençlerden Harika Projeler

İlköğretim ve lise öğrencilerinin katıldığı 5’inci Yaşamda Kalite Proje Fikir Yarışmasında, hastalığından yola çıkarak epilepsi hastaları için dijital bileklik tasarlayan öğrenci de oldu, gençleri bekleyen en büyük tehlikelerden biri olan siber zorbalığa çare bulan da.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Kalite Derneği İzmir Şubesi ve Yaşar Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen 5’inci Yaşamda Kalite Proje/Fikir Yarışmasında ilköğretim ve lise öğrencilerinin birbirinden iddialı projeleri yer aldı. Proje ve fikirler arasında hastalığından yola çıkarak epilepsi hastaları için dijital bileklik tasarlayan da oldu, gençleri bekleyen en büyük tehlikelerden biri olan siber zorbalığa çare bulan da.

“EPİLEPSİ HASTALARI ARTIK SOKAKTA RAHATÇA GEZEBİLECEK”

Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsünde düzenlenen Yaşamda Kalite Proje/Fikir Yarışmasına katılan öğrencilerin çalışmalarından bazıları şöyle:

Epilepsi hastalığından dolayı yaşadığı zorluklardan yola çıkan Buca Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Gizem Sude Erdoğan, epilepsi nöbeti öncesi titreme ve uyuşma hissini algılayan dijital bileklik tasarladı. Epilepsi hastası olmayan veya bu hastalıkla mücadele etmeyi bilmeyen kişilere kısa komut veren bileklikle, nöbet geçiren hastaya doğru müdahale yapılması ve yanlış müdahalelerden oluşacak olumsuz sonuçların engellenmesi hedeflendi. Kronik hastaların toplumdan izole edilmeden hareket etmesine olanak sağlayan bilekliğin tek başınayken aniden nöbet geçirme ve nöbet esnasında yanlış müdahale korkusu yaşayan tüm kişilere destek olması da en büyük hedef olarak belirlendi.

SİBER ZORBALIĞA KARŞI E-SİBER ÇÖZÜMÜ

Ankara’da düzenlenen Uluslararası Bilim Olimpiyatında dünya 1’incisi olan Siber Zorbalığa Karşı E-Siber Çözümü projesi, İzmir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün desteğiyle gerçekleştirildi.

Projede, lise öğrencilerinin siber zorba davranışlarda bulunma ve maruz kalma durumlarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi ve siber zorbalığın önüne geçilmesi hedeflendi.

Araştırma kapsamında Bornova Altay Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerinden oluşan 177 kişiye dijital bir anket uygulandı. Araştırma sonuçlarına göre, lise öğrencilerinin yüzde 32’sinin siber zorbalığa maruz kaldıkları ve yüzde 24’ünün başkalarına siber zorbalık yaptığı ortaya çıktı. Anketin bir başka sonucuna göre de, günlük internet kullanım süresi 3 ve daha fazla saati aşan katılımcıların diğer guruplara göre daha fazla siber zorbalık yaptıkları saptandı. Tüm bu araştırmaların sonucunda ise E-Siber çözümü geliştirildi. Bornova Altay Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri Buse Energin ve Şebnem Demircan tarafından geliştirilen E-Siber sistemine göre, internet kullanıcılarının yetkili kişiler ile çevrim içi iletişime geçmeleri, anlık olarak şikayette bulunmaları, takıldıkları problemleri aktarmaları ve hızlı bir şekilde geri dönüş alabilmeleri sağlandı.

SUYA DÜŞEN ARABALARA CAN YASTIĞI

İzmir Atatürk Lisesi öğrencileri Ömer Kartelli ve Ayberk Yaraneri tarafından geliştirilen, TÜBİTAK Ege Bölge Finali Teknolojik Tasarım dalında 1’incilik ödülünü kazanan Suya Düşen Arabalara Can Yastığı projesinin patent başvurusu da bulunuyor.

Projede, suya düşen veya doğal afetler sonucu su altında kalan otomobillerin yetersiz güvenlik sistemlerinin önüne geçilmesi hedeflendi. Projenin yöntemine göre aracın suya düşmesi, denize veya göle sapması, sel, taşkın, tsunami durumunda araçta bulunan sensörler bu durumu fark edecek ve araçta bulunan veri işleme sistemini bilgilendirecek. Sistemin devreye girmesiyle de swimbag ismi verilen ve aracın altında bulunan yastıklar açılacak ve çok hızlı bir şekilde şişecek. Böylece ölümlü ve yaralanmaları suya düşme kazaları ile sel nedeniyle su altında kalma ve sürüklenme durumlarında hayati kayıplar minimuma inecek.

MİKROKOZMİK TUĞLALAR

Lütfü Ürkmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Kaan Derdiyok’un Mikrokozmik Tuğla projesinde, gıda ambalajı ve strafor gibi geri dönüşümsüz malzemelerin pet şişelere doldurulmasıyla oluşturulan eko tuğlaların yumurta kabuğu tozu ve gıda analizlerinden kalan asidik laboratuvar kimyasalları gibi atık malzemeler içeren inşaat malzemelerinin içine hapsedilerek mikrokozmik tuğla üretimi amaçlandı. Böylece ülke genelinde gıda ambalaj atıklarını toplamak için yeni bir çözüm oluşturmak, aynı anda birçok atığı bertaraf etmek, tehlikeli veya geri dönüşümü olmayan atıkları bir ürün bünyesine hapsetmek amaçlandı.

VAGON DOLUYOR RENKLERİ DEĞİŞİYOR

Bayraklı Talatpaşa Ortaokulu öğrencilerinden Sıla Atlı ve Lütfi Emre Aşkın’ın fikir projesinde, en çok kullanılan toplu ulaşım araçlarından olan metrolarda vagonların doluluk oranlarını göstererek vagonlara eşit yolcu dağılımının sağlanması amaçlandı. Buna göre vagonlara eklenen bir aparat yardımıyla binen ve inen yolcu sayısının hesaplanarak, doluluk oranının tespit edilmesi hedeflendi. Dijital panolar yardımıyla da vagonların boş, yoğun, çok yoğun ve normal aralığını dörde bölerek bunların yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olarak gösterilmesi sağlandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile