Türk akademisyenlerin kurduğu “DEIN Köln” inisiyatifi ile Türk Akademisyenler Birliği (NİTAB); Jugendamt’ın el koyduğu Türk çocuklarının Türk bakıcı ailelere verilmesi için çalışmalar yürüten Umut Yıldızı Derneği ile Köln’de bir araya geldi.
“Ufuk Çizgisi, Bizim çocuklarımız-Bizim Geleceğimiz” başlıklı toplantıya bakıcı anne Nejla Buran katılarak tecrübelerini anlattı. Akademisyenler de çalışma grupları oluşturarak gençlik dairelerinden kaynaklanan sorunların çözümü için beyin fırtınası yaptı. Buradan çıkan sonuçlar ise DEIN Köln’den Köln Uyum Meclisi Üyesi Abdullah Aydik eliyle önce Uyum Meclisi’nin, oradan Köln Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine taşınacak.
“KORUYUCU AİLE OLMAK ÇOK ÖNEMLİ”
Gençlik daireleri ile çalışmalar yapmış pedagog Sümeyye Özdemir, koruyucu aile olmanın önemine dikkat çekti. Özdemir, gençlik dairelerinin aldığı çocukların sadece yüzde birinin tekrar ailesine dönebildiğini söyledi.
DEIN Köln Başkanı İbrahim Küçükyıldız da Türk çocuklarının Hıristiyan koruyucu ailelerine verilmesinden kaynaklanan problemlere değindi.Küçükyıldız, “Bu kimlik kaybına neden oluyor; dilini, dinini bilmeyen çocuklar yetişiyor. İsteğimiz, buluşturduğumuz akademisyenlerin çalışmalarıyla doğru sorular üreterek bunu Uyum Meclisi’ne yöneltmek. Alman toplumunu iyi bilen üniversitelilerle çalışmak istiyoruz. İkinci aşamada ise kampanyalar başlatmak istiyoruz. Çalışmamız somut neticelere endeksli bir çalışma.” dedi.
“KORUYUCU ANNE” BURAN’A TELEFON YAĞIYOR
Koruyucu anne Nejla Buran ise koruyucu Türk aile çok az olduğu için Almanya’nın dört bir yanından arandığını, ama hepsine cevap vermesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Buran, “Koruyucu aile olmak çok kolay, bulunduğunuz kentin gençlik dairesine başvurun. Koruyucu aile olmak için el ele verelim.” diye konuştu.
Umut Yıldızı Derneği Başkanı Kamil Altay ise yürüttükleri ‘Vasi’ projesine dikkat çekti. Proje, el konan çocuğun bir akrabasına verilmesini amaçlıyor .
Gençlik Dairelerinin El Koyduğu Çocukların Sadece Yüzde 1'i Ailelerine Dönüyor
Almanya’da gençlik dairelerinin (Jugendamt) yol açtığı problemlere bu kez akademisyenler el koydu.