Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde başlatılan Gençlik Ormanları Projesi çerçevesinde Samsun'da 34 dönümlük bir alanda Samsun Gençlik Ormanı oluşturuldu. Samsun'da üniversite eğitimi gören öğrenciler ve sporcularla birlikte Samsun-Ankara Karayolu Çakallı mevkisinde 34 dönümlük alanda oluşturulan Gençlik Ormanı'na sedir ve akça ağaç fidanları olmak üzere toplam bin 600 fidanı toprakla buluşturan Bakan Kılıç, gençlere fidan dikmeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Bu çalışmanın sembolik değerinin çok büyük olduğunu belirten Bakan Kılıç, "Bugün ağaçlandıracağımız saha 34 dönüm, toprakla buluşturacağımız fidan sayısı sedir ve akça ağaç olarak bin 600 adet. Bin 600 fidan ve 34 dönüm ile Türkiye'yi kurtarabilmek mümkün değil. Bulduğumuz her fırsatta, elimize geçen her fidanı, çölleşmeye mahkum her toprak parçasıyla buluşturduğumuz takdirde çok anlamlı bir çabayı hep birlikte ortaya koymuş olacağız. Dünya hızla çölleşiyor, ormanlar hızla yok ediliyor, ağaçlar büyük birhızla tüketiliyor. Artan dünya nüfusu çoğalan ve çeşitlenen ihtiyaçlarımız nedeniyle orman ve ağaç varlığımız büyük bir hızla azalıyor, azalmak bir yana maalesef yok oluyor. Tedbir almamız lazım, önlemler belirlememiz lazım. Bunu yaparken gençlerimizi bu işin patronluğuna alıştırmamız lazım. Fidanların büyüyüp ağaç olduğunda atmosfere bırakacağı oksijeni en fazla soluyacak olan gençler ve çocuklar. Hepimizin ihtiyacı var ama bu temiz havayı teneffüs edecek olanlar benim genç kardeşlerimdir. Gençlik Ormanlarıhareketini başlatalım derken kaygımız, gayemiz budur" dedi.
Bu çabanın burada kalmaması gerektiğini ifade eden Bakan Kılıç, "Yol kenarlarındaki sahipsiz ormanları sizlerde görüyorsunuz. Hatıra ormanları dikiliyor, kısa bir süre sonra unutuluyor, unutulmanın karşılığını ağaçlar kuruyarak bizlere ödetiyor. Kurumaması için, hep yaşaması için, büyüyüp gelişmesi için, yeni tohumları toprağa saçması için bu ormanlara bakmamız lazım. 'Dostlar alış verişte görsün' etkinliği değildir bu. Bizim inancımız, bizim medeniyetimiz, bize her zeminde elimize geçen her tohumu, herfidanı toprakla buluşturmayı emrediyor. Bizim inancımızın bize emri şudur: 'Kıyamet bile kopuyor olsa elinizdeki fidanı toprakla buluşturun.' Böyle bir inanç kökünden, böyle bir medeniyet birikiminden geliyoruz. O yüzden Her Şeye Rağmen Anadolu'nun her tarafından büyük ormanlar var. Biliyoruz ki, bunları yeterli görmek mümkün değil. İster evinizin bahçesinde, ister dedenizin tarlasında, isterse bir yol kenarında olsun, büyüyeceği her yerde her fidanı toprakla buluşturmayı su içmek, yemek yemek, kitap okumakkadar temel ve doğal bir ihtiyacınız olarak görmelisiniz. Böyle olursa ülkemizde kurtulur, insanlıkta kurtulur, dünyada kurtulur. Bunu yapmazsak çok ağır bir bedel ödemeye emin olun devam ederiz. Bugün bir bilinçlenme günüdür, ormanın adı Gençlik Ormanı'dır. Her bir fidanın bir gencimize zimmetlenmiş olacaktır. Öğrenci kardeşlerimiz bu şehirden bir gün ayrılacaklar ama arkadan gelen gençler burada dikilen fidanlara sahip çıkacaklar, yol boyundan gelip geçenler bu tabelayı gördükçe fidanı toprakla buluşturmabilincine inşallah erişmiş olacaklar. Özel ve önemli bir çaba ama burada kalırsa bir anlamı olmayacak, burada bırakmamamız lazım. Siz bakarsanız fidanlar ağaç olacak, siz bakmazsanız bağlarımız dağ olacak. Her biriniz birer fidan gibisiniz" diye konuştu.
Gençlik Ormanı'na ilk fidanı diken Bakan Kılıç, fidana can suyunu da kendi elleriyle verdi .
Gençlik Ormanı'na İlk Fidan Bakan Kılıç'tan
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Samsun'da 34 dönümlük arazide oluşturulan Gençlik Ormanı'na ilk fidanı üniversite öğrencileri ile birlikte dikti.