Bakan Kılıç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin yeni akademik yılı açılış törenine katılmak için geldiği üniversitede ilk olarak Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner'i ziyaret etti. Kılıç ile beraberindekiler ziyaretin ardından, İletişim Fakültesi ile Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi'nin ek binasının temelini attı.
Daha sonra Troia Kültür Merkezi'ndeki akademik yıl açılış törenine katılan Bakan Kılıç'ın konuşmaya başladığı sırada bir grup öğrenci ''Hoşgeldin Suat Abi'' pankartı açtı. Kılıç bunun üzerine ''Pankartı açanlar da açmayanlar da dahil sevgili genç kardeşlerim sizleri en kalbi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum'' dedi.
Yaklaşık 38 bin öğrencisiyle ÇOMÜ'nün büyük bir marka olduğunu ifade eden Bakan Kılıç, salonun dolu olmayışıyla ilgili, ''Acaba dedim ne olur ne olmaz diye, bazı gençler kapıdan geriye mi çevrildi- Eğer böyle bir durum varsa kapıdan geri dönenlerden peşinen özür dilerim. Çünkü bu kadar kalabalık bir üniversitede bu salon mutlaka dolu olmalıydı gençlerle diye düşünüyorum. Var mı öyle bir şey bilmiyorum. Ben tedbiren bu cümleyi kayda geçirmiş oldum'' şeklinde konuştu.
Kılıç, bakanlık olarak yurtlar, spor tesisleri yapmaya, gençlerin daha kaliteli ortamlarda eğitim almasını sağlamaya gayret ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
''Bütün bunlarla birlikte sizlerin daha sağlıklı yaşamasına, sportif becerilerinizi, kabiliyetlerinizi ortaya koymanıza, inşa ettiğimiz güçlü yarınlarımız için 'umudumuz gençliktedir' sloganıyla hareket ediyor ve Cumhuriyet Türkiye'sinin gelecek namına neyi varsa tamamını yeni nesillerin üzerine inşa etmek için gecelerimizi adeta gündüzlerimize katarak sizler için üretime devam ediyoruz. Bütün bunları yaparken hedeflerimiz açık ve net. Kafamızın arkasında hiç gizli saklı bir ajanda arayışı yok. Cumhuriyet Türkiye'sini kendi kültüründen, tarihinden, değerlerinden, manevi birikimlerinden, inanç kalitesi ve zenginliğinden beslenen nesillerin omuzları üzerinde, yüzyıllar sonrasına taşılabilecek bir süreci inşa etmenin mücadelesini veriyoruz.''
''Çanakkale olmasıydı muhtemelen Samsun, Ankara, Kayseri, Sivas, Erzurum, Muğla ve Antalya olmayabilirdi'' diyen Bakan Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Çanakkale geçilmez' kılınarak Türk milletinin yönelebilecek her türlü işgal girişimi karşısında, hangi imanla, sarsılmaz iradeyle, düşman unsurları kaç milleti bünyesinde barındırıyor olursa olsun, düşman ordularının donatıldığı silahların kalitesi, markası, çapı, ebadı, teknolojisi ne olursa olsun Türk milletinin gerektiğinde süngüsüyle, gerektiğinde göğüs göğüse ama tarifi imkansız bir imanla kendi toprağını koruyabilecek güç ve dirayette olduğu şu karşı yarımadada dünyanın bütün milletlerine ilan edildi ve öğretildi. Böyle bir coğrafyada eğitim öğretime devam ediyor olmanın sizlere yüklediği çok büyük manevi sorumluluğu var. Bu tarih her yerde yok. Bu zenginlik ülkemizin her vilayetinin sahip olduğu bir zenginlik değil. 100 binden fazla şehidin kanlarıyla sulanmış, mübarek bedenlerini bünyesinde barındıran topraklar Türkiye'nin her yerinde olmayabilir. Varsa da abideleri belirgin, bu kadar yeryüzünde ve bu kadar gözümüzün önünde bulunmayabilir.''
Kılıç, Gelibolu Yarımadası'ndaki şehit mezarlarına bakılarak nasıl bir milletin fertleri olunduğuna ilişkin tasavvurların şekillendirilmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
''Bu üniversitenin öğrencisi 38 bin genç kardeşimiz, siyasi görüşü, ideolojisi ne olursa olsun, Türkiye'nin hangi bölgesinden gelirse gelsin, etnik ya da başka biçimde kendini nereye ait hissediyor olursa olsun, Çanakkale'ye gelmeden önce ve Çanakkale'ye geldikten sonra hayatı iki temel evre halinde şekillenmiş olmalı. Her yıl 10 bin mezun veriyorsa Çanakkale üniversitesi, her yıl Türkiye'nin Çanakkale dışındaki 80 vilayetine 10 bin tane kültür, medeniyet, din, iman, inanç taşıyıcısının dağıldığını ve yayıldığını bizim biliyor ve buna inanıyor olmamız lazım.''
-Şu Cumhuriyet Türkiye'sinin gücüne bakın''-
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, konuşmasında bakanlık olarak yaptıkları çalışmalara da değindi.
Bakanlık olarak çok büyük hamleler yapıp, adımlar attıklarını dile getiren Kılıç, şöyle konuştu:
''Bu yıl Türkiye genelinde 398 tane spor tesisini ülkemizin gençlerine kazandırmaya gayret ediyoruz. Yine bu yıl Türkiye'nin değişik yerlerinde 183 tane yüksek öğrenim öğrenci yurdunu bu ülkenin üniversite öğrencisine kazandırmanın gayretini yürütüyoruz. Sadece gençlik ve spor alanında 1 yıllık bütçemiz yaklaşık 8 milyar lira. Batılı gelişmiş memleketlerin dünyayı sarsan ekonomik krizler nedeniyle memur maaşlarını ödemede bile güçlükler çektiği bir dönemde, biz bugün itibariyle Türkiye'de 1 milyon 173 bin üniversite öğrencisine her ay 260 lira burs veya kredi ödemesi yapıyoruz. Bunun yaklaşık 400 bini bir daha geri ödenmemek üzere verilen burslar. Şu Cumhuriyet Türkiye'sinin gücüne bakın. Yurtlarımızda bugün itibariyle barınan öğrenci sayısı 291 bin kişi. 2003 tarihinde bu rakam 165 bin yatak kapasitesi, 120 bin öğrenciydi. Koğuş sistemi benimsendiği için geçmişte yatak kapasitesi dolmuyordu. Ama şimdi 1 ve 3 kişilik yurt modeline geçildiğinden dolayı ve yurtlarımızda kalan her öğrencimize her ay 180 lira düzenli yemek katkısı verildiğinden dolayı yaklaşık yüzde 100'e varan bir doluluk oranıyla çalışıyoruz.''
Konuşmanın ardından Rektör Prof. Dr. Laçiner, Bakan Kılıç'a ''Şehitler Abidesi''nin maketini hediye etti.
Törene, Vali Güngör Azim Tuna, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Muhabir: Mehmet Bayer
Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Açıklaması
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ''Kafamızın arkasında hiç gizli, saklı bir ajanda arayışı yok. Cumhuriyet Türkiye'sini kendi kültüründen, tarihinden, değerlerinden, manevi birikimlerinden, inanç kalitesi ve zenginliğinden beslenen nesillerin omuzların üzerinde, yüzyıllar sonrasına taşılabilecek bir süreci inşa etmenin mücadelesini veriyoruz'' dedi.