Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Açıklaması

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, kampları kız ve erkek olarak ayırmalarından sonra kız öğrencilerin katılımının yüzde 23'ten yüzde 51'e çıktığını belirterek, ''Bunu başka yere mal etmemek lazım. Anadolu insanı, bu meselelere çok muhafazakar bakış açısıyla yaklaşıyor'' dedi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, karar alma mekanizmalarında kadın sayısının artırılması için yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde bugün de Kılıç'ı konuk etti.

Kılıç, kadın istihdamına yönelik toplumsal bir mesafe bulunduğunu ifade ederek, kamunun kadın istihdamına yönelik adımlarda öncülük yapması gerektiğini söyledi.

Hayatın tüm alanlarında, kadınlar lehine, kadın erkek eşitliğini sağlama ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Kılıç, ''Sporda, önümüzdeki dönem içinde kadın erkek eşitliğini, belki erkek lehine sağlamak için adımlar atmak gerekebilir. 2012 Londra Olimpiyatları'na katılan ülkeler içinde, kafilesinde kadın sporcu sayısı erkeklerden fazla olan iki ülkeden biri Türkiye'ydi. Oransal olarak kadın sporcu sayısı, erkek sporcu sayısından fazla oluşta oransal olarak birinci sıradaki ülke Türkiye'ydi. Londra'da kazandığımız 3 altın madalyamızın 2'si kadın sporcularımıza ait'' dedi.

-''Çalışanların yüzde 27'si kadın''-

İstihdamdaki göstergelerin bu kadar parlak olmadığını anlatan Kılıç, uzman ve uzman yardımcısı alımında, mülakat performansı gerektiren işlerde pozitif ayrımcılığın gereklerini mümkün olduğunca yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Kılıç, bakanlığının 13 bin 571 çalışanından 3 bin 707'sin kadın, 9 bin 864'ünün erkek; oransal olarak ise yüzde 27'sinin kadın, yüzde 72'sinin erkek olduğunu bildirdi.

Türkiye genelinde 3 milyon 506 bin 811 lisanslı sporcu bulunduğunu belirten Kılıç, kadın sporcu sayısının 844 bin, erkek sporcu sayısının 2 milyon 662 bin olduğunu kaydetti.

-''Akademik hayatta kalmayı tercih ediyorlar''-

Bakan Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun 2002'de 165 bin yatak kapasitesinin bugün 308 bine ulaştığını ifade ederek, burada kız öğrencilerin oranının yüzde 61, erkek öğrenci oranının yüzde 39 olduğunu vurguladı. Kılıç, ''Bazı kızlarımızı, barınma koşullarımızın kalitesinden ödün vermeyi göze alarak, yurtlarımızdaki misafirhane bölümlerinde kalabalık kalma pahasına da olsa misafir kalma süreleri dolduğu halde evlerine göndermiyoruz, misafir etmeye devam ediyoruz'' diye konuştu.

Toplam yatak kapasitesinin 187 bin 999 adetin kız, 120 binin erkek öğrenciler tarafından kullanıldığını vurgulayan Kılıç, ülke genelinde inşaatı devam eden 153 yurt projesi bulunduğunu, yeni yatırım programına da 50 yurt projesi dahil ettiklerini dile getirdi.

Kılıç, üniversiteye devam eden yaklaşık 3 milyon gençten 1 milyon 304 binine, her ay 280 lira burs veya kredi ödediklerini bildirdi. Kılıç, kız öğrencilerin bursluluk rakamının 223 bin 548, erkek öğrencilerin bursluluk rakamının ise 192 bin 805 olduğunu vurguladı.

Kurumun bağlı kuruluşlarından terfiyle üst düzey yöneticilik görevlerine getirebilecekleri kadın personel bulmakta bir hayli zorluk çektiklerini anlatan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Genel müdürlük atamalarında değerlendirmek üzere profesör ve doçent iki kadın hocamıza ricada bulundum. Ama biri öğrencilerini bırakamayacağını, diğeri de yakında profesör olacağını, bu konunu kendisi için daha önemli olduğunu söyledi.

Kadınlar, akademik hayatta kalmayı, bürokraside yönetici olmaya tercih ediyorlar. Daha güvenli mi bulunuyor, başka nedeni mi var; bilmiyorum. Kadın yöneticilerimiz var ama yetersiz buluyorum. 395 üst düzey sayılabilecek kadın çalışanımız var. Bu da üst düzey yöneticilerin yüzde 25'ini oluşturuyor. Yarısı kızlara hitap eden bakanlığın kadın çalışanların sayısı, daha fazla olmalı. Bundan dolayı yetersiz buluyorum.''

-''Kalite ve konfor arttı''-

Kılıç, ayrıca, milletvekillerinin sorularını da yanıtladı.

Yurtlardaki kalite ve konforun son yıllarda çok arttığını dile getiren Kılıç, bütün yurtlardaki odalara mini buzdolabı göndermeye başladıklarını anlattı. Kılıç, ''Ankara, İstanbul'u ayrı tutarak söylüyorum, kalan 79 ilde, yeni devlet yurtlarından daha kaliteli özel yurt bulmak bile neredeyse mümkün değil. Ekonomik durumu iyi olan aileler bile, çocuklarını devlet yurtlarına yerleştirmek için ricacı olmak durumunda kalıyorlar'' diye konuştu.

Kılıç, bütün gençlerin yurt ihtiyacını karşılamalarının imkansız olduğunu ifade ederek, ''Yurtların kalitesini artırmasaydık gelen talebi karşılayabilirdik. Bu durumda, ekonomik durumu iyi olan veya başka türlü barınma imkanı bulanlar, yurtlara hiç başvurmayacaktı. Kalite ve standartlar artıkça, çok üst gelir gruplarından talepler gelmeye devam ediyor. Hedefimiz, yüzde 100 yurt ihtiyacını karşılamak değil, bu mümkün de değil. Hedefimiz mümkün mertebe karşılayabilmek. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun, burs, kredi, inşaatın 1 yıllık bütçesi 8 milyar lira'' dedi.

-''Atık promosyon yapıyoruz''-

Türkiye'de geçen yıl ilk kez gençlik ve spor projelerine, devlet eliyle destek sağlandığını anımsatan Kılıç, ülke genelinde geçen yıl 120 proje desteklediklerini, bunun 14'ünün hedef kitlesinin sadece kızlardan oluştuğunu anlattı.

Kılıç, Türkiye'de proje konusunda bilgisizlik ve biraz da ilgisizlik bulunduğunu dile getirerek, projesini destekleyecekleri kurumları, kapalı devrede belirlediklerine yönelik eleştirilere işaret etti. Kılıç, sözlerini, ''Dün kişisel twitter hesabımdan '2013 yılı proje başvuru kabulleri başladı, gençler lütfen başvurun, projeler yarışsın, kalite yakalansın' diye tweet attım. Daha sonra bir tweet daha attım ve onu retweet edenlere, 20 tane Safahat armağan edeceğimi söyledim. Artık promosyon yapıyoruz ki gençler, bunları kendi aralarında duyurabilsin. Kapalı devrede kalmak istemiyoruz, kendimiz çalıp, kendimiz oynamak istemiyoruz, parlak fikirlerin çıkmasını arzu ediyoruz'' diye sürdürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, ''Bugünün çocuklarının, ödül olarak Safahat'a bayılacaklarını sanmıyorum. Elinizde kitap kalmış veriyorsunuz'' diye espri yaptı.

Safahat'ın yazarının aynı zamanda İstiklal Marşı'nın da yazarı olduğunu anımsatan Kılıç, dünya değişirken İngiliz dilinin çok değişmediğini ancak Türkçe'nin çok büyük dönüşüm, değişimler yaşadığını belirtti.

Kılıç, bir gencin elinde sözlük olmadan İstiklal Marşı'nın on kıtasını anlamasının mümkün olmadığını ifade ederek, ''Bu ülkede Gençlik ve Spor Bakanı isem, gençlerinin Mehmet Akif Türkçe'sini anlayabilecek kulvarlarda dolaşması yönünde hamleler yapmak mecburiyetim var'' dedi.

-''Bunu başka yere mal etmemek lazım''-

Çok eleştiri aldıkları ve ''Bu adımınız gelecekte başka adımların habercisi mi-'' şeklinde soru önergesi gelen bir konunun bulunduğunu belirten Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

''Kampları kız ve erkek olarak ayırdık. Kız ve erkek olarak, deniz ve doğa kamplarını ayırmadan önce, kız öğrencilerin, kız gençlerimizin kamplardaki katılım oranı yüzde 23 düzeyindeydi. Kız ve erkek olarak ayırdıktan sonra kızların kamplara katılım oranı, yüzde 51 düzeyine çıktı. Önceden bakanlık olmadığı için bu faaliyetler çok daha düşük düzeyde yapılabiliyordu. Ayırmadan önce 27 bin gençte, yüzde 23, yani yaklaşık 7 bin kız katılmış. Geçen yaz kamplara 200 bin genç katıldı ve yüzde 51. Bu yaz hedefim 500 bin. Bunu başka yere mal etmemek lazım. Anadolu insanı, bu meselelere çok muhafazakar bakış açısıyla yaklaşıyor. Kızların sayısını artırabilmek için bu önlemleri almak mecburiyetindesiniz.''

Toprak'ın, ''Türkiye'ye bu yakışmıyor'' demesi üzerine Kılıç, ''Kızlar çok memnun, çok eğleniyorlar'' diye karşılık verdi.

Kılıç, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki kızların evden çıkmasını çok önemsediklerini ifade eden milli sporcu, rallici Burcu Çetinkaya ile Batman ve Bingöl'den başlayarak sürüş eğitimleri verdireceklerini bildirdi. Kılıç, Çetinkaya'nın sürüş eğitimine öncülük edeceğini, sürüş eğitimi uzmanlarını alarak kızlara eğitim vereceğini anlattı.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Sefa Salantur
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile