Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan Açıklaması

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Millet nedir-'' sorusunu soranlara, ''Millet; Çanakkale ruhudur'' diye cevap verdiklerini belirterek, ''Bundan sonra da biz milleti böyle tanımlayacağız. Çanakkale, bizim millet tarifimizi yapan, bizi birbirimize kardeş kılan, aynı zamanda bizim yol haritamızı çizen, ufkumuzu aydınlatan, vizyonumuzu belirleyen bir zaferdir'' dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, geçirdiği soğukalgınlığı nedeniyle geçen hafta grup toplantısını gerçekleştiremediğini, bazı programlarını iptal ettiğini anımsattı. Erdoğan, geçmiş olsun dileğinde bulunanlara şükranlarını iletti.

Bugün çok farklı ve anlamlı bir rekora ulaştıklarını belirten Erdoğan, 10 yıllık iktidarları döneminde, hemen her alanda tarihi rekorların sahibi olduklarını kaydetti.

Erdoğan, demokrasi, hükümetleri ve AK Parti adına önemli bir rekoru egale ettiklerini dile getirerek, çok partili dönemde, Adnan Menderes başbakanlığındaki Demokrat Parti'nin 10 yıl 5 gün kesintisiz iktidarda kaldığını anımsattı. Erdoğan, ''22 Mayıs 1950'de başlayan Demokrat Parti Hükümeti, 27 Mayıs 1960'da müdahale sonucunda maalesef sona ermişti. Biz bu rekoru aşıyor, 10 yıl 5 günlük o hükümet sürecini aşarak, çok partili dönemde en uzun süre ardı arkası kesilmeden iktidarda kalma rekorunu aşmış oluyoruz. Merhum Menderes ve arkadaşlarını bu vesileyle rahmetle yad ediyorum. Vatanımıza, ülkemize, millete hizmette nice yıllara hep birlikte ulaşmayı Rabbimden temenni ediyorum'' diye konuştu.

-Çanakkale'deki temaslar-

Başbakan Erdoğan, konuşmasında, Çanakkale'de 2 gün boyunca gerçekleştirdiği programlara da yer verdi.

Biga'da, Belediye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverlerin 40 milyon lira tutarındaki 16 eser ve yatırımın açılışını gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, İÇDAŞ'ın Biga ve Çanakkale'ye yaptığı 2 milyar 150 milyon dolar tutarındaki 9 farklı yatırımı da bakanların katılımıyla hizmete aldıklarını kaydetti.

Erdoğan, böyle güçlü yatırımın, Türkiye için iftihar vesilesi olduğunu belirterek, bir çok İÇDAŞ'larla ülkeyi sıçratmaları gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, Biga'dan Çan'a geçtiklerini, on bine aşkın Çanlı'nın kendilerini beklediğini, hasret giderdiklerini dile getirerek, ''Oraya gidene kadar, orada da eski vefalı dostlarımız vardı, -bu İstanbul'daki Vefa semti değil- beraber yola çıktığımız vefalı dostlarımızın evlerine uğradık'' dedi.

Daha sonra ar-ge merkezini açtıklarını dile getiren Erdoğan, bunun Kale Grubu'nun önemli bir ar-ge merkezi olduğunu söyledi.

Erdoğan, dün de Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıldönümünü büyük bir heyecan, coşku ve eksilmez bir iftiharla tekrar kutladıklarını ifade etti.

Erdoğan, sabah saatlerinde stadyumda resmi törenlere katıldıklarını, bütün tribünlerin dolu olduğunu, farklı bir heyecan, coşku görüldüğünü belirtti.

Çanakkale'de sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, iş çevreleriyle yemekli bir istişare toplantısı yaptıklarına işaret eden Erdoğan, burada çok özel katılımcıların; şehit evlatlarının, torunlarının bulunduğunu anlattı.

Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın organizasyonunda, Çanakkale destanını, ruhunu tüm ülkeye tanıtmak amacıyla ''Biz Değil Miydik-'' projesinin başlatıldığını belirterek, bu proje kapsamında 81 ilden ve yurt dışından gelen şehit torunlarının Çanakkale'de buluştuğunu, dedelerinin mezarlarını ziyaret ettiğini kaydetti.

Gelibolu Yarımadası'na geçerek, şehitlikleri ziyaret ettiklerini dile getiren Erdoğan, ''Diyanet İşleri Başkanlığımıza şükranlarımı sunuyorum. 250 bini aşkın hatmi şerif indirmek suretiyle, şehitlerimizin ruhuna bunlar okundu. Bu bizim için çok anlamlı, duyguluydu. Hep; 'Anzaklar, bütün dini temsilcileriyle beraber geliyor, orada dualarını yapıyor, inşallah bizim de bunu en kısa zamanda gerçekleştirmemiz gerekir' derdim. Bu gerçekleştiği için de mutluyum, Diyanet İşleri Başkanlığımızın attığı bu adım çok daha dolu dolu oldu. Bundan sonra da inşallah böyle devam edecektir'' diye konuştu.

-''Kurtuluş Savaşı'nın girizgahı olmuştur''-

Başbakan Erdoğan, millet olarak tarihlerinde çok önemli dönüm noktaları bulunduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Malazgirt Zaferi, İstanbul'un fethi, Niğbolu Savaşı, önümüzdeki yıl 500. yıldönümü idrak edeceğimiz Çaldıran Savaşı, Moğaç Muharebesi, tarihimizde birer dönüm noktasıdır. İşte Çanakkale Zaferi de son derece kritik anda elde edilen muhteşem bir zafer olarak, milletimizin tarihinde tartışmasız dönüm noktası teşkil etmiştir. 1915'de bir millet, bitti, tükendi sanıldığı bir anda, azmi, kararlılığı, fedakarlığı ve kahramanlığıyla dünyanın en donanımlı, en modern ordularını Çanakkale önlerinde kesin yenilgiye uğrattı. Şu yönde çok anlamlı; zaman 18 Mart 1915, mekan Çanakkale, bir yandan yedi düvel, öbür yanda Mehmet, Mehmetçik. Düşman saldırıyor gülle gülle, batarya batarya. Mehmetçik saldırıyor 'Allah Allah, vatan vatan' diye. Onların, tüm orantısız güçlerine rağmen Mehmet'in imkanları belliydi ama bir şey vardı ki o aşılmazdı; o da imanıydı. İmandır o cevher ki ilahi ne büyüktür. İmansız olan paslı yürek, sinede yüktür. Fark buydu, bununla birlikte aştı. Çanakkale Zaferi, bir zafer olmaktan, şehit kanıyla yazılmış muhteşem destan olmaktan daha öte Kurtuluş Savaşı'nın adeta girizgahı olmuştur. Çanakkale Zaferi okumasını bilenler için, görmesini bilenler için, idrak kabiliyeti olanlar için bizim millet vasfını perçinlediğimiz, adeta şehitlerin kutsal kanıyla millet tarifini yaptığımız yer olmuştur. Millet nedir sorusunu soranlara; bugüne kadar şunu söyledik: 'Millet Çanakkale ruhudur' diye cevap verdik. Bundan sonra da biz milleti böyle tanımlayacağız. 'Millet Çanakkale ruhudur' diye cevap vereceğiz. Çanakkale destanı, tek bir ırkın, tek kavmin, tek kabilenin yazdığı destan değildir. O şehitlik ziyaret edilirse orada kimler Çanakkale için buraya gelmiş, onu görürüz. Orada Makedonya, Saraybosna, Kosova, Şam, Trablus, Halep, Humus'u görürsünüz. Onlar oradan çıkıp, buraya gelip Mehmet, Mehmetçik'le beraber yedi düvele karış savaş, mücadele verdiler. Çanakkale, bizim millet tarifimizi yapan, bizi birbirimize kardeş kılan, aynı zamanda bizim yol haritamızı çizen, ufkumuzu aydınlatan, vizyonumuzu belirleyen bir zaferdir. AK Parti olarak, Çanakkale ruhuna, destanına sahip çıkmaya, o destanı 81 ile, 76 milyona tekrar tekrar anlatmaya devam edeceğiz.''

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Kudret Topçu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile