Genel Yatırım Ve Finansman Programı Uygulaması

KİT'ler, bağlı ortaklıkları ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi olup sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait olan işletmeler tarafından personel alımı, ticari kredi kullanımı, temettü ödemesi ve tahsilatına ilişkin uygulanacak esaslar belirlendi.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT), bağlı ortaklıkları ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi olup sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait olan işletmeler tarafından 2018 yılında personel alımı, ticari kredi kullanımı, temettü ödemesi ve tahsilatına ilişkin uygulanacak esaslar tespit edildi.

Hazine Müsteşarlığının, 2018 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esasların Belirlenmesine Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, geçen yıl Müsteşarlıkça sermaye transferi yapılan kamu iktisadi teşebbüslerinin ve bunların bağlı ortaklıklarının personel atama işlemleri Müsteşarlığın uygun görüşüne bağlı olacak.

İlave personel atama talebinde bulunacak kamu teşebbüsleri, atamalarının gerekçelerini ilgisine göre Müsteşarlığa veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (ÖİB) bildirecek.

1 Ocak 2018'den sonra yapılacak merkezi yerleştirme işlemleri sonucunda sözleşmeli personel pozisyonlarına atanan personel, atanmasını takiben 3 yıl geçmedikçe halen görev yaptıkları kuruluşlara ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamayacaklar.

Teşebbüsler, 2018'de çalıştıracakları geçici işçilerin toplam adam/ay süresini, Müsteşarlıkça bildirilen tavanı aşmayacak şekilde, ilgisine göre Müsteşarlığın veya ÖİB’nin uygun görüşü ile Devlet Personel Başkanlığına (DPB) vize ettirecek.

- İhale yoluyla hizmet alımı

Teşebbüsler, maliyetlerin düşürülmesi ve sağlanan faydanın artırılması amacıyla çok yıllı hizmet alım ihalesine çıkabilecek. Çok yıllı hizmet alımı yapılabilmesi için, program kapsamında işletme bütçeleri en az 2018-2020 dönemini kapsayacak şekilde hazırlanacak. Program hedefleri ve işletme bütçesi kısıtları dahilinde, 2018 yılında ihale yoluyla alınacak hizmetlerin tutarı, 2018 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programı Hakkında Karar uyarınca Müsteşarlıkça bildirilecek olan tutarı aşamayacak. 2019 yılı ve sonrasına ilişkin hizmet alımı tavanları, 2018 yılı için Müsteşarlıkça bildirilen tavanın her yıl için yüzde 5’er artırılması yoluyla hesaplanacak.

Hesaplanan yıllara sari hizmet alım tavanları önceden belirlenen gerekçelerin oluşması durumunda teşebbüs yönetim kurulları tarafından yüzde 25 artırılabilecek. Bu durumda, konuya ilişkin yönetim kurulu kararının bir örneği, ilgili bilgi ve belgelerle birlikte 10 iş günü içinde Müsteşarlığa ve ilgisine göre ÖİB’ye gönderilecek.

Teşebbüsler, finansman ihtiyacının oluşması durumunda öncelikle gelir artırıcı ve gider azaltıcı önlemlere başvuracak, etkin işletme sermayesi ve sabit sermaye yönetimi için gerekli tedbirleri alacak. Bu tedbirlerin yeterli olmaması durumunda ve zorunlu hallerde, program çerçevesinde tespit edilen mali büyüklüklerle uyumlu olacak şekilde bankalardan ticari kredi kullanımı dahil diğer finansman yöntemlerine başvurabilecekler.

Kamu iktisadi teşebbüsleri, 2017 yılı kar beklentisi/gerçekleşmesi ve önceki yıldan kalan temettü borçları dikkate alınarak belirlenen tutarda, bütçe hedefleri dikkate alınarak tespit edilen ve gerektiğinde revize edilebilecek olan ödeme planı doğrultusunda temettü ödemeleri yapacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile