Genelkurmay Çatı Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlerle ilgili, sözde 'Yurtta Sulh Konseyi' üyelerinin de aralarında yer aldığı 221 kişinin yargılandığı 'çatı' davasına sanık savunmalarıyla devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlerle ilgili, sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de aralarında bulunduğu 221 kişinin yargılandığı "çatı" davasına sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, olay tarihinde Genelkurmay 2. Başkanı Özel Sekreterliğinde görev yapan eski kurmay binbaşı Vahap Kavaker savunma yaptı.

Kavaker, darbe girişiminin yaşandığı gün odasında rutin mesaisine devam ettiği sırada silah sesleri duyduğunu ve koridora çıktığını, bir terör saldırısı olduğunu düşünerek güvenliği sağlamak için silah aldığını iddia etti.

Vahap Kavaker, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in özel sekreteri olarak kısa bir süre önce atandığından personeli ve işleyişi tanıma aşamasında olduğunu, karargahtaki eylemlerde bir dahili olmadığı ileri sürdü.

Kavaker, o gece yaşananların bir terör saldırısı olabileceğini, karargah binasından sesler gelmesi nedeniyle de çatışmaların buraya kadar yayıldığını düşündüğünü savundu.

Odasından silah seslerini duyar duymaz çıkıp ne olduğunu anlamaya çalıştığını ifade eden Kavaker, "Çok sayıda kamuflajlı silahlı özel kuvvetler komutanlığı personeli gördüm. Koridora doğru baktığımda içlerinden biri 'Odanı kapat, çıkma dışarı' diye bağırdı. Ben de bir müddet odamda oturdum." diye konuştu.

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Güler'in derdest edildiğini görmediğini ileri süren Kavaker, karargah binasında elinde tüfekle görünmesine ilişkin de güvenliği için silah aldığını iddia etti.

Kavaker, darbe girişimi akşamı karargahta yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:

"Gece saat 02.00'de Bünyamin Tünel ve Recep Özkan'la karargahtan çıkmayı düşündük. Dışarı çıkmaya çalışırken silah dağıtıldığını gördük. Bizler de şahsi güvenliğimiz için silah ve mühimmatı aldık. Karargaha dönerken Genelkurmay kışlasının çevresinde değişik grupların toplandığını görünce süratle ana karargaha doğru gitmeye başladık. Üzerime dışarıdan 2-3 el ateş edildi. Tekrar karargaha döndüm, emir subayının odasına silah ve mühimmatı bıraktım. Komuta katından silah sesleri gelmeye başladı. Karargaha girenler dışarıdan kapıyı zorladılar ama içeri giremediler. Sivil halkın emniyet görevlilerini aşarak komuta katına girmesi benim anlayacağım bir şey değildi."

Sanık Kavaker, o gece kanunsuz hiçbir emir almadığını ve vermediğini, darbe faaliyetlerine katılmadığını, FETÖ ya da başka bir örgüt mensubu olmadığını savundu.

- Mahkeme Başkanından sanığa tepki

Sorgusunun ardından kamera görüntüleri izlettirilen sanık Kavaker, "Bu görüntüleri̇ buradan i̇zletemezsiniz. Adi̇l yargılanma hakkına müdahale olduğunu düşünüyorum" di̇ye konuştu. Sanığın sözleri̇ üzerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik "İşimi senden mi̇ öğreneceğim" yanıtını verdi.

Kavaker, karargahtaki silahlı görüntülerine ilişkin konuşmak istemediğini ifade ederek savunmasını tamamladı.

Çapraz sorgusunda avukatların ve mahkeme başkanının sorularına tepki gösteren sanık Kavaker, "Bana böyle hitap edemezsiniz" dedi. Bunun üzerine Başkan Dik ise "Terbiyesizlik yapma. Senden mi öğrenceğim nasıl konuşacağımı." diye tepki gösterdi.

Salondaki şehit ve gazi yakınları da sanığa "Senin önünde düğme mi ilikleyeceklerdi?" şeklinde tepki gösterdi.

Duruşmaya verilen kısa arada şehit ve gazi yakınları ile sanıklar arasında sözlü tartışma yaşandı. Bazı sanıkların izleyicilere küfür etmesi üzerine araya salonda bulunan jandarma personeli girdi. Jandarmanın araya girmesiyle olaylar sona erdi.

Duruşma, sanık savunmalarıyla devam ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile