General yemeğe katılmadı

General yemeğe katılmadı

Gazeteci Zeynep Gürcanlı,Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Mardin ziyaretini değerlendirdi.

  İşte Zeynep Gü ; rcanlı ' nın kö ; şe yazısı :

Ahmet Davutoğlu ' nun Mardin ' e yaptığı ziyaret bir ilk oldu . Geziden akılda kalanlar ise , Tugay Komutanı Tuğgeneral Selim Mert ' in resmi yemeğe katılmaması ve Davutoğlu ' nun Yezidi , Sü ; ryani aç ; ılımıydı&hellip ;

İlk kez bir Dışişleri Bakanı , yanına Mü ; steşarını , Bakanlığına mensup 27 tane Bü ; yü ; kelç ; iyi alarak , bir şehri ziyarete gitti .

Gezi ilk olunca , bazı kü ; ç ; ü ; k ayrıntılar da dikkat ç ; ekti ;
Mesela , Mardin Valisi Hasan Duruer ' in Bakan ve heyeti onuruna verdiği akşam yemeğine , şehrin tü ; m ileri gelenlerinin katılmasına rağmen , Mardin ' deki 70 . Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Selim Mert ' in hiç ; gö ; rü ; nmemesi&hellip ;

Oysa Dışişleri Bakanı Davutoğlu Mardin gezisi programı ç ; ok dü ; şü ; nü ; lerek hazırlanmıştı ;

Ve bu ç ; erç ; evede Davutoğlu , Mardin ' de ilk iş olarak Vali Duruer ' i , ardından da Tugay Komutanı ' nı ziyareti programına koydurmuştu .

Nitekim Dışişleri Bakanı , Mardin Valiliğinden hemen sonra , yanında Bü ; yü ; kelç ; ileri ile birlikte Tugay ' a giderek , Komutanı ziyaret etti .
Ancak gü ; ndü ; z yapılan bu ziyarete rağmen , akşam saatlerindeki resmi yemekte Tugay komutanı yoktu .

Tugay komutanının yokluğunu Dışişleri ekibine sorduğumuzda , &ldquo ; daveti Valilik organize etti , davetiyeleri Vali Duruer gö ; nderdi&rdquo ; yanıtını aldık .

Kısacası , Tugay komutanının , rutin ve alışılmış protokol uygulamalarının dışına ç ; ıkarak , yemeğe katılmaması , Mardin gezisine ilişkin &ldquo ; ilginç ; bir ayrıntı&rdquo ; olarak kayıtlara geç ; ti .



YEZİDİ , SÜ ; RYANI AÇ ; ILIMI



Gezinin bir başka ilginç ; unsuru , Dışişleri Bakanı Davutoğlu ' nun Tü ; rkiye ' deki azınlık gruplarına sahip ç ; ıkan tavrı oldu .

Mardin gezisi , hem &ldquo ; Kü ; rt aç ; ılımının&rdquo ; ö ; nemli bir ayağını oluştururken , hem de Davutoğlu ' nun verdiği mesajlarla , yaptığı temaslarla , &ldquo ; Sü ; ryani , Yezidi aç ; ılımının&rdquo ; ilk adımını da atmış oldu .

Dışişleri Bakanı ' nın Deyrü ; lZeferan Kilisesi ' ni ziyareti , ü ; stelik bu kilisede yurtdışına ç ; ıkarılmış Sü ; ryanı tarih ve sanat eserlerinin geri getirilmesi konusundaki sö ; zleri , &ldquo ; onlar bizim kü ; ltü ; rü ; mü ; z&rdquo ; mesajı ç ; ok ö ; nemliydi .

Belli ki , hem Turizm , hem Dışişleri Bakanlıkları , ü ; lkeden ç ; ıkarılan bu eserlerin peşine dü ; şecek .

Ancak akla gelen soru şu?

Sanat eserlerini geri getireceksiniz . Ya , ö ; zellikle son on yıllarda akın akın Tü ; rkiye ' den ayrılan , ö ; zellikle de Avrupa ' ya yerleşen Sü ; ryani ya da Yezidi kö ; kenli Tü ; rkiye vatandaşları?

Rakamlar hakikaten acıklı ;
Sü ; ryanilerin bir dö ; nem merkezi olan Mardin bö ; lgesinde topu topu 2000 kadar Sü ; ryani kalmış . Yezidilerin durumu daha da vahim ;
kalan yezidi sayısı yaklaşık 100 kişi .

Bunu da sorduk Dışişleri Bakanı ' na . &ldquo ; Giderek azalan Sü ; ryani , Yezidi nü ; fusu konusunda neler yapacaksınız?&rdquo ; dedik .

Yanıt olumlu oldu . Bakan , &ldquo ; onların geri dö ; nü ; şleri iç ; in elimizden geleni yapacağız&rdquo ; dedi . Ancak ayrıntı vermedi .

Bakalım , Sü ; ryani-Yezidi aç ; ılımının devamı gelecek mi?




Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile