VM Medical Park Samsun Hastanesi Hematoloji Klinigi’nden Doç. Dr. Özlem Sahin Balçik, Dünya Hemofili Günü nedeniyle bilgilendirmelerde bulundu. Hemofililerin kandaki pihtilasma faktör düzeyinin miktarina göre hafif, orta ve siddetli hemofili olarak tanimlandigini dile getiren Doç. Dr. Özlem Sahin Balçik, “Vücudumuzu bir yere çarptigimizda veya kestigimizde gelisen kanama, normal sartlarda bir kaç dakika içinde durmaktadir. Bunu saglayan kanimizin içindeki pihtilasma yapici maddelerdir. Bu pihtilasma proteinlerinin eksikligi sonucunda anormal yogun ve uzun süreli kanamalar gelisebilmektedir. Bu durum genel olarak hemofili olarak adlandirilmakta olup çogunlukla dogustandir. Anne ve baba tarafindan çocuklarina geçebilmektedir. Nadiren sonradan kazanilmis veya ailede olmadigi halde o kiside gelisen Hemofili de görülebilmektedir. En sik görülen türleri Hemofili A ve Hemofili B’dir. Hemofili A’da faktör 8, Hemofili B’de faktör 9 olarak adlandirilan pihtilasma faktörlerinin dogustan eksikligi söz konusudur. Hemofililer kandaki pihtilasma faktör düzeyinin miktarina göre hafif, orta ve siddetli hemofili olarak tanimlanir” diye konustu.
“Tekrarlayan kanamalar eklemlere hasar verebilir”
Hemofilinin yasamin ilk yillarinda tespit edildigini vurgulayan Doç. Dr. Balçik, “Genellikle yeni doganda göbek kordonunda kanamanin uzamasi, göbek kordonunda iyilesmenin gecikmesi, çocuk emeklemeye basladiginda dizinde ve vücudunda morarmalar ve kanamalar olmasi, sünnet ardindan uzamis kanama, uzun süren burun kanamalari, dis çekimi ardindan ve ameliyatlar ardindan uzamis kanamalar, ciltte kolay ve herhangi bir darbe olmadan morarma ve berelenme, kadinlarda menstrüel periyot kanamalarinin asiri miktarda ve uzun süreli olmasina yol açabilir. Ne yazik ki tekrarlayan kanamalar özellikle eklemlerde hasara ve uzun dönemde sakatliklara yol açabilmektedir. Bu sikâyetlerin bulunmasi halinde yapilan kan tetkikleri ile Hemofili tanisi konabilir” seklinde konustu.
“Düzenli tedavi ile kanama sikligi büyük ölçüde azalabilir”
Hemofili tedavisinde yeni gelismeler ve farkli tedavi seçeneklerinin bulundugunu söyleyen Doç. Dr. Balçik “Tedavi genellikle eksik olan pihtilasma faktörlerinin damar yolu ile düzenli araliklarla veya kanama, operasyon öncesi durumlar gibi gerektiginde verilmesi seklindedir. Günümüzde hemofili tedavisinde yeni gelismeler ve farkli tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu tedaviler ile hemofili hastalarinda erken teshis ve düzenli tedavi ile kanama sikligi ve sakatlik gelisimi büyük ölçüde azalmistir. Ayni zamanda hemofili konusunda gen tedavileri dâhil çok sayida bilimsel çalisma devam etmektedir” ifadelerini kullandi.
Genetik Geçisli Kanama Bozuklugu Açiklamasi Hemofili
Hemofilinin, nadir hastalik olarak görülen ve genetik geçisli bir kanama bozuklugu oldugunu belirten Hematoloji Uzmani Doç. Dr. Özlem Sahin Balçik, “Hemofili çogunlukla dogustandir. Anne ve baba tarafindan çocuklarina geçebilmektedir. Nadiren sonradan kazanilmis veya ailede olmadigi halde o kiside gelisen hemofili de görülebilmektedir“ dedi.