Çocukluk çaginda en sik görülen sorunlarin basinda geniz eti bulunuyor. Tip dilinde adenoid hipertrofisi olarak adlandirilan geniz eti hastaligi, aslinda çocuklarda bagisiklik sistemi açisindan son derece önemli olan bir dokunun gerektiginden fazla büyümesi ile ortaya çikiyor.Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Bogaz ve Bas Boyun Cerrahisi Anabilim Dali Uzmani Dr. Eda Tuna Yalçinozan, geniz eti dokusunun, genzin arka - üst duvarinda yerlesmis bir lenfoid doku kitlesi oldugunu ve bu dokunun bagisiklik sistemi hafizasinin gelismesinde önemli bir rolü bulundugunu belirtti.
“Dogumda geniz eti her çocukta bulunur, ancak daha önce hiçbir patojen ile karsilasmadigi için küçüktür ve sorun olusturmaz” diyen Yalçinozan, bu dokunun antijenik uyarim sonucu 3 - 6 yas arasi maksimum büyüklügüne ulastigini ve daha sonra gerilemeye basladigini, 15 -16 yaslarina kadar da gerilemenin tamamlandigini söyledi.
Çocuklarin kres gibi sosyal ortamlarla tanistigi dönemlerde sik görülür
Geniz eti probleminin genellikle çocuklarin ev ortamindan çikip kres gibi sosyal ortamlara girdigi dönemlerde belirti vermeye basliyor. Yalçinozan, üst solunum yollarinin nefes alma esnasinda sürekli olarak mikroorganizmalarla temas halinde oldugunu hatirlatti. Özellikle yuvaya giden çocuklarin sürekli olarak birbirlerine bulastirmalari sonucu ise geniz eti büyümesinin sikligi kres döneminde arttigini söyleyen Yalçinozan, “Mikroorganizmalarin tekrarlayan temaslarina maruz kalma, alerji ve anne babanin sigara içmesi gibi nedenlerden dolayi bu lenfoid olusumlar büyüyüp hipertrofik hale gelebiliyor. Adenoid çocuklarin büyüme ve gelismesinde etkisi olan bir saglik sorunudur. Geniz eti nedeniyle yasanan bu sorunlar çocuklarda burun tikanikligi ve buna bagli agiz solunumu, üst solunum yolu direnç sendromu, horlama, tikayici uyku apnesi, dikkat daginikligi ve buna bagli ders basarisinda azalma, huzursuzluk ve asabiyet, gece uyurken çis kaçirma, yutma ve konusma bozukluklari, tat ve koku almada azalma, sinüzit, orta kulakta sivi toplanmasi, orta kulak iltihabi, isitmede azalma, agiz kokusu, bademcik iltihabi, farenjit, ses teli iltihabi, akciger iltihabi, anormal yüz ve dis gelisimi, büyüme ve gelisme geriligi, pulmoner hipertansiyon, kor pulmonale, gibi birçok saglik sorununa yol açabiliyor. Hatta bu nedenlerden dolayi özellikle sik enfeksiyon geçiren, sürekli bir burun tikanikligi, horlama ve agzi açik uyuma gibi sorunlari olan çocuklarda, aileler tetikte olmalidir. Geniz eti sorununun çocuklarinda da olabilecegi ihtimalini göz önünde bulundurup bir kulak burun bogaz hastaliklari hekimine basvurmalidirlar.”
Ameliyat günü taburcu
Günümüzde endoskopik muayene yöntemlerinin daha kolay uygulandigini söyleyen Yalçinozan, bu muayene yöntemleri sayesinde taninin dogru bir sekilde konabildigini, bununla beraber semptom ve bulgularin uygunluk göstermedigi durumlarda ise radyolojik incelemelerin de gerektigini söyledi.
Yalçinozan, söyle devam etti; “Bazen geniz eti dokusu enfeksiyon nedeniyle büyüyebilir ve haftalar boyunca bu enfeksiyon hali devam edebilir. Bu duruma geniz eti iltihabi adi verilmektedir. Sürekli olan burun tikanikligi veya akintisi, geniz akintisi, bogaz agrisi, bas agrisi, kulak agrisi ve kulak enfeksiyonlari ayrica öksürük gibi sikayetlere neden olabilir. Geniz eti enfeksiyonlarinda tedavi ilk basamakta antibiyoterapi ve diger yardimci ilaçlardir; fakat çocuk sinüzit veya otit gibi enfeksiyonlari çok sik yasamaya basladiysa, medikal tedavi artik ise yaramayacaktir ve beraberinde solunum problemleri de devam edecektir. Bu gibi durumlarda adenoid dokusunun alinmasi gerekmektedir. Bu isleme de adenoidektomi (geniz eti alinmasi) ameliyati denmektedir. Adenoidektomi ameliyati endikasyonlara uyan dogru tani ile beraber her yasta yapilabilmektedir. Ameliyat, Kulak Burun Bogaz Hastaliklari uzman hekimi tarafindan, hastane veya cerrahi merkezlerde genel anestezi altinda uygulanan bir islemdir. Hatta ameliyat sonrasi herhangi beklenmeyen bir durum gelismedigi sürece, hastalar gün içinde taburcu edilebilmektedir. Yaklasik 4-6 saatlik bir ameliyat sonrasi dönemin ardindan, hastalar kati ve sicak olmamak kosulu ile birçok seyi yemeye baslayabilmekte, ameliyatin ertesi günü ise normal yasantilarina devam edebilmektedir. “
Geniz Eti, Çocuklarda Birçok Saglik Sorununu Tetikleyebilir
Geniz etinin çocuklarin ev ortamindan çikip kres ve okul gibi sosyal ortamlara girmesiyle görülmeye basladigini ifade eden Dr. Eda Tuna Yalçinozan, çocuklarda; isitmede azalma, agiz kokusu, bademcik iltihabi, farenjit, ses teli iltihabi, akciger iltihabi, anormal yüz ve dis gelisimi, büyüme ve gelisme geriligi gibi saglik problemlerine yol açabilen bu sorunun basit bir cerrahi müdahale ile çözülebilecegini söyledi.