Türkiye’nin bir çok alanda üretim merkezi olan İçel’de aricilar bal üretimi için kovanlarini dogaya çikartti. Yaklasik 2 aydir kovanlarini baharin yasandigi bölgelere tasiyarak üretime geçen aricilar hasada hazirlaniyor. Çiçek balinin hasat öncesinde uyarida bulunan aricilar, bazi marketlerde bal adi altina ucuza satilan ürünlerin glikozla yapay olarak yapildigini ve bal olmadigina deginerek vatandaslari bilgilendirdi. Mesleklerinin kanaya yarasi haline gelen durumla ilgili konusan İçel Aricilar Birligi Baskani Adem Kurt, " Ne yazik ki biz raflarda 850 gram ile 1 kilogram arasinda bal adi altinda ürünler 49-50 TL’ye satildigini görüyoruz. Bunlarin bal ile hiç bir alakasi yoktur. Bu sene balin üreticiye maliyeti 200 TL’nin altinda degil" dedi.
Aricilar olarak suan da üretim için sahada araliksiz olarak faaliyetlerine devam ettigine deginen İçel Aricilar Birligi Baskani Adem Kurt, bu sene sezondan da umutlu olduklarini kaydetti.
Ciddi anlamda kanaya yaralarinin ve üretim sevklerini kiran bal adi altinda glikoz ile üretilen ürünler oldugu konusunda uyarida bulunan Baskan Kurt, gelecekte bu durumun mesleklerinin önüne geçebilecegini ve ariciligin yok olmasiyla karsi karsiya kalinabilecegini ifade etti.
"Ariciligi tehdit ediyor, tüketicinin sagligiyla oynuyor"
"Ne yazik ki raflarda bal adi altinda satilan aricilik ve balla hiç alakasi olmayan ürünler var" diyen Kurt," Bunlar tamamen hiç bir ari görmeden fabrika ortaminda glikoz olarak tabir ettigimiz ürünlerin içine aromatik madde konularak yapay olarak elde ediliyor. Hiç bir sekilde ariyla alakasi yoktur. Bununla ilgili bakanligimiz önlemler almaya çalisiyor ama yeterli degil. Biraz daha acil ve caydirici cezalarin oldugu bir döneme geçilmesi gerekiyor. Bunlar hem ariciligi tehdit ediyor hem de tüketicinin sagligiyla oynuyor" ifadelerini kullandi.
"300 TL altinda satilan ürünün balla alakasi yoktur"
Sadece balin kavanoza dolum maliyetinin 25-30 TL araliginda olduguna vurgu yapan Kurt ," Ne yazik ki biz raflarda 850 gram ile 1 kilogram arasinda bal adi altinda ürünler 49-50 TL’ye satildigini görüyoruz. Bunlarin bal ile hiç bir alakasi yoktur. Biz 2023 yilinda balin toptan maliyetini çikardik. O tarihte 125-130 TL bandinda bir üretim maliyeti çikarmistik. Bu sene 1 kilogram balin üreticiye maliyeti 200 TL’den asagi degildir. Piyasada 300 TL altinda satiliyorsa bunun gerçek balla hiç bir alakasi yoktur. Tüketicilerimize tavsiyemiz gerçek bal alacaklarsa mutlaka üretici birlikleri ve üreticiler üzerinden ulasmalarini tavsiye ederim. Aldiklari ürünün nereden geldigini kesinlikle arastirmalari lazim. Bir çok bal adi altina marka olusturulmus, ambalaj yapmis ve bunu marketler üzerinden satis yapan isimler mevcut. Bunlarin bir çogu bal degildir, bu da sektörümüzün kanayan yarasidir" diye konustu.
Gerçek Balin Maliyeti 200 TL, 300 TL Altinda Satiliyorsa Dikkat
Bal üretiminin basladigi İçel’de aricilar, glikoz ve aromatik maddelerle üretilen ürünlere dikkat çekerek, gerçek balin maliyetinin 200 TL oldugunu, 300 TL’nin altinda satilan hiç bir ürünün bal olmadigina vurgu yapip vatandaslari uyardi.