Geri Dönüşümde Halkı Bilgilendirme Çağrısı

Geri Dönüşümde Halkı Bilgilendirme Çağrısı

Çevre Derneği Başkanı Doç. Dr. Güner Sümer, çöplerin geri dönüşümü konusunda vatandaşın iyi anlamadığını belirterek bu konunun halka anlatılmasını istedi.

Eskişehir'de her gün kişi başına 1 kilogram çöp atıldığını belirten Çevre Derneği Başkanı Sümer, nüfusun 800 bin olduğu düşünüldüğünde atılan çöp miktarı günde 800 ton olduğunu, bunun da yılda 292 bin tona ulaştığını anlattı. Doç. Dr. Güner Sümer, "Bu çöpler içindeki ana atıklar; kağıt, karton, mukavva, plastik malzemeler, alüminyum tetrapak kutuları, cam malzemeleri, sebze, meyve ve yemek atıkları bulunmaktadır" dedi.

Çöplerin geri dönüşümü konusunda Eskişehir'de ilk çalışmaların 2003 yılında başladığını, İstanbul'da bulunan ÇEVKO firması tarafından muhtarlara ve yeni kurumlara eğitimler yapıldığını anımsatan Sümer şunları söyledi:
"Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyesi pilot mahalle olarak seçilen bölgelerde geri dönüşüm çalışmalara başlatıldı. Ancak bugün geri dönüşüm çalışmalarının halk tarafından iyice anlaşılmadığı görülmektedir. Yerel yönetimler konutların önüne mavi geri dönüşüm kutularını bırakmaktadırlar. Ancak halkımız bu kutulara kağıt ve plastik malzeme koyma yerine tüm çöpleri atmaktadırlar. Geri dönüşümde başarılı olmalarının ana nedeni geri dönüşüme ailede başlanmasıdır. Avrupa'daki sistem kurulmalıdır. Avrupa'da her evde 5 torba bulunmaktadır. Birinci torbaya kağıtlar, ikinci torbaya plastik malzemeler, üçüncü torbaya aliminyum tetrapak kutular, dördüncü torbaya cam malzemeleri beşince torbaya sebze, meyve ve yemek atıkları konulmaktadır. Bu aile beş torbayı binanın önüne konulan beş ayrı bidona koymaktadır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile