Muğla’nın Yatağan ilçesinde faaliyet göstere bir mermer işletmesinde eski iş makinesi ve kamyon lastikleri boyandıktan sonra saksı olarak kullanılıyor. Eski baretler ise lastiklerden yapılan saksılarda süs olarak kullanılıyor. İlçede yaklaşık 3 yıldan bu yana faaliyet gösteren firmanın yetkilileri her şeyin çöp olmadığını belirttiler. Kullanılmayan iş malzemelerinden yaptıkları saksılara rengârenk çiçekler eken işletme diğer firmalara örnek oldu.
Doğadan kazançlarını elde ettikleri için doğaya olan borçlarını bir şekilde ödemek için böyle bir çalışma yaptıklarını belirten firma yetkilisi Dilan Güçlü; “Ekmeğimizi biz sektörel olarak taştan çıkartıyoruz. Doğal olarak dünyanın, tabiatın ve doğanın var oluşunu bir nevi etkilemiş oluyoruz. Bunun geri dönüşümünü sağlayabilmek için doğanın kendi gerçekliğini, kendisini gösterebilmek için insan eliyle, insan olarak bir şeyler yapmak istedik. Aklımıza çiçekler ekerek, yeşillendirerek çevreyi daha yaşanılabilir şekilde kılmak için bir takım arkadaşlarımızla bir araya gelip bir takım fikirler ürettik. Atıl olarak kullandığımız, kullanmadığımız dahası ve atıl olarak bir kenarda biriktirdiğimiz lastiklerimiz, baretlerimiz personellerimizin kullandığı ve aynı zamanda çizmelerimizi biriktirerek içerisine çiçek ekip etrafı ve çevremizi yeşillendirmek istedik. Bunu yapmaktaki amacımız hem tabiata ve doğaya olan sorumluluklarımızı ve görevlerimizi yerine getirmek hem de daha yaşanılabilir bir çevre oluşturmaktı. Çünkü burada biz doğayla iç içe yaşıyoruz. Biz doğadan istediğimizi alıyorsak bunun karşılığı olarak ona bizde bir şeyler vermeliyiz” dedi.
Personel de katkı sağlıyor.
Ocak ve fabrikada çalışan işçilerin önceden eskiyen malzemeleri gelişi güzel attığını belirten Güçlü; “Bu fikri gerçekleştirirken çalışan arkadaşlarımızın çevreye olan duyarlılığını arttırmayı hedefledik. Dolayısıyla daha önce kullanılmayan baret ve çizmeler gelişi güzel bir taraflara atılırken şimdi arkadaşlarımız bizim bunları değerlendirdiğimizi görünce onların da bakış açıları daha da değişti. Daha duyarlı davranmaya başladılar çevremize karşı. Toprağımız bizim ilk etapta verimsiz gibi görülse de aksine oldukça verimli bir toprağa sahibiz bu coğrafyada ve bunu değerlendirmek tabi ki insan olarak bizlerin elinde. Amacımız böyle bir şey yapmaktı. Amacımıza şu ilk aşamasında ulaşmış bulunmaktayız. Çünkü dışarıdan da çok güzel tepkiler alıyoruz. Gelen misafirlerimizin dikkatini çekiyor. Fotoğraflayanlar oluyor, önünde fotoğraf çekilenler oluyor. Olumlu tepkiler alıyoruz, tabi ki bu da bizi mutlu ediyor. Doğru bir şey yaptığımızı görüyoruz” şeklinde konuştu.
Geri Dönüşümün Böylesi
Muğla’nın Yatağan ilçesinde faaliyet gösteren bir mermer firması örnek bir geri dönüşüme imza attı. Mermer işletmesinde eski iş makinesi ve kamyon lastikleri boyandıktan sonra saksı olarak kullanılıyor.