Gerilla Gibi Savaştık, Gerilla Gibi De Çalışmalıyız

Gerilla Gibi Savaştık, Gerilla Gibi De Çalışmalıyız

Güney Afrika lideri Jacop Zuma, siyahların siyasi olarak bağımsızlıklarını elde ettiklerini, ancak sosyal ve ekonomik yönden hala çok geride olduklarını söyledi.

Siyah İş Örgütleri Konfederasyonu (CBBO) zirvesinde konuşan Zuma, Güney Afrika’da artık her sektörde siyah sanayicileri, üreticileri görmek istediğini söyledi.

1994’te sonra eren, beyazların üstünlüğüne dayanan apartayt (ırkçı) rejimin siyahları hayatın her yönünde geri bıraktığına değinen Zuma, kurdukları demokraside “eşitlik ilkesinden" güç alarak, siyah girişimcilere öncelik verileceğinin altını çizdi. Ülkesindeki fakirliğin ve adaletsizliğin çok belirgin olduğunu anlatan Zuma, şehirler ve köyler arasında uçurumun, teneke evlerin varlığının ekonomik eşitsizliğin en açık delili olduğunu belirtti.

2011’i “yeni istihdam” yılı ilan ettiklerini söyleyen Devlet Başkanı, geri kalmış milyonlarca siyahın hayat şartlarının iyileştirilmesi için, siyah işadamlarının kendi aralarında birlik ve beraberlik içinde hareket etmelerini tavsiye etti.

GERİLLALAR GİBİ MÜCADELE VERİN

Gençliğinde Güney Afrika’nın özgürlük mücadelesinde ön saflarda yer alan, yıllarca hapis yatan Jacop Zuma, son zamanlarda yaşanan durgunluktan zarar gören inşaat firmalarına, “Gerillalar gibi mücadele verin, nasıl özgürlüğünüzü elde etti iseniz, aynen öyle de ekonomik olarak ayakta kalmak için büyük firmalarla yarışın. Dış pazarlarda pay sahibi olun” dedi.

Beyaz rejimin eğitim müesseselerini kendi çocukları için kullanarak, siyahları bilinçi şekilde toplumun gerisinde bıraktıklarını söyleyen Zuma, yeni nesilin küçük yaşlardan itibaren iyi yetiştirilmesinin önemine değindi.

Siyahların özgürlük mücadelesinin el kitabı olan Freedom Charter-Özgürlük Sözleşmesi’nde, ülke kaynaklarının halklar arasında eşit paylaştırılması ilkesinin olduğunu ifade eden Zuma, siyahların halen ekonomik hedeflerin çok gerisinde olduğuna işaret etti. Zuma, "özgürlüğün" doğduğu günden bu yana çok zaman geçtiğini, ama ekonomiyi yönetenlerin ve paranın sahiplerinin halen aynı çevreler olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, ülkede çalışanların yüzde 86’sının siyah olduğunu, ama üst düzey idarecilerin yüzde 83.1’ini halen beyazların oluşturduğunu, kıdemli koltuklarında ancak yüzde 35.9’unda siyahların oturduğunun bilgisini verdi.

Güney Afrikalı siyahları üretim, maden, tarım gibi ağır saniyi ve endüstri kollarından görmek istediğini söyleyen Zuma, önümüzdeki dönemlerde ESCOM, Transnet gibi ticari devlet kuruluşlarının yılda milyarlarca doları siyah kadın, genç ve engellilerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi için harcayacağını duyurdu.

1994’te demokrasiye geçilen Güney Afrika’da halen belirli sermaye grupları ekonomide söz sahibi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile