'Gesi Bağları’ndaki Güvercinlikler Turizme Kazandırılsın'

Evrensel Değerleri Koruma ve Yaşatma Derneği üyesi Halil Canbulat, 'Gesi' isminin unutulmaması ve tarihi dokusunun yaşatılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Canbulat, “Gesi Bağları ile özdeşleşen güvercinliklerin turizme kazandırılmasını umut ediyoruz.” dedi.

Çok uzun yıllar geçmişi olan, birçok türkü ve şiirlere ilham kaynağı olan Gesi Kasabası, 2009 'da yerel yönetimler yasasıyla birlikte mahalle olduğunu kaydeden Canbulat, Kayseri Büyükşehir Belediyesi 'nin, son yıllarda yaptığı başarılı çalışmalarla spor turizmi, kayak turizminin yanı sıra kültürel alanda yaptıkları çalışmalara Gesi 'nin de ilave etmesini istedi. Canbulat, “Gesi sınırlarında bulunan kiliselerin, tarihi evlerin, güvercinliklerin de turizme kazandırılarak tüm dünyada tanıtılması için bizler de elimizden gelen tüm gayreti göstermeye hazırız.” diye konuştu.

Güvercinlikler hakkında bilgi veren Canbulat, şunları kaydetti: “Anadolu 'nun çeşitli yerlerinde eski dönemlerde bağ ve bahçelerde kullanılmak üzere gübre gereksinimi için yabani güvercinlerin belli bir sisteme göre yetiştirildikleri bilinmektedir. Güvercin gübresi, bileşimde bulundurduğu maddeler açısından oldukça değerli bir gübre olarak kabul edilmektedir. Gübre gereksinimi için yabani güvercin bakıcılığında, gübrenin düzenli toplanabilmesi ve birikmesini sağlayabilmek için bazı yapılara gereksinim duyulmuştur. Bu yapılar, Kapadokya 'da 'Güvercinlik', Diyarbakır 'da ise 'Boranhane' olarak adlandırılmaktadır. Güvercinlikler çeşitli biçimlerde olabilmektedir. Ülkemizde farklı mimari tarza sahip üç tip güvercinlik bulunduğu söylenebilir. Kapadokya güvercinlikleri kayalara oyulmuş odacıklar şeklinde iken, Diyarbakır Boranhaneleri kerpiçten yapılma binalar biçimindedir. Gesi Bağları 'nda rastladığımız güvercinlikler ise 'kule tipi' olarak adlandırabileceğimiz biçimde taştan örülerek yapılmışlardır. Bu tip güvercinliklere ülkemizde yalnız Gesi Bağları 'nda rastlanmaktadır. Gesi Bağları güvercinliklerinde bulunan yeraltı odası tamamen ülkemize özgü olup, yurt dışındaki benzerlerinden önemli bir ayrım noktası oluşturmaktadır.”

Canbulat, Evrensel Değerleri Koruma ve Yaşatma Derneği olarak, tarihi önemi bulunan Gesi 'nin tarihi dokusunun yaşatılması amacıyla koruma altına alınmasını istedi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile