Bursa Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) tarafından referandum zirvesi düzenlendi. Referandumun tartışıldığı zirvede Adalet ve Kalkınma Partisi adına konuşan Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı referandumda neden evet, CHP'li Süheyl Batum ve MHP'li İsmet Büyükataman ise neden hayır denilmesi gerektiğini anlattı
Oturumu yöneten GESİAD Başkanı Bahadır Özgün, ''Bu sinerji toplantımızda, anayasa değişiklik paketi maddelerini ele alacağız. Yapılacak değişiklik 'evet' veya 'hayır' kadar basit değildir. Bu kuralların oluşturulması ise yüksek dikkat ve özen gerektirmektedir. Çünkü tek bir madde bile büyük önem taşımaktadır" dedi.
12 Eylül'de halk oylamasına sunulacak olan anayasa değişikliği üzerinde ilk olarak söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Meclis ve Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından hazırlanan anayasa değişikliğinin hiç bir uzlaşmaya gidilmeden hazırlandığını ileri sürerek, ''Dünya da son 40 yılda yapılan anayasa değişikliklerinin hiç birinde bu tür bir uygulamaya gidilmemiştir. Ak Parti hükümeti hiç kimsenin fikrini almadan kendi başına hazırladığı bu anayasa değişikliğini millete dayatmaktadır" dedi.
Batum, anayasa değişikliklerinde hak ve özgürlüklerde yapılacak düzenlemelerle vatandaşın kandırıldığını öne sürerek, "Bu değişiklikler zaten şu anki yasada mevcut. Hükümet sözde yeni hak ve özgürlük var gibi gizli niyetini saklıyor" diye konuştu. .
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmet Büyükataman ise Ak Parti hükümetinin 7,5 yıldır iktidar olduğunu hatırlatarak, bugüne kadar bu değişikliği neden yapmadıklarını sordu. Hükümetin hiç bir uzlaşmaya gitmeden hazırladığı değişiklik maddelerini gündeme getirmesinin arkasında gizli planlar olduğunu öne süren Büyükataman, "'Eğer Ak Parti hükümeti açılımı devam ettirmeye kararlıysa ve bunu anayasa değişikliğiyle açılım sürecini kolaylaştıracaksa biz bunda büyük tehlikeler görüyoruz. Bunun sonu hiç hayırlı değil. Türkiye bir yol ayrımına sürüklenir. Türkiye kardeş kavgasına sürüklenebilir. Türkiye bir bölünmeye gidebilir'' diye konuştu.
Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı anayasa değişikliğiyle ilgili bütün iddiaları cevaplandırarak daha demokratik bir Türkiye için bu anayasa değişikliğinin şart olduğuna vurgu yaptı.
Ak Parti hükümetinin önceki dönemde bir çok maddede değişiklik yaptığına işaret eden Kızılcıklı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Verilen sözün yerine getirilmesindeki hassasiyetten dolayı yüzde 47 ile iktida geldiğimizde çalışmalara başladık. İlk olarak uzlaşma komisyonuna muhalefet partilerinden üye talep ettik. Ama muhalafet partilerinin hiç biri bu komisyona üye vermedi. Bizim istediğimiz uzlaşma olmayınca bizde verdiğimiz sözü tutmak için anayasa değişikliği çalışmalarına kurduğumuz uzman ekiple başladık. Oluşturduğumuz taslağı muhalafet partilerine götürüp inceleyerek bizleri yönlendirmelerini istedik fakat ne varki muhalafete partilerimizden CHP 'Kapağını bile açmayız' MHP de 'Çay içer gidersiniz' dedi. Yani değişiklikler uzlaşmaya gidilmeden hazırlandı iddiası yanlış''
Muhalafet partileri tarafından dile getirilen gizli gündem iddialarını değerlendiren Kızılcıklı, "Gizli gündemi olan bir iktidar referanduma gider mi? Gizli gündemleri olanlar halk oylamasına gitmekten kaçanlar değil midir'' diye sordu?
Kızılcıklı, Anayasa Mahkemesi üyelerinin atanmasının siyasi iktidarın eline verilmesi iddiasının yanlış olduğunu vurgulayarak, "17 üyeden yanlızca 3'ünü meclis atayacak. Eğer Anayasa Mahkemesini ele geçirmek gibi bir niyetimiz olsaydı, üyelerin 25 olan görev sürelerini 12 yıla düşürmezdik'' diye konuştu.
Gesiad'dan Referandum Zirvesi
Bursa Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) tarafından referandum zirvesi düzenlendi