Gevaş’ta Sebze Üretimi

Gevaş’ta Sebze Üretimi

Van'ın Gevaş ilçesindeki boş tarım alanlarının değerlendirilmesi, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Birkaç yıl öncesine kadar tüm sebze ihtiyacını başka bölgelerden temin eden Gevaş, yurt içi ve yurt dışına sebze ihraç etmenin mutluluğunu yaşıyor.
İlçede 10 dönümlük bir arazide domates ekerek üretime başladıklarını belirten üretici Mehmet Gürbüz, ancak gelinen noktada azmin ve kararlılığın karşılığını fazlasıyla aldıklarını söyledi.

Bölgedeki tarım alanlarının mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Gürbüz, "Bu bölge gerçekten ekilip biçilmesi gereken bir bölge. Burada diğer bir bölgede alamadığınız bütün ürünleri tonaj bakımından iki katına kadar alabiliyorsunuz. Bu nedenle insanlarımızın bir an evvel buralara el atmaları ve boş arazilerin değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

“2014 YILINDA YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLECEK SEBZE TIRLARININ HADDİ HESABI OLMAYACAK”
Yetiştirdiği sebzelerin analizlerinin Avrupa Birliği (AB) standartlarının üzerinden çıktığını ve bu sayede Van'dan Avrupa ülkelerine sebze ihraç etmeye başladıklarını dile getiren Gürbüz, “Almanya ve Rusya ile yaptığımız anlaşmalar gereği bu yıl her iki ülkeye sebze ihraç edeceğiz. İlk sebze ihracatımız 10 Ağustos tarihinde Almanya ve Rusya’ya yapılacak. Ancak önümüzdeki yıl bölgede yurt dışına ihraç edilecek sebze TIR’larının haddi hesabı olmayacak” şeklinde konuştu.

Gürbüz, sebze yetiştiriciliğinin yanı sıra 71 dönümlük arazide bölgenin en büyük çilek bahçesini faaliyete geçirdiklerine ve bu yıl üretime başladıklarına da değinerek, mevsimin en son çileğinin de kendi bahçelerinde üretileceğini dile getirdi. Toprağın çilek üretimine elverişli olduğunu anlatan Gürbüz, “Bölgedeki en büyük çilek bahçesi 42 dönümdür. Biz bir ilki gerçekleştirerek 71 dönümlük araziye çilek bahçesi kurduk. Bu yıl dönümden bir ton meyve almayı planlıyoruz. Ama gelecek yıllarda bu verimi artırmayı hedefliyoruz. Bölgenin çilek üretiminde çok başarılı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Gürbüz, bu yıl kendilerine ait seralarda üretilen sebze fidelerini toprakla buluşturduklarını vurgulayarak, diğer illerden getirilen fidelerin bölgenin mevsimine uyum sağlamadığı için verimin düşük olduğunu da sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile