Ödemiş Geleneksel Sanatlar Derneği’nin tanıtım sunumu ile başlayan konferans daire amirlerini, okul müdürlerini, öğretmenleri ve sanat tarihçilerini bir araya getirdi. Dernek Başkanı Mehmet Kamer, konferansı öncesi yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Birgi Ulu Camisi’nin yapılışının 700. yılına denk gelen 2012 yılında kuruluşunu gerçekleştiren ve kuruluşunun ardından ’Birgi Ulu Cami Paneli’ni tertip eden derneğimiz, sanat çalışmalarının yanında eğitim ve kültür alanlarında da faaliyetlerine devam etmektedir. Yaklaşık 3 yıldan bu yana Küçük Menderes havzasında kültür ve sanat içerikli çalışmalar yapmaktayız. 2015 yılı Çanakkale savaşlarının 100 yılı olması münasebetiyle, derneğimiz Çanakkale konferansları ile bu anlamlı yıla katkı sunmak adına kültür konferansları düzenlemeyi planlamaktadır”
Konferansı sunan Mehmet Top, Van Gevaş’tan başladığı kültür yolculuğu konferansı Ödemiş’in tarihi Birgi kentinde bitirdi. İzleyenleri kültür ve tarih yolculuğuna çıkaran Top, 14. yüzyıl Beylikler döneminde kültür ve sanat eserleri bırakan Gevaş ile Birgi’nin kesişen noktalarını ele aldı.
Dinleyenleri sade ve rahat üslubuyla tarih yolculuğuna çıkaran Mehmet Top, birbirinden 1700 km. uzakta olan Doğu Anadolu’da Gevaş ile Batı Anadolu’da Birgi kasabasının ortak kültür değerleri üzerinde durdu. Sunuculuğunu Bayram URAL’ın yaptığı konferansın sonunda, Dernek Başkanı Mehmet Kamer tarafından Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top’a Birgi logolu bir anı tabağı hediye edildi.
Gevaş'tan Birgi'ye Kültür Köprüsü
Ödemiş Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından Van Yüzüncü yıl Üniversitesinden Öğretim üyesi Sanat Tarihçi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top’un katılımıyla, “Gevaş’tan Birgi’ye Kültür Köprüsü” konulu konferansı düzenlendi.