İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’nda yaşayan geyik ailesinde liderlik mücadelesi başladı.
5 erkek, 8 dişi ve 5 yavru olmak üzere toplam 18 geyiğin yaşadığı parkın ziyaretçileri, erkek geyikler arasında son günlerde sıkça yaşanan “boynuz düellolarına” tanıklık ediyor. Bu düelloların nedeni ise en güçlü, en sağlıklı ve en dayanıklı erkeğin belirlenmesi. Çünkü dişiler, tıpkı yaban hayattaki gibi yavrularının babasının güçlü ve sağlıklı olmasını istiyor.
Kızıl geyik erkekleri, çatallı büyük boynuzlar taşır ve bu boynuzlarını her yıl Mart ve Nisan aylarında atarlar. Boynuz düşer düşmez yeniden filizlenerek büyümeye başlar ve Haziran-Ağustos ayları arasında kadifemsi deriyle kaplı boynuzlar ortaya çıkar. Erkek geyikler, yaz aylarında boynuzlarını ağaç gövdesi ve dallarına sürterek üzerindeki deriden kurtulur ve Eylül-Ekim aylarında kendi aralarında düellolara başlarlar. Sürü halinde dolaşan dişilere liderlik edecek erkek, işte bu kavgalar sonucunda ortaya çıkar. Güçlü erkek, sonbaharda 3 ila 10 bireylik ailesini kurarak diğer erkekleri sürüsünden uzak tutar. Kış başında hamile kalan dişiler ise baharla birlikte yavrularını doğurur. Yavrular doğmadan erkek geyiklerin boynuzu yeniden düşer. Böylece erkekler ne kendi aralarında bir kavgaya tutuşur ne de dişi ve yavrulara bir zararları dokunur. Bu döngü her yıl tekrarlanır.
Doğal hayatta 12 ila 15 yıl kadar yaşayan kızıl geyiklerin hayvanat bahçelerinde 20 yıla kadar yaşayabildiği biliniyor.
Geyiklerin Boynuz Düellosu
İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda yaşayan geyik ailesinde liderlik mücadelesi başladı. 5 erkek, 8 dişi ve 5 yavru olmak üzere toplam 18 geyiğin yaşadığı parkın ziyaretçileri, erkek geyikler arasında son günlerde sıkça yaşanan “boynuz düellolarına” tanıklık ediyor.