Bununla birlikte Bayburt’a özgü, aromatik bitki sinifindaki Tarhun da gölet suyuyla sulanarak, köyde yetistiriciligi yapiliyor. Göledin suyuyla birçok tarimsal faaliyet gerçeklestirdiklerini kaydeden köy muhtari Fatih Demirer, 8 yil önce yapilan gölet hakkinda bilgiler verdi.
Yaklasik 8 yildir salma sulama yöntemiyle tarim arazilerini suladiklarini ifade eden Demirer, geçen yil kuraklik nedeniyle zorluk yasadiklarini belirterek, "Geçen yil kuraklik nedeniyle göledimizin su seviyesi ilk 1 haftada düstü. Buna karsi önlem almak için köyümüzde yaptigimiz toplantilarda göledin amacina uygun kullanilabilmesi için bir adim attik. Köyümüzde damla sulama ve tabancayla sulama sisteminin kararini aldik ve salama sulamayi yasakladik. Bu yil sulama sezonu 1 Haziran’da basladi, biz göledimizi tamamen damla sulama ve tabancayla sulama sistemine göre ayarladik bunun da takipçisi oluyoruz. Damla sulama ve tabanca sistemiyle yaklasik 500-600 dönümlük arazimizi suladik, göledimizde hiçbir su kaybi olmadi" diye konustu.
"Tabanca ve damla sulama sistemine geçilirse birçok tarimsal faaliyet yerine getirilir"
Köylerde kullanilan salma sulama sisteminden vazgeçilerek tabanca ve damla sulama sistemine geçilmesi çagrisindan bulunan Demirer, "Köylerde, merkezde yapilan sulamalarda da tabanca-damla sulama sistemine geçilirse, sularin hiçbir sekilde kaybolmayacagini buradan gollerimizden görebilirler. Kendilerine de bu sulama sistemini uygulayabilmeleri için buradan çagrida bulunuyorum. Göledimiz köyümüze, arazilerimize, meyve bahçelerimize, seralarimiza can suyu oldu. Buradan bütün köylülere, komsularima ve bu sisteme geçmek isteyen arkadaslara bir an önce bu sisteme geçmelerini tavsiye ediyorum" dedi.
Gez Göledi Tarim Arazilerine Can Suyu Oluyor
Bayburt’a 14 kilometre uzaklikta bulunan Gez köyündeki sulama göledi tarim arazilerinin sulanmasinda kullaniliyor. Meyve agaçlariyla bilinen köyde, visne bahçeleri basta olmak üzere, birçok sebze ve meyvelerin sulanmasinda göletten faydalaniyor.