Gezeravci Açiklamasi 'Türk Halkinin Hak Ettigi Birçok Mutluluk Daha Var'

Gezeravci Açiklamasi 'Türk Halkinin Hak Ettigi Birçok Mutluluk Daha Var'

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravci, uzaya giden ilk Türk olarak gurur duydugunu belirterek, “Türk halki, Türkiye Cumhuriyeti’nin teminati genç kardeslerimizin daha bu devletin topraklarinda, bu bayragin gölgesi altinda yasamayi hak ettigi daha birçok mutluluk var” dedi.

Ilk Türk astronot Alper Gezeravci, Samsun’da Ondokuz Mayis Üniversite’nde (OMÜ) gençlerle ile bir araya geldi. Alper Gezeravci, uzaya gitme karari alma asamasindan, uzayda geçirdigi günler ve sonrasinda yasadiklari ile ilgili hâtiralarini gençler ile paylasti. Gezeravci, gençlere hayallerinden vazgeçmemeleri önerisinde bulundu.

“Türk halkinin hak ettigi birçok mutluluk daha var”

Türkiye’nin uzay alanindaki hedeflerden birini gerçeklestirmenin mutlulugunu yasadigini dile getiren ilk Türk astronot Alper Gezeravci, “Gençler, Sizin özgüveninizi kirmaya tesebbüs edebilecek kimseye imkan vermeyin. Hayatta bir isi sadece bir insan basarabilmisse, emin olun sizler de basarirsiniz. Çiktiginiz bu yol hepinize hayirli, ugurlu olsun. 2018’in Aralik ayinda Türkiye Cumhuriyeti çatisi altinda Türkiye Uzay Ajansimiz kuruldu. Bölgemizde uzay alaninda faaliyet gösteren farkli ülke ve çati organizasyonlari arasinda uzay ajansi en yeni en genç kurulan, en genç yapiya sahip ülkeydik. Sadece 2 yillik hazirlik sürecinin ardindan Subat 2021 yilinda Cumhurbaskanimiz tarafindan kurulmus olan bu çati organizasyonun bünyesi altinda olusturulmus uzay alanindaki 10 hedefimiz halkimizla paylasildi. Su anda mutlulugunu ve gururunu yasadigimiz bu güzel tablonun vesilesi bu 10 hedeften sadece bir tanesi. Kalan 9 hedefle de ilgili kendi takvimleri ve kendi planlamalari dahilinde çalismalar çok ciddi düzeyde devam ediyor. Dolayisiyla suanda yasadigimiz tablonun benzerlerini önümüzdeki yillarda da yasamaya hazir olun. Türk halki, Türkiye Cumhuriyetinin teminati genç kardeslerimizin daha bu devletin topraklarinda, bu bayragin gölgesi altinda yasamayi hak ettigi daha birçok mutluluk var” diye konustu.



Uzaya gitmeden önce aldigi egitimlerden de bahseden Gezeravci, “TÜBITAK Uzay’in sitesi içerisinde astronot olmak isteyenlerle ilgili sürece yönelik konulmus olan kriterlerin listesini incelemeye basladim. Yaklasik 3,5-4 sayfalik bir listeydi. Sayfanin en altina geldigimde eksik bir kriter olmadigini gördüm. O andan itibaren tam 3 hafta boyunca basvuru yapmadan inceleme ve degerlendirme sürecine basladim. Çünkü o güne kadar uzayla ilgili bir seyi hayal etmekten dahi uzak duran, itinayla bunu bir hayal olarak zihnine almaktan tereddüt yasayan bir birey olarak devletimizin 100’üncü yilinda koydugu bu kadar üst düzey bir hedef için o uzay alanindaki operasyonun gerekliliklerinin ne oldugunu idrak etmeye çalistim. Çünkü bilmedigim, israrla da bilmekten ve onu zihninin bir kösesine yerlestirmekten uzak duran bir bireydim. 3 hafta boyunca erisebildigim açik kaynaklardan bu isi yapmis astronotlardan, emekli olmus astronotlardan hali hazirda süreci yürüten, organizasyonlarin uzay görevi ile ilgili paylasmis olduklari resmi, gayri resmi bütün açiklamalari okumaya çalistim. Amaç, bu isi bugüne kadar yapmis olanlarin o hissiyatini bizzat kendi agizlarindan isin yapilis seklini ilgili organizasyonlarin tarifiyle dogru olarak anlamaya çalismak. Is sadece o 14 günlük süre içerisinde bu görevi yapmak degil, isin sosyal, beseri, teknik altyapisi haricinde çok farkli yönleri vardi. Her seyiyle dogru anlamaya çalistim. 3 haftanin sonunda zihnimde herhangi bir tereddüt kalmadiktan sonra basvurumu yaptim. Basvuruyu gerçeklestirdigim andan itibaren sürecin tamamlanmasi için geçen süre yaklasik 8-9 ay. Bu sürenin içerisinde yogun olarak seçim kriterlerinin yürütüldügü yer Ankara. Ek olarak son 2 asamasi da Eskisehir’de Hava Kuvvetlerine ait fizyolojik testlerin gerçeklestirildigi merkezde geçti” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile