Taksim'de, Gezi Parkı'nda ağaçların sökülmesine yönelik tepki için toplanan ancak daha sonra sokak terörüne dönen Gezi eylemlerinin 2. yıl dönümü geldi.
Gezi eylemleriyle başlayan ardından 'Gezi ruhu' olarak adlandırılan eylemler silsilesi, geçtiğimiz yıl 1. yıl dönümünde hortlatılmak istenmiş, yürüyüş ve protestolar için çağrı üstüne çağrı yapılmıştı.
BİLANÇO AĞIR
Türkiye'de birkaç il dışında hemen her şehirde geceli gündüzlü eylemler yapılmış, işyerlerine, polis araçlarına zarar verilmiş, belediye otobüsleri yakılmıştı.
Olaylarda 5 bin 513 kişi güvenlik kuvvetlerince gözaltına alınarak soruşturma kapsamına alındı. Adli soruşturmalarda 189 kişi tutuklandı, 4 bin 329 kişi yaralandı, 5 kişi yaşamını yitirdi. 1 polis şehit olurken, 697 polis de yaralandı.
HASAR BEDELİ 139 MİLYON LİRA
Yapılan ayrıntılı araştırmalara göre, Gezi Parkı protesto eylemlerinin yarattığı tahribatın değeri yaklaşık 139 milyon lira. Bunun yarısını (74 milyon lira) işyeri zararları oluştuyor. İkinci sırayı 15.5 milyon lirayla polis araçlarındaki hasarlar, üçüncü sırayı ise 10'ar milyon lirayla belediye araçlarının hasarı ve kaldırım tadilatları alıyor. Kamu binaları ve AK Parti binalarına verilen zarar yaklaşık 2 milyon lirayken, özel araçlarda 6 milyon lira, otobüs durağı zararlarında 4.3 milyon lira, reklam panoları ve trafik levhalarında 4.1 milyon lira ambulanslarda 2.8 milyon liralık maddi hasarlar oluştu.
SEÇİM KORKUSUNA EYLEM ÇAĞRISI YAPAN YOK
Bu yıl ise Gezi eylemlerinin yıl dönümüne yönelik küçük çaplı çağrılar yapılsa da büyük organizasyonlara girişen yok, çünkü yaklaşık 10 gün sonra seçim var. Gezi olaylarının ardından alışkanlık haline getirdikleri sokak eylemleri, araçların kaldırımların yakılıp yıkılması seçmen tarafından tepki göstermiş, yapılan ilk seçimde seçmen Gezi ruhunu sandığa gömmüştü.
Şimdi ise Gezi'yi unutmadık sloganlarıyla özellikle sosyal medyada Gezi ruhu yaşatılmak isteniyor...
Gezi olaylarının 2. yılı
Gezi olaylarının 2. yılında kimse sokağa çıkmıyor.