GIB Kafa Karisikligini Giderdi Açiklamasi 'Bagis Ve Yardimlar Vergiden Degil, Matrahtan Düsülmektedir.'

Dün aksam ortak yayinla toplanan yardim ve bagislarin vergiden düsüldügü yönünde yapilan paylasimlarin üzerine Gelir Idaresi Baskanligi (GIB) açiklama yapti. GIB, bagis ve yardimlarin vergiden degil, matrahtan düsüldügünü bir örnekle açikladi.

Dün aksam ortak yayin üzerinden televizyon kanallarinda deprem bölgesi için ’Türkiye Tek Yürek’ kampanyasi kapsaminda 115 milyar liralik bagis toplandi. Bagis ve yardimlarin ardindan sosyal medyada bahsedilen tutarlarin vergiden düsüldügü yönünde paylasimlar yapilmasi üzerine Gelir Idaresi Baskanligi’ndan konuya iliskin açiklama geldi. GIB açiklamasinda, "Bagis ve yardimlar vergiden degil, matrahtan düsülmektedir" denildi.

Açiklamada verilen örnekte 100 bin TL kazanci olan bir kurum 20 bin TL AFAD’a bagis yaptiginda kazancindan 20 bin TL’yi indirecektir. Kalan 80 bin TL üzerinden yüzde 20 oraninda hesaplanan 16 bin TL kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle, 4 bin TL’lik vergiden vazgeçilecek.

Açiklamada su ifadelere yer verildi: "Sosyal medyada, yapilan bagis ve yardimlarin vergiden düsüldügü yönünde paylasimlarin devam ettigi görülmektedir. Kamuoyunun ve vergi mükelleflerinin dogru bilgilendirilmesi adina konunun yeniden açiklanmasi gerekli görülmüstür. Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlari belli sartlarla bagis ve yardimlarin elde edilen gelirden, kurum açisindan kazançtan indirilmesi imkâni vermektedir. Kazançtan indirim ile vergiden indirim tamamen birbirinden farkli kavramlardir. Bagis ve yardimlar gerekli sartlari tasiyorsa ilgili yilin vergi matrahinin tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirilir. Bu indirim sonucu kalan tutar vergiye tabi olur. Konuyu basit bir örnekle anlatmak gerekirse;100.000TL kazanci olan bir kurum 20.000TL AFAD’a bagis yaptiginda kazancindan 20.000TL’yi indirecektir. Kalan 80.000TL üzerinden yüzde 20 oraninda hesaplanan 16.000TL kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle, vazgeçilen vergi tutari 4.000TL’dir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile