Gida Ambalaj Analizi Için Yerli Imkanlarla Plastik Referans Malzemesi Ürettiler

Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügünce desteklenen proje için Bursa Teknik Üniversitesi laboratuvarlarinda çalisan uzmanlar, ambalajlarin gidaya uygunlugunun test edildigi 'migrasyon analizi' için gereken ithal malzemelerin muadillerini imal etti Proje yürütücüsü Dr. Ögr. Üyesi Adnan Fatih Dagdelen: 'Ülkemizde düzenli olarak bu analizler yapiliyor. 100'ün üzerinde laboratuvar bir sekilde bu referans malzemeleri kullaniyor'

ISMAIL ÖZDEMIR - Bursa'da, Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügünce (TAGEM) desteklenen proje kapsaminda üniversite-sanayi is birligiyle, ambalajlarin gidalarla temas uygunluk analizlerinde kullanilan plastik referans malzemeleri yerli imkanlarla üretildi.

Bursa Teknik Üniversitesinin (BTÜ) uluslararasi akreditasyona sahip laboratuvarlarinda, ithal muadilleri ile ayni kalitede ve en az yüzde 50 daha uygun maliyette imal edilen plastik referans filmlerin seri üretimine baslanmasiyla sektöre yillik 1,5 milyon lira katki saglanmasi hedefleniyor.

Projenin yürütücüsü BTÜ Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Gida Mühendisligi Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Adnan Fatih Dagdelen, AA muhabirine, gida ambalajlari konusunda uzmanlastiklarini söyledi.

Gidalar yüksek kalitede üretilse bile muhafaza ve saklamada ambalajin çok önemli oldugunu belirten Dagdelen, "Ambalajin özelliklerinden biri de gida ile temasa uygun olmasi. Bu durum migrasyon analizi diye adlandirilan bir yöntemle kontrol ediliyor." dedi.

Dagdelen, analiz için gereken ürünlerin, yurt disindan ithal edilen pahali malzemeler oldugunu anlatti.

Migrasyonun birçok katki malzemesiyle üretildigini aktaran Dagdelen, söyle devam etti:

"Gida ile ambalajlar uzun süre temas ediyor, temasla beraber bu plastigin içine katilan katkilar veya yan ürünler zamanla gidaya göç etmeye basliyor. Uluslararasi mevzuatta bu durum sinirlandirilmis. Bu göçün durumunun tespiti için migrasyon analizleri yapiyoruz ve bu analizleri de dogru yapip yapmadigimizi migrasyon düzeyi belli referans malzemelerle kontrol edebiliyoruz. Gida ile temas eden malzemelerin yetkisi Tarim ve Orman Bakanliginda. Ülkemizde düzenli olarak bu analizler yapiliyor. 100'ün üzerinde laboratuvar bir sekilde bu referans malzemeleri kullaniyor."

- "Ihracat potansiyelini de barindiran bir malzeme grubu"

Kendilerinin de sektöre katki vermek için referans malzeme üretmeye basladiklarini bildiren Dagdelen, laboratuvarda çalismalarinin devam ettigini dile getirdi.

Referans malzeme üretiminde çok karmasik islemlerin olmadigini ifade eden Dagdelen, söyle konustu:

"Üç yillik bir proje. TAGEM tarafindan açilan yarismada 200 proje arasindan çiktik ve destegi hak ettik. 300 bin liralik bir proje. Sadece bizim gelistirdigimiz malzemenin dünya genelinde kullanimi 20 milyon dolari buluyor. Çok az da üretici var. Bu malzemeler Türkiye'de üretilmiyor. Yurt disindan ithal etmeyecegiz, biz bunlari çesitlendirdikçe, bu konuda bir marka oldukça üniversitemiz için ihracat potansiyelini de barindiran bir malzeme grubu. Ürettigimiz filmleri de 2 yil boyunca analiz edecegiz."

Projede, Gida Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Türker Saricaoglu ve Arastirma Görevlisi Fatma Tuba Pirinç ile proje ortagi kurulus GDA Laboratuvar Hizmetlerinden Gida Yüksek Mühendisi Ali Bahadir Çelik ve Kimyager Turgay Arikaya yardimci arastirmaci olarak görev aliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile