'Gida Boyalari Çocuklarda Hiperaktivite Ve Dikkat Eksikligine Neden Olabilir'

'Gida Boyalari Çocuklarda Hiperaktivite Ve Dikkat Eksikligine Neden Olabilir'

Yapay gida boyalari ile ilgili yapilan arastirmalardan bahseden Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ihsan Baspinar, “Yapay gida boyalarinin bazilari, uzun süreli ve yüksek miktarlarda tüketildiginde kansere yol açabilecegi endisesiyle tartisilmaktadir. Ayrica gida boyalari, çocuklarda hiperaktivite ve dikkat eksikligine neden olabilir” dedi.

Gida katki maddeleri; tek basina gida olarak tüketilmeyen, besleyici degeri olan veya olmayan ve üretim asamasinda koruma ve stabilize etme gibi amaçlarla esas gidaya ilave edilen maddelerdir. Gida endüstrisinde siklikla kullanilan yapay gida boyalari, yiyecek ve içeceklere çekici bir görünüm kazandirmak amaciyla eklenmektedir. Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ihsan Baspinar, son yillarda yapilan arastirmalarin bu katki maddelerinin çocuklarin sagligi üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne serdigini belirtmektedir.

Çocuklarda endokrin sistemi ile ilgili bozukluklara neden olabilir

Son yillarda gida boyalarinin özellikle çocuklarda endokrin sistemle ilgili bozukluklar basta olmak üzere; obezite, bulanti, kusma, kardiyotoksisite, kanser bagisiklik sisteminin baskilanmasi alerji, ürtiker, astim, hiperaktivite, dikkat eksikligi ve diger davranissal bozukluklara ve nörogelisimsel sorunlara yol açabilecegin altini çizen BHT CLINIC Istanbul Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ihsan Baspinar, yapay gida boyalari hakkinda merak edilenleri ve çocuklari bekleyen tehlikeleri anlatti.

Baspinar, "Yapay gida boyalari genellikle sentetik kimyasallar kullanilarak üretilir ve gidalarin renklerini daha parlak ve çekici hale getirir. Ancak bu kimyasallar, çocuklarin gelismekte olan vücutlari üzerinde çesitli saglik sorunlarina davetiye çikarmaktadir. 2007 yilinda yapilan Southampton çalismasi, yapay gida boyalarinin bazi çocuklarda davranissal sorunlari artirabilecegini ortaya koymus ve bu çalisma, Avrupa Birligi’nde bazi gida boyalarinin kullanimini kisitlayici düzenlemelere yol açmistir" dedi.

Uzun vadede çocuklarin sagligini korumak için bu tür katki maddelerinden kaçinilmalidir

Baspinar, Bisphenol-a, nitrat-nitrit, sodyum sülfit, monosodyum glutamat gibi katki maddelerinin yani sira Tartrazin (E102) ve Allura Red (E129) gibi yaygin kullanilan yapay gida boyalarinin uzun süreli ve yüksek miktarlarda tüketildiginde kansere yol açabilecegi endisesiyle tartisildigini belirtti.

Ayrica “Özellikle Red 3 ve Yellow 5 gibi boyalarin kanserojen etkileri üzerine yapilan çalismalar, bu katki maddelerinin potansiyel tehlikelerini ortaya koymaktadir. ABD Gida ve Ilaç Dairesi (FDA) de bazi gida boyalarinin potansiyel kanserojen riskleri hakkinda uyarilarda bulunmustur” seklinde konustu.

Yapay boyalar yerine dogal boyalar içeren ürünleri tercih etmeleri çok önemli

Çocuklarin sagligini korumak ve yapay katki maddelerinin zararlarindan uzak tutmak için ebeveynlerin gida alisverislerinde daha dikkatli olmalarini ve yapay boyalar yerine dogal boyalar içeren ürünleri tercih etmelerini öneren Baspinar, “Pancar, havuç ve ispanak gibi dogal kaynaklardan elde edilen boyalar, hem güvenli hem de saglikli alternatifler sunar. Dogal boyalar sentetik boyalar kadar parlak olmayabilir, ancak çocuklarin sagligi açisindan çok daha az risk tasirlar. Ayrica, organik ve dogal ürünlerin tercih edilmesi, çocuklarin genel saglik durumunu pozitif yönde güçlendirebilir” diyerek konusmasini sonlandirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile