Oxfam'ın ''Daha İyi bir Geleceğe Doğru'' başlığıyla yayımladığı rapordaki öngörüsüne göre, 2030'da kilit tarım ürünlerinin ortalama maliyeti yüzde 120 ila yüzde 180 artacak.
Artışın yarısının iklim değişikliğinden kaynaklanacağını belirten Oxfam, dünya liderlerini gıda pazarlarını düzenlemeye ve küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye kaynak aktarmaya davet etti.
Tar amacı gütmeyen uluslararası kuruluş raporunda, vatandaşlarını beslemekte sıkıntı çeken dört ''gıda güvenliği olmayan'' bölgenin bulunduğu belirtilerek, ithal gıdaya bağımlı Guatemala'da 865 bin kişinin küçük çiftliklere yatırım yapılmadığından açlık riskiyle karşı karşıya bulunduğunun altı çizildi.
Hindistan'da insanların bir litre süte yaklaşık 25 TL ve bir kilo pirince yaklaşık 15 TL ödemek zorunda kaldığını kaydeden Oxfam, buğday üretiminin kuraklıktan geçen yıl yüzde 33 düştüğü Azerbaycan'ın, Rusya ve Kazakistan'dan tahıl ithal ettiğini ve gıda fiyatlarının Aralık 2010'da bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 20 yükseldiğini belirtti.
Oxfam, Doğu Afrika'da da kuraklıktan ötürü 8 milyon insanın kronik kıtlıkla yüz yüze bulunduğunu ve bundan en çok kadın ve çocukların etkilendiğinin altını çizdi.
Dünya Bankası da, yükselen gıda fiyatlarının milyonlarca insanı aşırı yoksulluğa ittiği uyarısında bulundu.
Gıda fiyatları 20 yılda iki kat artış gösterecek
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, dünya liderleri küresel gıda sisteminde reforma gitmezse, temel gıda maddelerinin fiyatının 20 yıl içerisinde iki kat artacağı uyarısında bulundu.