Bütün üretim ve gelişme modelleri insanların daha fazla tüketmesine yönelik tasarlandığını belirten Sun, “Bundan 25 yıl önce çok az insanın aracı vardı. 15 sene önce cep telefonu hayatımızda yoktu. Bilgisayarın 20 yıllık bir geçmişi var. Bunların hiçbiri olmadan hayatımızı idame etmemiz mümkün. Ama karnımızı doyurmadan, göndü bir öğün dahi olsa yemek yemeden kaç gün yaşayabiliriz?” dedi.
Üretilmeyen pek çok ürünün ithal edilebileceğini ve Türkiye’de şu anda 65 milyon adet cep telefonu kullanıldığını hatırlatan Gökhan Sun, gıda güvenliğinin sürekliliği sağlanamadığı takdirde ülke geleceğini çok büyük bir tehlikenin bekleyeceğini ifade etti.
DenizBank’ın Seyhan Oteli’nde tarım sektörüne yatırım yapmak isteyen girişimcilere yönelik düzenlediği toplantıda konuşan Sun, 2006– 2011 yılları arasında dünya nüfusu yüzde 6, gıdaya olan talebin yüzde 11 arttığını kaydetti.
Dünyadaki ve Türkiye’deki tarımın durumunu değerlendiren Sun, 1,5 milyar nüfusa ulaşan Çin’in en çok bu sektörde üretim yapan ülke olduğunu dile getirdi. Arkadan Hindistan, Amerika, Brezilya, Endenozya Japonya ve Türkiye’nin geldiğini anlatan Sun, şöyle devam etti: “Bizim önümüzdeki ülkelerin nüfus yoğunluğu çok büyük. Türkiye nüfusu ile karşılaştırıldığında çok ciddi tarımsal üretim rakamlarına ulaşmış. Doğru yatırımları yaptığı takdirde, 2023’te 5.’ligi hedefleyen çok parlak bir ülke. Tarımın toplam gayri safi milli hasıla içindeki payı yüzde 9. Ülke sanayileşiyor; ama tarımda birim başına aldığı verim de artıyor. Ülkemiz dünyada gururla söyleyebiliriz ki tarımda 7. sırada.”
BANKALAR TARIMSAL ÜRETİCİLERİ KEŞFETTİ
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu ise 1970’li yıllarda başka mahsuller üretmek için kredi talebi için başvurdukları bankalarda dramatik bir tablo ile karşılaştıklarını açıkladı.
Ziraat Bankası’nın yeterli krediyi veremediğini, özel bankaların ise böyle bir müşteri sınıfını yadırgayarak, baştan savdığını bildiren Homurlu, “Benim gibi ailesinin ve kendi kredibilitesi yüksek kişilere ise çözüm yolu olarak, ticaret odasına kayıt olmamız öneriliyordu. Böylece zoraki tüccar oldum. Bugün üreticiler olarak bankalar nezdinde keyifle kredilendirilebilir insan olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.Bankalar tarımsal üreticileri keşfetti. Onlara birbirleriyle rekabet edercesine kaynaklarını açtı. Hele devlet desteğiyle finans sektörü 2 yıl geri ödemesiz, 7 yıl vadeler, sıfır faizlerle bizlere çağ atlatıldı. ” diye konuştu.
Gıdada insan sağlığının garantisinin iyi tarım uygulamaları olduğuna işaret eden Homurlu, ürünlerin bağımsız kuruluşlarca bir dolu parametre ile test edilerek piyasaya çıkartıldığını söyledi.
Homurlu, “Ülke gıda sağlığı için iyi tarım uygulamalarının kredilendirilmelerin avantajlı hale getirilmesi bizlerin sağlıklı yaşaması anlamına gelir. Bu asrın özlenen tablosudur.”ifadesini kullandı. Deniz Bank Çukurova Bölge Müdürü Engin Eskiduman ise tarımdaki birçok ilk ve yeniliğin Adana’da başladığını vurguladı. DenizBank Başekonomisti ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Saruhan Özel’in de konuştuğu toplantıya çok sayıda işadamı katıldı.
‘Gıda Güvenliğinin Sürekliliği Sağlanmazsa Ülkeyi Büyük Tehlike Bekler’
DenizBank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, tarımın dünya ekonomisi için çok önemli olduğunu söyledi.