Gida Ihracatinin Lideri Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar Sektörü. Ihracatin Yildizlarini Ödüllendirildi

Gida Ihracatinin Lideri Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar Sektörü. Ihracatin Yildizlarini Ödüllendirildi

Türkiye’nin gida ürünleri ihracatinin yüzde 48’ini tek basina gerçeklestiren hububat bakliyat yagli tohumlar sektörü 2023 yilini 12,3 milyar dolarlik ihracat seviyesinde geride birakti.

Ege Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (EHBYIB) 2023 yili mali genel kurul toplantisi ve “Ihracatin Yildizlari Ödül Töreni” gerçeklestirildi.

EHBYIB’nin ödül töreninde; Bitkisel Yaglar, Yagli Tohumlar ve Baharatlar, Degirmencilik Ürünleri, Sekercilik Mamulleri, Küspeler ve Hayvansal Yemler ve Hububat & Hububattan Mamuller sektörlerinde 6 kategoride 18 firma ödül gururu yasarken, verilen bir özel ödülle de ödül sayisi 19’a ulasti.

Hububat bakliyat yagli tohumlar sektöründe rekor üstüne rekor

Ege Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Muhammet Öztürk, “Hububat bakliyat yagli tohumlar sektörü 2023 yilinda Türkiye Genelinde 12,3 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirirken, Ege hububat bakliyat yagli tohumlar sektörü olarak 2023 yilinda 1 milyar 68 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdik. 2022 yilinda yüzde 47’lik artisla eristigimiz 1 milyar dolar seviyesinde yerimizi saglamlastirarak 2023 yilinda üstüne 68 milyon dolar eklemis bulunuyoruz. Her bir sektörün ihracata katkisi büyük. Birligimizin geçen yil yaptigi her 100 dolarlik ihracatin 44 dolarini bitkisel yag ihracatçilarimiz gerçeklestirdi.” dedi.

Baskan Öztürk, “Yüksek bir ivmeyle büyümeye devam eden Küspeler ve Hayvansal Yemler sektörümüz bu sene de yüzde 32’lik bir artisla 162 milyon dolarlik hacme ulasti. Bu sene rekor büyümeyi ise hububat alt sektörümüzde yasadik, hububat ihracatimiz geçen seneye göre neredeyse 7 kat artarak 2023 yilinda 93 milyon dolar gerçeklesti. Yagli tohumlarda 84 milyon ihracat gerçeklestirdik. Son yillarda dikkat çekici büyüme saglayan alt gruplarimizdan biri olan çikolatali sekercilik ürünlerinde ise %74’lük artisla 83 milyon dolarlik ciddi bir ihracat rakamina ulastik. %38’lik artisla 50 milyon dolara ulasan hububattan mamul ürünler ise bir diger gelismekte olan alt sektör olarak kayitlara geçti” diye konustu.



Türkiye Gida Ihracatçilari -TGI markasini olusturduk

2023/2024 döneminin Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu bünyesindeki alti 6 Birlik ile ortak faaliyet ve projeleri uygulamaya geçirdikleri bir yil oldugunu vurgulayan Muhammet Öztürk, “Ege, Istanbul, Güneydogu Anadolu, Akdeniz, Orta Anadolu ve Karadeniz Birlikleri olarak güçlerimizi birlestirerek sektörümüzün tanitimini ortak faaliyetler bazinda daha etkin bir sekilde gerçeklestirme karari aldik. Bu dogrultuda ortak faaliyetlerimizi gerçeklestirecegimiz çati platformumuz olarak Türkiye Gida Ihracatçilari -TGI markasini olusturduk. Markanin kurumsallasma faaliyetlerini yürüttük. Nitekim TGI markamizin sosyal medya hesaplari ve web-sitesi faaliyete geçti ve 3 aylik bültenimizin ilki Ekim-Aralik dönemi için yayinlandi” diye konustu.



Baskan Öztürk, “6-9 Eylül 2023 tarihlerinde Istanbul’da düzenlenen Worldfood Istanbul Gida Fuarinin organizasyonunda Sektör Kurulu Birliklerimizle yer aldik. Fuar alani 2023 yilinda bir önceki seneye göre yüzde 46 artarak 38 Bin m2’nin üzerine çikti. 4 gün boyunca 161 ülkeden toplam 64.146 ziyaretçi ve 38 ülkeden 1.117 katilimci firma fuarda yer aldi. Amacimiz Worldfood Istanbul fuarini her sene daha da büyütmek ve ziyaretçi sayisini ve çesidini arttirmak. Böylelikle aliciyi ülkemize getirerek ihracatçilarimizin müsteriye ulasmasini kolaylastirmak ve ülkemizin ve sektörümüzün gida alaninda konumunu güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.



Dubai, Japonya, Singapur, ABD, Rusya, Fransa gündemde

Türkiye Gida Ihracatçilari markasi çatisi altinda 7-9 Kasim 2023’te PRIME Dubai, 19-23 Subat 2024’te Gulfood Dubai Fuarlarina Sektör Kurulu Birliklerince ortak info-stantli katilim gerçeklestirdiklerini açiklayan Öztürk sözlerine söyle devam etti:

“Milli katilim organizasyonunu Ege Ihracatçi Birlikleri’nin gerçeklestirdigi Foodex Japonya Fuarina ise 5-8 Mart 2024 tarihlerinde Birligimiz organizasyonunda ve TGI çatisi altinda katilim sagladik. Singapur FHA Gida ve Içecek Fuarina katilim sagladik. Haziran ayinda milli katilimini Ege Ihracatçi Birliklerinin düzenledigi Summer Fancy Food Show Fuarina TGI çatisi altinda info-stantli katilim saglayarak ABD pazarinda sektörümüzü temsil edecegiz. Eylül ve Ekim dönemlerinde ise Worldfood Moskova ve SIAL Paris fuarlari bizi bekliyor olacak. Üye firmalarimizin ihracatini artirmak, büyümelerini saglamak amaciyla Birlik imkanlarini devlet destekli bir proje olan Uluslararasi Rekabetçiligin Gelistirilmesi yani UR-GE projemizi hayata geçirdik.”

Muhammet Öztürk, “Bu yil Birligimizin alt sektör ihracat siralamasinda 2. sirada yer alan küspeler ve hayvansal yemler sektörümüzü daha yakinda tanima firsati bulduk. Sektörde faaliyet gösteren firmalarimizi ziyaret ettik, sektörü tanimaya çalistik. Eylül ayi sonunda Izmir’de gerçeklestirilen PetIzmir evcil hayvan fuarini Yönetim Kurulumuzla ziyaret ederek fuar açilisini gerçeklestirdik. Fuara katilim saglayan üyelerimizin stantlarini ziyaret ederek çalismalari hakkinda bilgi aldik, sorunlarini dinledik. Önümüzdeki dönemde de sektördeki gelismeleri siki takip etmeye devam edecegiz. Yil boyu gerek tesislerinde gerekse fuarlardaki stantlarinda üye firmalarimizi ziyaret ettik. 2023-2024 faaliyet döneminde 40’a yakin üye firmamizi ziyaret etmis olduk” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile