İncefikir, yaptığı açıklamada, tarımın Türkiye ekonomisindeki öneminin azalmasıyla birlikte, yurt içi gıda gereksiniminin karşılanması, sanayi sektörüne girdi temini, ihracat ve oluşturduğu istihdam olanakları açısından hala büyük önem taşıdığını kaydetti.
Türkiye’de tarımın ulusal gelirden aldığı payın giderek azalması, gelir dağılımındaki dengesizlikler ve kır ile kent arasındaki sosyoekonomik kalkınma farklılıklarının yoğun biçimde kırdan, kente göçün yaşanmasına neden olduğunu ifade eden İncefikir, “Tarımın istihdamdaki payı 2002 yılında yüzde 35’e yakın iken, 2016’da yüzde 22’ye kadar geriledi. 2002’de tarımdan geçinen, tarımda istihdam edilen nüfus 7,5 milyon iken 2016’da 5,3 milyona indi. Bu, yaklaşık 15 yılda 2 milyonu aşkın iş gücünün tarım dışına itilmesi anlamına gelmektedir. Bu yıllarda kayıtlı çiftçi sayısı 600 bin kişi azaldı” diye konuştu.
Maliyet ve vergilere ilişkin verilerle açıklamasını sürdüren İncefikir, “Mazot fiyatları 2016-2017’da yüzde 25 arttı. 2017 yılında tarım ilaçları yüzde 25, gübre fiyatları yüzde 20-25, yem fiyatları yüzde 25-30, tohum fiyatları da yüzde 20 arttı. Hepinizin bildiği gibi köyler boşalmış, genç nüfus neredeyse kalmamıştır. Üreticilerimiz yılda 3,5 milyar litre mazot kullanıyor. Parasal değeri, 16 milyar TL. Üreticilerimizin ödediği vergi ise yılda 10,5 milyar TL. 2017 yılı tarımsal desteklere ayrılan pay ise 12,8 milyar TL. Yani, çiftçiye verilen desteğin neredeyse yüzde 90’ı sadece mazottaki vergilendirme ile geri alınıyor” ifadelerine yer verdi.
İthalat ve ihracat rakamlarını da aktaran İncefikir, “Türkiye, 2014-2016 yıllarında 17,1 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü ihraç ederken, 22,4 milyar dolarlık da ürün ithal etti. Gıda fiyatlarındaki artışları engellemek için, ithalat kolaylaştırıldı. Gıdada ithalat vergisi oranlarının genel olarak düşürülmesi iç piyasada, sebze, meyve, hububat, et ve süt gibi gıda üretimine darbe vurdu” şeklinde konuştu.
Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı ve Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, hangi ürünün hangi ülkelerden ithal edildiğini şöyle sıraladı:
Nohut: Meksika, Hindistan, ABD, Arjantin, Kanada
Elma: Şili
Sarımsak: Çin
Havuç: Avustralya
Çay: Sri Lanka
Kavun ve Karpuz: İran
Kuru Fasulye: ABD, Kırgızistan, Kanada, Peru, Etiyopya, Mısır, Bangladeş ve Çin.
Kırmızıbiber: KKTC
Kereviz: İspanya
Büyükbaş hayvan: Uruguay ve Fransa
Et: Çek Cumhuriyeti, Fransa, Brezilya, Bosna Hersek
Ceviz: ABD-Kaliforniya
Bezelye: Rusya, ABD, Kanada, Macaristan ve Almanya
Kuru soğan: İran
Buğday: Rusya, Almanya, Fransa, Ukrayna
Arpa: İngiltere ve Hırvatistan
Saman: Gürcistan
Pamuk: ABD, Yunanistan, Türkmenistan ve Hindistan
Soya: Arjantin
Mısır: ABD, Arjantin ve Brezilya
Çeltik ve pirinç: ABD, Vietnam, İtalya ve Tayland
Yeşil Mercimek: Kanada
Muz: Panama
Bakla: İtalya
Gıda İthalatı Üretimi Vurdu
Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı ve Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, Türkiye’de son 15 yılda kayıtlı çiftçi sayısının 600 bin azaldığına ve 2 yılda 17.1 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü ihraç edilirken, 22.4 milyar dolarlık ürün ithal edildiğine dikkat çekerek, “Gıda fiyatlarındaki artışları engellemek için, ithalat kolaylaştırıldı. Gıdada ithalat vergisi oranlarının genel olarak düşürülmesi iç piyasada, sebze, meyve, hububat, et ve süt gibi gıda üretimine darbe vurdu” diye konuştu.