Yapılan denetimlerde ve alınan numunelerin analiz sonuçlarında zirai ilaç kalıntısı tespit edildiği takdirde tüketici sağlığının korunması amacıyla gıda mevzuatı çerçevesinde yasal işlemlerin ivedilikle uygulandığını belirten Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Lokman Gültekin, “Özellikle taze tüketimi yapılan yaş sebze ve meyvelerde tüketici sağlığı açısından zirai ilaç kalıntısı büyük risk oluşturmaktadır. Tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşımını sağlamak için yapılan denetim ve kontrol hizmetleri büyük önem arz etmektedir” dedi.
Tarımsal ilaçların kullanımının bir taraftan üretimi arttırırken, diğer taraftan bilinçsiz ve hatalı kullanımı sonucu doğrudan ya da dolaylı yollarla insan ve çevre sağlığı problemlerini de oluşturabilmekte olduğunu vurgulayan Lokman Gültekin, “Bitki ve hayvanlara zarar veren canlı organizmalara karşı kullanılan kimyasal ilaçların tümüne pestisit adı verilmektedir. Gerekmediği durumlarda ilaçlama yapılması veya son ilaçlama ile hasat dönemi arasındaki süreye riayet edilmediği durumlarda gıda maddelerinde kalıntı oluşabilmekte ve yüksek dozda pestisit kalıntısı içeren gıdalarla beslenen insanlarda sağlık problemi oluşabilmektedir. Tüketicilerin pestisit kalıntılarının zararlı etkilerinden korunabilmesi için gıda maddelerinin üretimden tüketimine kadar geçirdiği her safhada kontrol altına alınması gerekmekte olup bu kapsamda ilimizde yetiştiriciliği yapılan domates, hıyar, fasulye, kabak, erik ve elma gibi ürünlerden aylık bazda numuneler alınarak yetkili kontrol laboratuvarlarında analiz yaptırılmaktadır” diye konuştu.
Gıda Kontrolörlerinden Zirai İlaç Kalıntısı Denetimi
Amasya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi gıda kontrolörleri tarafından ilde üretimi yapılan yaş sebze ve meyvelerde zirai ilaç kalıntısının bulunup bulunmadığı yönünde denetim ve kontroller uygulanıyor.