Gıda Mühendisleri Sağlıklı Yaşam İçin Meydanlarda

Gıda Mühendisleri Sağlıklı Yaşam İçin Meydanlarda

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, gıda terörünün engellenmesi adına beyaz önlükleri ile meydanlarda olduğunu belirterek, halkın en fazla tüketim sağladığı işletmelerin sene de bir kez, belki de hiç denetlenmeden yılı geçirmesine izin verilmemesi gerektiği söyledi.

Sağlıklı toplum, güvenilir ve denetimli gıda için ve gıda terörünün engellenmesi için beyaz önlükleri ile Kent Meydanı’nda bir araya gelen Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi üyeleri, gıda denetçiliğine uygun olmayan kişilere bir haftalık eğitimle gıda kontrolü unvanı verilmesini protesto etti. Meslektaşlarının aynı görevi yapan diğer meslek gruplarına göre çok daha yüksek KPSS puanı almalarına rağmen bu görevde yeterli sayılara ulaşamaması dile getiren üyeler, Kayıt dışı, kaçak, taklit, tağşiş sorunu çözmek için en az bin gıda mühendisi istihdam edilmesi gerektiğini ifade etti.

Gıda mühendisleri olarak, özel sektörde yaşadıkları sıkıntıları, kamu atamalarında haksızlıklara uğradıklarını belirten Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, gıda mühendislerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu yetkililere ve kamuoyuna bir kez daha hatırlatmak için beyaz önlükleriyle meydanlara indiklerini söyledi.

Ülke genelinde yaklaşık olarak üretim, dağıtım ve satış noktası dahil 500 bini aşkın gıda işletmesi bulunduğunun altını çizen Durmuş, “Bu işletmelerin yüzde 80’i oluşturan küçük işletmeler 5996 Sayılı Kanun gereği otokontrol mekanizması içerisinden sıyrılmakta. Gıda güvenilirliği işletme sahiplerinin vicdanına bırakılmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın rutin kontrolleri dışında herhangi denetlemeye tabi tutulamamaktadır. Gıda işletmesi için yapılan denetim sayısı kasım sonu itibariyle 339 bin 456'dır. Bu da demektir ki, kayıtlı işletmelerin yaklaşık yüzde 30’u denetlenememektedir. Bu işletmelerin derhal kontrol altına alınması adına kamu destekli projeler üretilmeli, halkın en fazla tüketim sağladığı bu işletmelerin sene de bir kez, belki de hiç denetlenmeden yılı geçirmesine izin verilmemelidir. Bu şekilde yapılan istihdamlar güvenilir gıda üretiminin sağlanarak sağlık harcamalarına ayrılan kaynakları azaltacak ve uzun vadede tasarruf olarak karşımıza çıkacaktır” dedi.

Gıda denetimlerinde görev alacak personel, sayıca ve mesleki temsiliyet anlamında yetersiz olduğunu belirten Durmuş, bunun için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın altyapısı etkin denetim sağlamaya yönelik olarak geliştirilememekte, uzun soluklu ve planlı istihdam politikası oluşturulamamakta olduğunu ifade etti

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile