Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi desteğiyle düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde akademisyenler ve öğrenciler tarafından hazırlanan 409 proje yarışırken katılımcılar, konularında uzman isimlerin tecrübelerini paylaşacakları 9 tane panel ve konferansa katılma fırsatı yakalayacak.
’Fikirlerin Aşka Gelsin’ sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte açılış konuşmaları bölümünde Gıda Arge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Valisi Mustafa Toprak söz alacak.
IV. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda açılış konuşmalarından sonra ilk panelde Türkiye’nin en kaliteli ve vizyonlu şeflerini yetiştirme iddiası ile kurulan Murat Bozok’s Kitchen’in kurucusu Murat Bozok konuşmacı olacak. Şef Murat Bozok, Gastronomi’de İnovasyon ve Buluşlar isimli sunumuyla Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda katılımcılara unutamayacakları bir sunum yapacak.
Duran Doğan Basım ve Ambalaj Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Duran ise Geleceğin Gıda Ambalajları hakkında ipuçları verecek. Melek Yatırımcılar panelinde ise Melek Yatırımcı Berik Girişim Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Berik ve Vide Su Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gediz konuşacak.
İZMİR’İN BAŞARI HİKAYELERİ
IV. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda girişimcilere esin kaynağı olacak 4 başarılı isim İzmir’in Başarı Hikâyeleri panelinde seslenecek. İzmir Gourmet Guide Kurucusu Ahmet Güzelyağdöken’in moderatörlük yapacağı panelde Baydöner Kurucusu Feridun Tuncer, Baltalı Gıda Ltd. Şti. Kurucusu Funda Baltalı ve Bortar Grup Kurucusu Hasan Küçükkurt başarıya giden yolu özetleyecekler. Merve Kurt ve Egemen Tamcı ise Türkiye’nin tek gıda tasarım atölyesi olan Bold Atelier hakkında katılımcılara bilgi verecek.
ARGE ÇALIŞMALARINDA ÜLKE ÖRNEKLERİNİ UZMANLAR ANLATACAK
Ar-Ge Çalışmalarında ülkelerin örneklerinin anlatılacağı “Ar-Ge Çalışmalarında Ülke Örnekleri” panelinde Türkiye’den Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr.Martin Scholten, A.B.D. Purdue Üniversitesi Prof. Dr. Josef Kokini ve İsrail Volcani Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Moshe Flaishman ülkelerindeki örnekleri paylaşacak.
Egeus Danışmanlık Firması Genel Koordinatörü Barbaros Epikmen TUNÇ’un Girişimciler İçin Yeni Ufuklar isimli sunumundan sonra IV. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda yarışan 409 projenin en iyilerinin ödüllendirileceği ödül töreni düzenlenecek.
“BU YIL GIDA AR-GE’Yİ ULUSLARARASI BOYUTA TAŞIDIK”
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Komitesi Başkanı Birol Celep, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı bu yıl uluslar arası boyuta taşıdıklarını ve çok dolu bir içerikli etkinliğe imza atacaklarını kaydetti.
Sanayiciden, akademisyene, girişimcilerden öğrencilere tüm kesimlere ulaşabilmek için gayret ettiklerini anlatan Celep, “Gıda sektöründe araştırma geliştirme faaliyetleri çok önemli. Özellikle 2023 yılı için konulan hedeflere ulaşmanın en önemli yolu katma değerli ürün üretebilmek ve bu ürünleri ihraç edebilmekten geçiyor. Katma değer bazen işleme, bazen yeni paketleme teknikleri ile olabilir. Biz Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda tüm bu etkinliklerin örneklerini sergileyerek sanayici ve girişimcilerin ilgisini çekmeyi amaçlıyoruz. Bu yıl sergilenecek projelerin yanında birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacağız. Organizasyonumuz uluslararası boyutta olduğu için Hollanda, Amerika, İsrail gibi ülkelerden konuşmacıları ağırlayarak, kendi ülkelerindeki AR-GE çalışmaları hakkındaki tecrübelerini paylaşmalarını sağlayacağız" dedi.
156 ÖĞRENCİ, 253 ARAŞTIRMACI YARIŞACAK
Kuru Meyve Tanıtım Grubu (KMTG) ana sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinliği 409 proje başvurusu geldi. Dereceye giren proje sahiplerine toplamda 30 bin dolar ödül verilecek. Öğrenci ve araştırıcı kategorilerinde birinciye 6 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye iki bin 500 dolar verilecek. Özel kategoride seçilen proje sahibine ise 5 bin dolar ödül verilecek. Etkinlik için 156 öğrenci, 253 araştırmacı proje başvurusunda bulundu.
24 Mayıs 2016 tarihinde İzmir Swissotel’de düzenlenecek “IV. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı”nda "Sürdürülebilir ve Rekabetçi Gıda Sektörü İçin İnovasyon" temalı etkinlik;
Birincil Üretim [Bitkisel Ürünler, Hayvansal Ürünler, Su Ürünleri, Doğadan Toplanan Ürünler (hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, fındık, kuru ve kabuklu meyve ve sebzeler, zeytin, yaş meyve ve sebzeler, baharatlar, tıbbi ve aromatik bitkiler)
Gıda İşleme ve Teknolojileri (zeytinyağı, işlenmiş meyve ve sebzeler, işlenmiş kabuklu ve kuru meyveler ve mamulleri)
Paketleme ve Ambalajlama
Pazarlama, Değer Zinciri Yönetimi konularını kapsayacak. Proje özel kategorisi olarak ise "Gıdalarda şeker ve tuz kullanımının azaltılması" belirlendi.
Gıda Sektöründe 409 Proje Yarışıyor
Gıda sektöründe yenilikçi, inovatif ürünlerle katma değerli üretimi arttırmayı hedefleyen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda geri sayım başladı. 409 projenin yarışacağı IV. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, 24 Mayıs 2016 Salı günü İzmir Swissotel’de gerçekleştirilecek.