Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Arzu'nun Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, 2023 yılında, süs bitkileri sektöründe 500 milyon dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Arzu, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve Yalova Üniversitesi iş birliğiyle Termal ilçesinde bir otelde düzenlenen "5'inci Süs Bitkileri Kongresi"nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de son 10 yılda tarım alanında önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Türkiye'nin, dünyada 15'inci büyük ekonomi haline geldiğini ancak tarımda 7'inci sırada yer aldığını dile getiren Arzu, Avrupa'da ise tarımda birinci olduğunu anlattı.

Bu başarının, süs bitkileri sektöründe de yaşanmasını istediklerini vurgulayan Arzu, şöyle devam etti:

"Süs bitkilerindeki 50 milyar dolarlık pastadan pay alabilmemizin yolu, birlikte çalışmaktan, üreticilerimiz, üniversitelerimiz ve kamu kurumlarımızın yönetişim anlayışı içinde bir arada çalışmasından geçiyor. 2023'teki hedefimiz; süs bitkileri sektöründe 500 milyon dolar ihracat yapmak. 22 milyon dolar ihracattan başladık ve bugün 76 milyon dolara geldik. Bu hız ve bu iş birliğiyle 2023'teki 500 milyon dolar hedefinin küçük bir hedef olduğu ve bunu fazlasıyla aşacağımız inancındayım."

Yalova Valisi Esengül Civelek ise süs bitkileri sektörünün, il için çok önemli olduğunu belirtti.

İlin stratejik planında, süs bitkileri sektörünün teknolojiye paralel olarak geliştirilmesi ve kısa vadede ulusal, uzun vadede de uluslararası pazarlama merkezi haline getirilmesi hedefine yer verdiklerini ifade eden Civelek, "Yalova'nın hedefi, çiçekçilik üretiminde marka kent olmaktır. Dolayısıyla da çiçekçilik üretimindeki her türlü yatırım çalışmasına son hızla devam ediyoruz" diye konuştu.

Törene, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ile akademisyenler katıldı.

Kongre, 9 Mayıs'ta sona erecek.

Muhabir: Erhan Erdoğan / İsmail Ersan / Zafer Akpınar

Yayıncı: Sedat Gök
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile