Eker, Erkunt Traktör'ün 50'inci modelinin hattan indirilmesi törenine katıldı.
Yerli traktör üretimindeki başarılarından dolayı ''Erkunt Ailesi''ni kutlayan Eker, traktör ve onunla birlikte kullanılan alet ve ekipmanların verimliliğinin artmasının, tarımsal üretim maliyetinin düşmesi anlamına geldiğini söyledi.
Bakanlık olarak tarımsal üretimin artırılıp geliştirilmesi çerçevesinde destekleme politikalarını hayata geçirdiklerini anımsatan Eker, özellikle kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi kapsamında iki önemli konu bulunduğunu belirtti.
Bunlardan birinin çiftçinin hem tarımsal hem de hayvansal üretimde kullandığı makine ve ekipmanlara yönelik destek projesi olduğunu ifade eden Bakan Eker, 2007 yılından itibaren Bakanlığının bu kapsamda 160 bin 561 projeye 625 milyon lira destek verdiğini kaydetti.
Çiftçilere traktör alımında kredi kullanmaları için de verdiklerini hatırlatan Eker, ''Tarım alet ve makinelerine verilen zirai kredilendirme belge sayısı, bundan 10 sene önce sadece 32 iken, 2012 yılının 9 ayında bu rakam bin 227'ye yükseldi. Yıl sonuna kadar bin 500'ü bulur'' diye konuştu.
-''Maliye'nin birtakım vergi mevzuatı var''-
Türkiye'de 150 çeşit tarım alet ve makinesi üretildiğini anlatan Eker, Türkiye'de 2002 yılında traktör üretimi 14 bin 800 iken, 2011'de 65 bine yükseldiğini, traktör ihracatının geçen yıl ise 10 bin 437'ye ulaştığını bildirdi.
Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye'de, büyük dünya ülkeleriyle rekabet ederek üretim yapmak kolay bir şey değil. Çünkü biri 19. yüzyılda başlamış, biz 21. yüzyılda başlamışız. İşte Erkunt, 2003 yılında başlamış. 'Erken kalkan yol alır' diye Anadolu'da bir söz vardır. Biz büyük bir süratle bunu yapmak zorundayız. Bu rekabetin getirdiği zorluklar var, bizim yapısal problemlerimiz arasında. İyileşme var ama bu zaman zaman bizim arzu ettiğimiz hızda olmuyor.
Katma Değer Vergisi ile ilgili daha önceki görüşmelerimizde ben sizin yanınızda olduğumu, desteklediğimi sektör adına bunun düzeltilmesi için çaba sarf edeceğimi söyledim. Teşebbüste de bulundum. İlgili arkadaşlarım nezdinde de gerekli girişimleri yaptım, gerek resmi yazışmalar yoluyla, gerek yüz yüze görüşmeler yoluyla. İnşallah bir netice alırız. Ben umutluyum. Umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Maliye'nin kendi birtakım vergi mevzuatı ve uygulamalarıyla ilgili hususlar var. Çok kolay değil. Zaman Zaman onlara da hak veriyoruz. Ama bu önemli bir konu, öncelikli bir konu. Haksız rekabet yaratıyorsa özellikle ithalata karşı yerli üretim ve tasarımla üretilen makine ve ekipmanın eğer ithalatın karşısında gücü zayıflıyorsa bunun önlenmesine hepimizin destek vermesi lazım.''
Türkiye'nin tarımda önemli ilerleme kaydettiğine işaret eden Eker, Türkiye'nin geleneksel markalarının gıda ve tarımla ilgili olduğunu söyledi.
Eker, ''Türkiye'nin çiftçisi bugün 75 milyon insanının karnını doyuruyor. 30 milyonun üzerinde turistin karnını doyuruyor. Üstüne de 15 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor'' diye konuştu.
-''Yüzde 10'luk fark büyük yıkım''-
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de yerli traktör üreticilerinin vergiler nedeniyle sorunlar yaşadığını ifade etti.
Özdebir, ''Birtakım ufak şeyler var ki hem gücümüzü tüketiyor hem ayağımızı tökezletiyor. Siz çırpınıyorsunuz, bir şeyler ortaya çıkartıyorsunuz ama öbür taraftan ithal eden adam mükafatlandırılıyor. Yerli sanayici cezalandırılıyor. Sadece KDV de değil, KKDF'de de öyleyiz'' değerlendirmesinde bulundu.
Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Erkunt Armağan ise 8 yıllık bir markanın 50. modelini hattan indirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Türk traktör sektörünün yaşadığı sorunları da anlatan Erkunt Armağan, Türkiye'de trafiğe kayıtlı 1 milyon 400 bin traktör bulunduğunu, yerli otomobilin gündemde olduğu bir dönemde yerli traktör üreticilerinin çok sıkıntılı günler yaşadığını ileri sürdü.
Erkunt Armağan, ''Traktör ve tarımsal ekipman üreticilerine ürünlerini yüzde 8 ile satma şartı getirildi.
Ama üretimde kullandığımız malzemeleri yüzde 18 ile almaya devam ediyoruz. Aradaki yüzde 10'luk fark bizim için büyük bir yıkım. Bu uygulama, sadece üretim yapan firmalara yönelik. İthalat yapan firmalar bu sıkıntıdan hiç etkilenmedi. Sayın Bakanım bizim ayakta kalmamıza ve sektöre sahip çıkmamıza lütfen yardımcı olun, KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesine destek verin'' dedi.
Konuşmaların ardından fabrikayı gezen Bakan Eker, Erkunt Traktör tarafından üretilen ''Kıymet 90e''nin sürücü koltuğunda basın mensuplarına poz verdi. Eker, daha sonra bu traktörü satın alan Abdullah Demirtaş'a anahtarını teslim etti.
Muhabir: Seval Ocak - Zeynep Akyıl
Yayıncı: Tolga Özgenç
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklama Yaptı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yerli traktör üreticilerine yönelik ''Katma Değer Vergisi ile ilgili daha önceki görüşmelerimizde ben sizin yanınızda olduğumu, desteklediğimi sektör adına bunun düzeltilmesi için çaba sarf edeceğimi söyledim. Teşebbüste de bulundum. İlgili arkadaşlarım nezdinde de gerekli girişimleri yaptım, gerek resmi yazışmalar yoluyla, gerek yüz yüze görüşmeler yoluyla. İnşallah bir netice alırız. Ben umutluyum'' dedi.