Bakan Eker ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı'nda ihracatçılarla bir araya geldi.Eker, buradaki konuşmasında, Türkiye'de yaklaşık 24 milyon hektarlık tarım arazisi bulunduğunu, alanda 60 milyondan çok kişinin istihdam edildiğini söyledi.
Tarımsal ihracatın 15 milyar dolara yükseldiğini belirten Eker, bu rakamın gelecek yıl daha da artacağına olan inancını dile getirdi.
Eker, Türkiye'deki tarım arazileri üzerinde 2,5 dönümlük alanlar halinde verimlilik araştırması yaptıklarını, bu sayede her bölgede verimli olan ürüne destek vereceklerini bildirdi.
Tarımsal destek kapsamında gelecek yıl çiftçiye 9 milyar lira yardım hedeflediklerini bildiren Eker, tarım ürünlerindeki üretim miktarlarına ilişkin bilgi verdi. Eker, geçen yıl 106 milyon tarla ürünü elde edildiğini, 35 milyon ton hububat, 1,1 milyon ton baklagil, 23,5 milyon ton endüstriyel bitki, 4,1 milyon ton yağlı tohum üretildiğini belirtti.
-''40 milyar dolar mütevazı bir hedef''-
Bakan Eker, Türkiye'de yerli tohum üretimine yönelik çalışmalar yürüttüklerini, bu kapsamda ''Tohum Gen Bankası'' kurduklarını hatırlattı.
Türkiye'nin tohum üretiminde ihracat yapan bir ülkeye dönüştüğüne dikkati çeken Eker, AK Parti hükümeti olarak göreve geldiklerinden bu yana tarımsal ürünlerde önemli ölçüde artış yaşandığını söyledi.
Eker, ''İhracat için 2023'te 40 milyar dolarlık bir hedef öngörülmüş. Bu reelden de öte mütevazı bir hedef. Biz 4 milyar doları 9 yılda 15 milyar dolara çıkardık. Birçok yapısal soruna rağmen. Şimdi o yapısal sorunların önemli bir kısmını çözdük. Bundan sonraki süreçte bunun artış hızı, çok daha yüksek olacak. 15 milyar doları 40 milyar dolara çıkarmak çok çok daha kolay'' diye konuştu.
Sulama kanallarının önemli kısmının tamamlanmasının buna önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Eker, ''Konya Ovası Projesi ve GAP'taki sulamaların tamamlanmasıyla bize ilave 1 milyon hektar arazinin sulanması demektir. 1 milyon hektar arazi suladığımızda buğday ekersek 7 milyon ton buğday, 16 milyon ton mısır eder. Şu anda Türkiye 4,5-5 milyon ton mısır üretiyor. 4 milyon ton pamuk yapar. Bu çok önemli bir potansiyel'' değerlendirmesinde bulundu.
-''O tür eleştiriler haklı değil''-
Bir gazetecinin CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in kurbanlık pazarını ziyareti sırasında ''besicilerin kurbanlıklarını yem fiyatlarındaki artışa rağmen düşük fiyatla satmak zorunda kaldıkları yönündeki'' eleştirilerini hatırlatarak, değerlendirmesini sorması üzerine Bakan Eker, yem fiyatlarındaki artışın esas nedeninin, yağış azlığına bağlı olarak çayır otu ve sap saman boylarında meydana gelen kısalma olduğunu söyledi.
Buna ilişkin bir takım tedbirler aldıklarını anlatan Eker, ''Ama o aynı muhalefet partisi 'bu memleket saman ithal eder hale geldi' dedi.
Eğer bir yerde tabiat şartlarına bağlı olarak bir ürünün eksikliği varsa onu tedarik etmeniz gerekiyor. O üreticiye yardımcı olmanız gerekiyor. Bu arkadaşlarımız ondan şikayet ediyor, diğer taraftan da diyor ki 'niye saman ithal ediyorsunuz, memlekette saman mı yok-' Burada bir tutarsızlık görüyoruz, o tür eleştiriler haklı değil'' diye konuştu.
Bu yıl kurban sayısında artış olduğunu, fiyatların buna bağlı olarak yükselmediğini belirten Eker, besicilerin yem fiyatlarındaki artış nedeniyle yaşayacağı sıkıntıyı çözebilmek için hayvan başına 300 lira destek ödemesi uygulamasına gittiklerini kaydetti.
Eker, yine bu kapsamda konsantre yem ham maddelerinin gümrük vergisi oranlarına ilişkin Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenleme yaptıklarını da bildirdi.
-''Geçen yıl 600 bin büyükbaş kurbanlık kesildi''-
TMO'nun vade farkı almadan vadeli yemlik arpa satışı yaptığını da anlatan Eker, ''Memlekette kurbanlık hayvan sayısı arttıysa bu ister istemez fiyatları tüketici açısından makul bir yerde tutuyor. Şu anda 3 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan var. Türkiye normalde 2-2,5 milyon küçükbaş hayvan kesiyor. Biz tedbirlerimizi, üreticiler açısından da maliyet yükünü hafifletmeye dönük aldık. Tüketicilerimiz de inşallah bu bayram makul fiyatlarla kurbanlıklarını satın alabilecekler'' diye konuştu.
2010 ve 2011 yıllarında gerçekleştirilen kurban ithalatının sadece Trakya Bölgesi için yapıldığını vurgulayan Eker, sözlerini şöyle tamamladı:
''Geçen sene Türkiye'de kurbanlık 600 bin büyükbaş hayvan kesildi. Sadece 16 bin büyükbaş hayvan ithalatı yapıldı. Toplam içindeki yüzde minimal düzeyde. Üreticiyi etkileyecek bir şey değil. Ama bu sene Trakya'da da kurbanlık hayvan sayısı belirli bir noktaya ulaştığı için artık kurbanlık hayvan ithalatına gerek kalmadı. Ama bunun dışındaki damızlık hayvanla ilgili ithalatı, ihracatı devam ediyor. Türkiye'nin hiçbir yerinde bu sene kurbanlık hayvan ithalatı yapılmıyor.''
Muhabir: Seval Ocak
Yayıncı: Eda Ay
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de şu anda 3 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan bulunduğunu, kurbanlık sayısının artmasının, fiyatları tüketici açısından makul bir yerde tuttuğunu belirterek, ''Biz tedbirlerimizi, üreticiler açısından da maliyet yükünü hafifletmeye dönük aldık. Tüketicilerimiz de inşallah bu bayram makul fiyatlarla kurbanlıklarını satın alabilecekler'' dedi.