Eker, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, EBK'nın yeni kesim uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Gelecek hafta EBK'nın Bingöl kombinası ve deposunun devreye gireceğini ifade eden Eker, "EBK, Türkiye genelinde müesseseye ait ve kiraladığımız yerler olmak üzere 15 noktada günlük 1500 hayvan kesebilme kabiliyetine sahip. Bunu hızla devreye koyuyoruz. EBK'nın satışlarında artış meydana geldi. Biz de besiciler için ilave imkanlar getirdik. Karkas kesim fiyatı kilogramı 15 liradan olmak üzere, daha önceden yüzde 10 peşin ve kalan vadesi 1,5 ay olan ödeme 30 güne düşürüldü. Birinci kalite et için. İkinci ve üçüncü kalite et için 60 gün olan vade de 30 güne düşürüldü" diye konuştu.
Acil finansmana ihtiyaç duyan küçük ölçekli besiciler için tedbirler öngördüklerini ifade eden Eker, Türkiye'de besicilerin yüzde 75'inin 10 başın altında hayvana sahip olduğunu vurguladı. Eker, daha önce 4 başa kadar olan peşin ödeme uygulamasının, 10 başa çıkarıldığını bildirdi.
-"Erken kesim primi kilogram başına 15 kuruş oldu"-
EBK'nın daha önceden asgari 10 büyükbaş olan sözleşmeli besicilik uygulamasının, yeni düzenlemede 5'e düşürüldüğünü kaydeden Eker, bu koşula uygun durumdaki besicilerin EBK ile sözleşme yaparak peşin ödemeden yararlandığını ve pirim aldığını söyledi.
Kesim için sözleşme yapanlara verilen 4 aylık sürenin, 2 aya indirildiğini anlatan Eker, şöyle devam etti:
"Sözleşme yapılınca daha önce teminat alınıyordu, EBK kendi önünü görebilsin diye. Bu teminatın miktarı yarı yarıya indirildi. Daha önce 300 liraydı. 20 büyükbaşa kadar 150 liraya indirilmek suretiyle üretici lehine kolaylaştırıldı. Erken ve geç kesim süresi indirilerek kolaylık sağlandı. Erken kesimle ilgili prim ödemesinde daha önce kilogram başına 5 kuruş olan miktar 15 kuruş oldu."
Erken ve geç kesim süresinin 60 günden 30 güne indirilerek besiciye kolaylık sağlandığını bildiren Eker, erken kesim priminin de 5 kuruştan 15 kuruşa yükseltildiğini, bu düzenlemelerle Türkiye'deki besicilerin yüzde 75'ini oluşturan geniş kitleye yönelik EBK sözleşme şartlarının kolaylaştırıldığını vurguladı.
EBK bünyesinde "0312 2844384" numaralı Alo Besici Hattı kurulduğunu bildiren Eker, besicilerin bu hattan mesai saatlerinde her türlü bilgiyi alabileceklerini söyledi.
-"Türkiye Et ve Süt Kurumu Erdoğan'ın imzasını bekliyor"-
Eker, özellikle et hayvancılığı yapanlara yönelik desteklerin bunlarla sınırlı olmadığını vurgulayarak, "2013 yılı içerisinde 2,5 milyar lirayı aşan ödeme olacak hayvancılık yapan çiftçilerimize. Bir kısmı zaten yılın ilk aylarında ödendi. Besicilerimize de yine hayvan başına 300 lira besi desteği olarak devam ediyor. Bunun önemli ölçüde özellikle küçük ve orta ölçekli besicilerin sorunlarını çözeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye Süt ve Et Kurumunun oluşturulmasına yönelik düzenlemede bakanların imzalarının tamamlandığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının beklendiğini bildiren Eker, Bakanlar Kurulu kararı çıktıktan sonra sadece et fiyatlarına değil, süt fiyatlarına da müdahale edebilecek bir kurum oluşacağını kaydetti.
Muhabir: Seval Ocak Adıyaman
Yayıncı: Necati Keleş
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Et ve Balık Kurumunun günlük bin 500 hayvan kesimi yapabilecek kapasiteye ulaştığını belirterek, "Biz de besiciler için ilave imkanlar getirdik" dedi.