Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yönetmelikte yapılan değişiklikle GDO bulaşanı olsa dahi GDO'lu bebek mamalarına izin verilmesi ve Biyogüvenlik Kanunu ile belirlenen yasakların kaldırılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Eker, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye'de tüm GDO'lu ürünlerin üretiminin yasak olduğunu anımsattı.
Türkiye'de, gıda amaçlı kullanımına izin verilen herhangi bir gen veya genetiği değiştirilmiş ürün bulunmadığını, bu ürünlerin ithaline kesinlikle izin verilmediğini ifade eden Eker, GDO ve Ürünlerine Dair Yönetmeliğe "GDO Bulaşanı: Genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan GDO'ları" tanımı eklendiğini kaydetti.

İlgili kurum ve kuruluşlardan, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden görüş alınarak yapılan Yönetmelik değişikliği ile "GDO Bulaşanı" kavramına açıklık getirildiğini belirten Eker, "Üniversitelerden alınan görüşler, Avrupa Birliği'nin regülasyonları doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucu yüzde 0,9 değeri GDO bulaşan limiti olarak kabul edilmiştir. GDO Bulaşanı tanımı yüzde 0,9'un altında GDO içeren ürünlere izin verildiği anlamına gelmemektedir. GDO bulaşanı olan ürünlerin dahi sadece Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması ve belirlenen amaç için kullanılması zorunludur. Biyogüvenlik Kurulu tarafından, gıdada kullanımına izin verilen GDO bulunmadığından hiçbir gıda maddesinde onaylı veya onaysız GDO bulaşıklığına dahi izin verilmemektedir" bilgisini verdi.

-"Adli süreç başlatıldı"-

Yönetmelikte yapılan değişiklikle GDO bulaşanı olsa dahi GDO'lu bebek mamalarına izin verilmesi ve Biyogüvenlik Kanunu ile belirlenen yasakların kaldırılmasının söz konusu olmadığını belirten Eker, şunları kaydetti:
"Dünyada bazı ülkelerde ve AB'de onaylanmış GDO ve ürünlerinin insan gıdası olarak tüketilmesi serbest olmasına rağmen ülkemizde bugüne kadar gıda amaçlı olarak kullanılmak üzere onay verilmiş bir gen bulunmadığından GDO ve ürünlerinin gıda amaçlı olarak kullanılması yasaktır.
Başta bebek mamaları olmak üzere içerisinde GDO olabilecek bütün gıda maddeleri ithalat aşamasında GDO analizine tabi tutulmaktadır. Önergede adı geçen bir firmanın bebek maması ürününden ithalat aşamasında numune alınarak GDO analizi yapılmış ve üründe GDO varlığı tespit edilmediği için ürünün yurda girişine izin verilmiştir. Bakanlığımızca yapılan piyasa denetimleri sırasında bahse konu ürünün ilgili partisinden alınan numunelerin analizi sonucunda üründe GDO varlığı tespit edilmiştir. Söz konusu parti numaralı ürünler toplatılarak piyasaya arzı engellenmiş olup konuyla ilgili adli süreç ve idari soruşturmalar başlatılmıştır.
Bakanlığımızca, insan ve hayvan sağlığı ile çevre konularında azami hassasiyet gösterilmekte ve gerekli tedbirler alınmakta olup, gıda güvenirliğini sağlama amacıyla GDO içermesi muhtemel ürünlere yönelik kontroller etkin bir şekilde yürütülmektedir. Gerekli hallerde izlenebilirlik denetimleri yapılmakta ve söz konusu ürünlerin üretiminde kullanılmış olan hammaddelerden de numuneler alınabilmektedir. Yurtiçinde yapılan kontrollerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmesi halinde, ilgili mevzuatlar çerçevesinde gerekli işlemler yapılmaktadır.
GDO analizlerinde Bakanlığımıza bağlı 10 gıda kontrol laboratuvarı ile 31 özel gıda kontrol laboratuvarı yetkilidir. Bakanlığımıza bağlı gıda kontrol laboratuvarlarından 10'u, özel gıda kontrol laboratuvarlarından ise 29'u TÜRKAK tarafından akredite edilmişlerdir. Kamu Laboratuvarlarımızdan 4'ünde, Özel Laboratuvarların 3 'ünde GDO tarama, kimliklendirme ve miktar analizi yapılabilmektedir, diğerlerinde ise sadece tarama analizleri yapılmaktadır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile