Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hiçbir partinin gücünün, Çözüm Süreci'nin kalıcı barışa dönüşmesi, kan dökülmesinin önüne geçilmesi, gözyaşının dinmesi konusunda AK Parti'ye yetişemeyeceğini belirterek, "Çözüm Süreci kalıcı bir barışa dönüşecekse bunun taşıyıcı siyasi gücü sadece AK Parti'dir" dedi.

Bakan Eker, Ergani ve Çermik Kale barajlarının açılış töreninde, Türkiye'de Çözüm Süreci'nin AK Parti Hükümeti ile başlatıldığını söyledi.

"Hiçbir partinin gücü, Çözüm Süreci'nin kalıcı barışa dönüşmesi, kan dökülmesinin önüne geçilmesi, gözyaşının dinmesi konusunda AK Parti'ye ne yetişebilir ne de bu partilerin böyle bir güçleri ve tasavvurları var" diyen Eker, "Çözüm Süreci kalıcı bir barışa dönüşecekse bunun taşıyıcı siyasi gücü sadece AK Parti'dir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de bir Kürt sorunu varsa bu sorunun yaratıcısının, Meclis'teki iki partinin zihniyeti olduğunu, bu zihniyetin, sorunu bu noktalara taşıdığını ifade eden Eker, "Dillerine, ırklarına, etnik mensubiyetlerine hatta inançlarına göre insanları tasnif eden ve dışlayan o anlayış tekçi, retçi ve inkar politikalarına dayalı o zihniyet, Türkiye'de bu sorunu buraya getirdi. Bugün maalesef zihniyetlerinde değişlik olmadığını görüyoruz. Çözüm Süreci ile ilgili Meclis'e ne zaman bir kanun getirdiysek bunlar karşımızda durdu. Demek ki hala zihniyetlerinde bir değişiklik yok" diye konuştu.

Eker, siyasi partilerin kapatılmasının önüne geçilmesinin, demokratik bir adım olduğunu vurgulayarak, anayasa değişikliğine de o dönem muhalefet partilerinin destek vermediğine işaret etti.

"Bunlar sürekli Türkiye'de bu tür mağduriyetlerden, kavgadan, çatışmadan beslenip bununla siyasi güç elde etmeye ayarlı oldukları için de bize destek vermediler. Yani 7 Haziran'dan sonra da bunların Kürt meselesinin çözümüyle ilgili, Çözüm Süreci'nin barışa ulaştırılmasıyla ilgili bir katkıları olmayacak" ifadelerini kullanan Eker, baskı, zulüm ve gözyaşının bir başka formda devam edeceğini söyledi.

Eker, AK Parti'nin sadece aş ve iş üretecek, yatırım yapacak projelerle insanların huzurunda olmadığına dikkati çekerek, Türkiye'nin en önemli tarihsel problemlerini çözmek için de Kürt meselesini kalıcı bir barışa dönüştürmenin mücadelesini verdiğini aktardı.

-Doğu ve Güneydoğu'ya pozitif ayrımcılık

AK Parti'nin kuruluşundan bu yana Türkiye'nin doğusu ve batısına hizmet götürdüğünü dile getiren Eker, Doğu ve Güneydoğu'ya pozitif ayrımcılık yaptıklarını anlattı.

Temeli atılacak Ergani ve Çermik Kale barajları ile bir yılda iki ürün almanın mümkün olacağını vurgulayan Eker, şunları kaydetti:

"Diyarbakır'da bugüne kadar sulamayla ilgili 2,9 milyar lira yatırım yapıldı. Ergani Barajı 16 bin 750 dönüm, Çermik Kale Barajı 126 bin 270 dönümdür. Bölgede daha fazla üretim, bolluk ve bereketi getirecek. Eğitim, sağlık, tarım ve enerjide birçok teşvik ve yeni proje hayata geçti. Ama biliyoruz ki huzurun olmadığı yerde bu yatırımlar insanların gönlünde yeteri kadar heyecan uyandırmıyor. Kavganın, saldırının, terörün olduğu, insanların başka şeylere tahammülünün olmadığı yerlerde o zaman bu yatırımlar da yeteri kadar etki meydana getirmiyor. Yani daha fazla refah, gelir artışı, maalesef olmuyor."

- "3 yılda birçok saldırıyla, tuzakla karşı karşıya geldik"

Huzuru ve barışı getirmek için çaba harcadıklarını aktaran Eker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2005'te Diyarbakır'da başlatılan Çözüm Süreci'nde çok adımlar atıldığını, çok mesafeler katedildiğini dile getirdi.

Eker, herkesin barıştan yana olmadığını, kavgadan çatışmadan beslenenlerin bulunduğunu belirterek, "Hükümetimizin barış inşa etme sürecinin engellenmesi yönünde son 3 yılda birçok saldırıyla, tuzakla, provokasyonla karşı karşıya geldik. Biz bir yere kadar geldik. Çözüm Süreci'nin kalıcı barışa dönüşmesi AK Parti'nin bu seçimlerde daha güçlü bir şekilde parlamentoda temsil edilmesi ve Çözüm Süreci projesini tamamlamasıyla mümkün olacak" şeklinde konuştu.

-"Amacımız kalkınma sürecimizi hızlandırmaktır"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Hükümetin barış ve çözüme katkı sunan projeleri gerçekleştirdiğini söyledi.

Hükümetin bölgeye yatırım yapmaya devam edeceğini belirten Yılmaz, "Amacımız huzur ve güvenle tüm farklılıklara saygı gösterilen, şiddetin değil siyasetin hakim olduğu bir ortamda kalkınma sürecimizi hızlandırmaktır. Özel yatırımlarla kamu yatırımlarını bütünleştirerek bölgede daha fazla aş, iş üreteceğiz" diye konuştu.

Kendilerinden önceki hükümetleri eleştiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bir temeli birkaç defa atarlardı, açılışları da tek tek yaparlardı. Şimdi Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız hiç temel atma törenine katılamıyor. O kadar çok temel atılıyor ki yetişmeleri mümkün değil. Açılışlar da çok olduğu için toplu törenler yapıyoruz. O kadar çok iş yapılıyor ki artık toplu açılışlar yapıyoruz."

- "Projelerimiz bittiğinde daha çok istihdam ve refah olacak"

Yılmaz, temeli atılan iki baraj projesinin doğrudan halkın ve çiftçinin geliriyle ilgili olduğuna işaret ederek, Diyarbakır'da GAP'ın en önemli sulama projelerinin yürütüldüğünü aktardı.

Silvan Barajı'nın bölgede Atatürk Barajı'ndan sonraki en büyük sulama projesi olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Batman, Kral kızı, Dicle barajları ile bu bölgeye bereket getirmeye çalışıyoruz. Tüm bu projelerimiz bittiğinde daha çok istihdam ve refah olacak" dedi.

Diyarbakır'ın varlık içinde yokluk yaşayan bir il olduğunu vurgulayan Yılmaz, bir taraftan Çözüm Süreci diğer taraftan yeni GAP Eylem Planı ve teşvik politikalarıyla bölgeleri kalkınma sürecine taşımaya gayret ettiklerini anlattı.

Yılmaz, bu perspektifte Diyarbakır'ın çok farklı ve iyi bir noktaya geleceğine inandığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Eker ve Yılmaz, Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri ve milletvekili adayları, tamamlandığında toplam 143 bin 20 dekar alanın sulanacağı 18 bin 100 kişiye istihdam sağlaması öngörülen Çermik Kale Barajı ve Ergani Barajı'nın temelini attı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile