Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker'in Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Geçtiğimiz öğretim yılında çocuklarımıza okul sütü projesi başlattık, şimdi bunu daha geniş bir zaman dilimi içerisinde bu defa özel okulları da içine alabilecek şekilde çocuklarımıza süt dağıtacağız. Bunun kararnamesi hazırlandı ve imzalandı, uygulamayla ilgili süreç başladı. Bir ihale süreci var'' dedi.

Bakan Eker, Kahramanmaraş'ta bir fabrikanın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de tarım sektörünün hayvancılıkla birlikte daha iyi bir noktaya taşındığını belirtti.

Türkiye'deki süt üretiminin verimlilik artışıyla birlikte olduğunu ifade eden Eker, şöyle konuştu:

''Sanayide işlenen sütün miktarı arttı ve biz hükümet olarak hem süt tüketiminin arttırılması için öyle ya sütümüz 8 milyon tondan 15 milyona çıktıysa 7 milyon ton artık fazladan süt üretiyorsak bu sütün tüketimini de sağlamamız lazım, çeşitli kampanyalarla yine hükümetimizin sağladığı imkanlar ve desteklerle temel projelerle bunları daha iyi bir noktaya taşıma gayreti içerisindeyiz. Geçtiğimiz öğretim yılında çocuklarımıza okul sütü projesi başlattık, şimdi bu sene tekrar aynı uygulamayı daha geniş bir zaman dilimi içerisinde bu defa özel okulları da içine alabilecek şekilde yapacağız. Bunun kararnamesi hazırlandı ve imzalandı, uygulamayla ilgili süreç başladı.

Bir ihale süreci var. Buradaki öncelikli hedefimiz çocuklarımız sağlıklı bir içecek olan sütü içme alışkanlığını edinsinler, daha küçük yaşta bu alışkanlık olsun ve daha sağlıklı beslensinler.''

-''Üretimimizi uzak pazarlara götürmemiz lazım-''

Yaptıkları çalışmalarda üretimde uzak ve yakın pazarlara ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Eker, Ortadoğu'da yılda 10 milyar dolarlık gıda maddesi ithalatının bulunduğunu ve bunu değerlendirmek istediklerini bildirdi.

Eker, şöyle konuştu;

''Türkiye, komşusu olduğu bir iki saatlik uçuş mesafesinde, bazen karayolu ile bir kaç saatlik mesafedeki pazarlara ulaşabilecek durumda. Hedeflerimizi belirlerken, vizyonumuzu oluştururken bütün bunların hepsini dikkate almamız gerekiyor. Daha kaliteli bir üretim, daha yüksek verimlilikte bir üretim ve ürün çeşitliğiyle üretimimizi uzak pazarlara götürmemiz lazım.

Şimdi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle bazı illerimizdeki sulama kanallarının devreye girmesiyle birlikte yemin daha ucuz ve daha kolay bir şekilde üretilebilir hale gelmesi bizim için önemli. Onun üzerinde çalışıyoruz. İnşallah bu giderek artacak, daha iyi bir noktaya gelecek. Fakat sizinle paylaşmak istediğim bir şey daha var. Ben doğrusu duyduğumda üzülmüştüm, sizlerin de üzüleceğini biliyorum. Biliyorsunuz yoğurt kendi ürünümüz. Yani tarihsel ve kültürel olarak Türk milletine ait bir ürün. Fakat yoğurt kültürü yani yoğurdun mayalanmasını sağlayan kültür son 30 yılda sanayi tarafından ithal ediliyor. Yılda 20 milyon dolar bunun ithalatına para veriyoruz. Arkadaşlara talimat verdim dedim ki 'bu ayıptır'. Hepimizin bu ayıptan kurtulmamız lazım. Yerli yoğurt kültürü mayasını bizim geliştirmemiz lazım ve bunu yaptık. Atatürk Orman Çiftliği ve Ankara Üniversitesi ile birlikte yoğurt kültürünü geliştirdi.''

Eker, şimdi de peynir kültürü üzerinde çalıştıklarını ve Türkiye'nin tarihsel marka alanındaki değerlerini koruyarak geliştirmesi gerektiğini, burada da herkese iş düştüğünü kaydetti.

Muhabir: İsmail Hakkı Demir-İzzet Mazı / Ahmet Caner Baysal

Yayıncı: Şükran Yücel
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile