Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker İzmir'de
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hükümet olarak, kooperatifçilik faaliyetlerine cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar önem ve destek verdiklerini söyledi.
Eker, Damızlık Düve İhracat Töreni'ne katılmak üzere geldiği İzmir'de Tire Süt Kooperatifi'ni ziyaret etti.
Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük'ten kooperatifin çalışmalarına ilişkin bilgi alan Eker, Türkiye'de kooperatifçilik faaliyetlerinin desteklenmesinin büyük önem taşıdığını anlattı.
Görevi boyunca üreticinin yanında olmaya özen gösterdiğini vurgulayan Eker, "Hükümet olarak, kooperatifçiliğe, çiftçi ve yetiştiricilerin örgütlenme çabalarına Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar önem ve destek verdik" dedi.
Kooperatiflere 10 yıl içinde destek olarak aktarılan kaynağın 1,8 milyar lira olduğuna dikkati çeken Eker, şöyle konuştu:
"Desteklediğimiz kooperatif sayısı ise bin 800 civarında. Her kooperatife verdiğimiz destek ortalama 1 milyon lira. Bu kadar büyük bir kaynak aktardık. Bir kısmına, vatandaşlarımız köyden kente göç etmesin, güçlerini birleştirsinler diye özel bir proje ile destek verdik. Bir kısmına da destekle tesis kurdurduk. Kooperatiflerimize birkaç ayrı noktadan da ayrıca destek sağladık. Sadece tesis kurdurmakla kalmadık, yüzde 50 ekipman desteğinde bulunuyoruz. Ürettikleri, imal ettikleri ürün her neyse bunları işleyecek ambalajlayacak tesislere de yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Toplamda yaklaşık 1,5 milyar lira bu iki kaleme destek verdik. Örgütlenme faaliyetlerine destek olduk."
- "Örgütlenme Türk insanının kültüründe yok"
Eker, örgütlenmenin kültürel bir faaliyet olduğunu, Türk insanının örgütlenme konusunda zorlandığını anlattı.
Kooperatifçiliğin Türkiye'de uygulanmasında sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kooperatifçilik, Avrupalının kültüründe var, bizde iki kardeş bir bakkal dükkanını ortaklıkla yürütemiyor. İnsanların bunu benimseyip yapması lazım. Türkiye'de araziler bölünmüş ve işletilemez hale gelmiş. Dededen kalan arazinin paylaşımında anlaşamıyor. Anlaşamayınca arazi bölük pörçük kalıyor, ne kendi işleyebiliyor ne başkasına veriyor ve milli servet orada duruyor. Eksiklik işbirliği, yani birlikte çalışmak. Tire Süt Kooperatifi, Türkiye'deki en başarılı örneklerden biri, çünkü bu bölgenin insanı erken tarihte buna başlamış ve bir yere getirmiş. Bin 800 kooperatif kurdurup destekleme kararı almışız ama başarılı yürütülmesinde sorun var."
Eskiyörük ise Tire Süt Kooperatifi olarak Okul Sütü Programı'na katılmak istediklerini bildirdi.
Dünyada tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yüzde 80'inin kooperatiflerle sürdürülürken, Türkiye'de söz konusu oranın yüzde 13'lerde kaldığına işaret eden Eskiyörük, Tire Süt Kooperatifi'nin başarılı modelinin Türkiye geneline yayılması konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak çalışma yapabileceklerini sözlerine ekledi.